Már Gútán is kétnyelvűek az értesítések

Egyre több községben valósul meg a hivatalos kommunikáció kétnyelvűsítése az önkormányzat és a lakosok közt. Az idei évtől már Gútán is a magyar változat része az ingatlanadóról és a szemétdíjról szóló értesítésnek.

Járásunkban egyre több községben valósul meg a kétnyelvű kommunikáció. Vannak ügyek, amelyeket a lakosok kezdeményeznek, és ilyenkor kérhetik a magyar nyelvű nyomtatványokat, de vannak ügyek, amiben az önkormányzat évente megszólít minden háztartást. Két ilyen értesítés az ingatlanadóról és a szemétdíjról szóló határozat, amely automatikusan minden háztartásba eljut. Sok esetben hiányoztak a magyar változatok, azonban egyre több önkormányzat pótolja ezt, és szólal meg a lakosok nyelvén.

gutai ketnyelvu
Az év elején egy hosszabb huzavona után Komáromban is megvalósult az értesítések kétnyelvűsítése, majd hasonló lépésre került sor Gútán. Az idei évtől már mindkét értesítés szlovák és magyar nyelven is megjelenik, a két nyelv párhuzamosan fut egymás mellett – tudtuk meg Koczkás Beáta alpolgármestertől. “A kétnyelvűség nem csupán arról szól, hogy a lakosok értsék az értesítés szövegét, de mindenkit arra bátorít, hogy használja a hivatalokban is az anyanyelvét és otthonosan érezze magát” – tette hozzá a gútai alpolgármester.

A Komáromi járásban már több kisebb településen is megvalósult a kétnyelvűsítés, vannak községek, ahol teljes fordítást kapnak a lakosok, valahol pedig egy egyszerűsített magyar kísérőlevél érkezik.

(kb)

Top