Magyarokkal tárgyalt a miniszter

Augusztus 3-án Komáromba látogatott Silvia Hroncová kulturális miniszter, ahol a magyar közösség képviselőivel arról egyeztetett, mi kellene ahhoz, hogy a jövőben ne késsen a kisebbségi kulturális támogatások kifizetése és az egész rendszer kevesebb bürokráciával, hatékonyabban működjön. Törvénymódosítással orvosolnák a helyzetet, ám ennek elfogadása már a következő kabinet feladata lenne.

A komáromi találkozó fő apropója az volt, hogy késik az idei kisebbségi kulturális támogatások utalása, illetve a szükséges támogatási szerződések aláírása a nyertes pályázókkal. Ez elsősorban azon szervezeteknek okoz nehézséget, akik már 2023 első felében szerették volna a kisebbségi kulturális alap – Kultminor – forrásaiból finanszírozni rendezvényeiket. Ennek hiányában egyre több szervező döntött úgy, hogy őszre halasztja tervezett kulturális rendezvényét, fesztiválját. Akik viszont bevállalták, hogy a terveikhez és a hagyományaikhoz híven tavaszszal rendezik meg eseményüket, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen a támogatás késése miatt nem tudják időben fizetni a költségeket: a fellépőket, szolgáltatókat. Ezzel pedig csorbul jó hírnevük, szavahihetőségük – önhibájukon kívül. Sok esetben a pályázók még az elnyert támogatás pontos összegét sem tudják, így pedig nehéz tervezni a költségeket.

A magyar – és más nemzeti kisebbségek – képviselői ezért azt szeretnék, ha az idei támogatások kifizetése mihamarabb megtörténne, egyúttal azt is, hogy a tervezett programok megvalósításának határideje ki lenne tolva jövő év március 31-ig. Egyúttal a kisebbségi kulturális alap működésének hatékonyabbá tételét szeretnék.

Előkészítik a törvénymódosítást

Ilyen előzmények után Komárom polgármesterének meghívására a városházán találkoztak a szlovákiai magyar szervezetek képviselői, köztisztviselői Silvia Hroncová kulturális miniszterrel. A magyar közösség képviselői vázolták a gondokat, egyúttal megoldási javaslatokat is tettek.

Silvia Hroncová a tárgyalások utáni sajtótájékoztatóján kiemelte, mivel nemrégiben hivatalos kisebbségként ismerték el a vietnámi közösséget – Szlovákia 14. nemzeti kisebbségeként –, mindenképpen módosítani kell a vonatkozó törvényt, mely egyben a Kisebbségi Kulturális Alap működését is szabályozza. Vagyis most lehetőség adódik a problémák orvoslására, az egész támogatási rendszer hatékonyabbá tételére. A miniszter hangsúlyozta, érti a felmerült problémákat, és a törvénymódosítás előkészítésekor igyekeznek majd ezekre megfelelő válaszokat adni. „Ki kell javítani a rendszert, hogy az eddigieknél jobban működjön, gyorsabbá váljon az elbírálás“ – mondta, megjegyezve ugyanakkor azt is, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap jelenleg a kulturális minisztériumtól teljesen függetlenül működik. Ezzel arra utalt, hogy egyik napról a másikra a kormány nem tud beleszólni a rendszer működésébe, nem utasíthat közvetlenül a támogatások utalásának felgyorsítására – csak törvénymódosítással érhet el változást.

Silvia Hroncová kijelentette, augusztus 25-ig elkészül a törvénymódosítás első verziója, és a szeptember 30-án esedékes parlamenti választásokig szeretnék véglegesíteni a javaslat munkaváltozatát, hogy a következő kormány ezt már az asztalán találja.

Nyitott légkör, konstruktív hozzáállás

Keszegh Béla polgármester rámutatott, azért is kezdeményezte a találkozót, mert Komáromból nagyon sok szervezet pályázik a kisebbségi támogatásokra, és kellemetlenül érinti őket a kifizetések csúszása. Kiemelte, a szakértői kormány tisztviselői nagyon konstruktívan álltak a gondokhoz, nyitottabbnak bizonyultak a korábbi kormányok képviselőinél. Bárdos Gyula, a legnagyobb szlovákiai magyar szervezet, a Csemadok országos elnöke leszögezte, túl sok az adminisztráció, túl nagy a bürokrácia a jelenlegi rendszerben, a határidők is rosszul vannak beállítva. Ő is kiemelte a minisztérium jószándékú hozzáállását, sikeresnek minősítette a párbeszédet, egyúttal felajánlotta a Csemadok segítségét a törvénymódosítás előkészítésében. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos rámutatott, a kisebbségi bizottság egy éve foglalkozik a támogatási rendszer visszásságaival, egyúttal megjegyezte, a problémák más nemzeti közösségeket is érintenek.

Szlovákia kulturális minisztere csütörtökön a Dramaťák színjátszó csoportnál is vendégeskedett, majd az UNESCO világörökségi címmel büszkélkedő Leányvárt (Kelemantia) kereste fel, végül az ógyallai csillagvizsgálóban zárta régiónkban tett látogatását.

(cs)

Top