Magyar kormányfője lesz Szlovákiának

Múlt csütörtökön elsőként az agrárminiszter nyújtotta be lemondását (kapcsolódó cikkünk), majd Rastislav Káčer külügyminiszter, végül – vasárnap – a megbízott kormányfő, Eduard Heger is felmentését kérte az államfőtől. Ezt követően Zuzana Čaputová bejelentette, szakértői kormányt nevez ki, melynek vezetésére Ódor Lajost kérte fel. Először fordulhat elő, hogy magyar miniszterelnöke lesz Szlovákiának. A hivatalnokkormányt vélhetően a jövő héten nevezik ki.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bejelentette, hivatalnokkormányt bíz meg az ország irányításával. Már vasárnap közölte, hogy Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz az új miniszterelnök. Megjegyezte, mivel készült erre a lehetőségre, már a lehetséges szakértői miniszterek személyével is tisztában van, ám neveiket egyelőre nem közölte – előbb a politikai pártok vezetőit tájékoztatja. Várhatóan a jövő hét elején nevezi ki az új szakértői kabinetet, melynek lesznek liberális-progresszív és konzervatív irányultságú tagjai is – a fő szempont a szakértelem. „Ugyanakkor kizárólag olyan személyek lesznek miniszterek, akik nem indulnak a következő parlamenti választáson. Az a cél, hogy a folyamatban lévő előválasztási versenyben ne részesítsék előnyben egyik politikai pártot sem” – tette hozzá. Múlt héten egyébként több más párthoz hasonlóan a Szövetség is határozottan követelte egy hivatalnokkormány kinevezését.

Ódor Lajos tablóképe a komáromi magyar gimnáziumban

A komáromi születésű Ódor Lajos vállaltan magyar nemzetiségű. Alapiskolai tanulmányait Nagykeszin és Ekelen végezte el, Komáromban, a Selye János Gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karán, matematika-menedzsment szakán végzett. Társalapítója a Pénzügypolitikai Intézetnek, a Költségvetési Felelősség Tanácsának és a Szlovák Pénzügyminisztérium Pénzérték Osztályának. Aktívan részt vett fontos szlovákiai gazdasági és politikai döntések meghozatalában monetáris és fiskális területen. Több reformkoncepció társszerzője, dolgozott az euró bevezetési stratégiáján, az adó- és nyugdíjrendszer változásain, a költségvetési felelősségről szóló alkotmánytörvényen is. 2018 óta a szlovák jegybank alelnöke.

Szlovákia történetében még nem fordult elő, hogy szakértői kormány gyakorolja a végrehajtó hatalmat. Várható, hogy hivatalnokokból, jelenlegi minisztériumi dolgozókból és külső szakértőkből áll majd a kabinet. Miután nem a parlamenti pártok, hanem az államfő nevezi ki az új kormányt, lényegében Zuzana Čaputová felel majd a kabinetért.

Rastislav Káčer külügyminiszter lemondása egyébként azt is jelenti, hogy a magyarfóbiás kijelentéseitől elhíresült politikus e hétre tervezett komáromi látogatására nem kerül sor.

(d)
(fotók: Orosz Örs)

Top