Magyar igazolvánnyal ingyen utazhatunk

Március elsejétől ingyen utazhatnak a magyarországi belföldi vonatokon és helyközi buszjáratokon azok a határon túli magyarok, akiknek van Magyar igazolványa.

A MÁV-Volán-csoport közölte, Magyarországon március 1-jétől egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszert vezetnek be. A 14 év alatti és a 65 év feletti magyar állampolgárok például díjmentesen, a 14-25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak.

A határon túli magyarokat is érintik a kedvező változások. Eddig a Magyar igazolvánnyal és a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők évente négy alkalommal válthattak menettérti jegyet 90 százalékos kedvezménnyel a magyarországi vonatokra és helyközi buszokra. Márciustól azonban már teljesen díjmentes lesz számukra a magyarországi belföldi utazás a vonatokon és buszokon (a helyi buszokra nem vonatkozik), ráadásul nemcsak évi 4 alkalommal, hanem mindig – eltörlik a számbeli korlátozást. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe.

A Magyar igazolványokat 2001-től kezdték kiadni a státustörvény alapján. Olyan személyek igényelhetik, akiknek állandó lakhelye nem Magyarországon van, ugyanakkor magyar nemzetiségűnek tartják magukat – magyarországi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők nem jogosultak az igazolvány kiváltására. Az okmány tulajdonosa kulturális, utazási, diák, pedagógus és oktatói kedvezményekre jogosult Magyarországon. Ugyanezeket az előnyöket biztosítja a Magyar hozzátartozói igazolvány is, amit a Magyar igazolvány nem magyar nemzetiségű családtagja válthat ki.

A Magyar igazolványokat továbbra is a Szövetség a Közös Célokért régiós irodáiban lehet igényelni, illetve Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén, valamint a Kassai Főkonzulátuson. Komáromban a Csemadok székházának udvarából nyílik az iroda, melynek munkatársai a +421 917 345 836-os és a +421 908 116 931-es telefonszámokon, illetve a mig.komarom@szakc.sk és komarom@szakc.sk e-mail címeken nyújtanak tájékoztatást.

Információink szerint jelentősen megugrott az igénylők száma azóta, hogy január második hetében Lázár János magyar építési és közlekedési miniszter először bejelentette a határon túliakra is vonatkozó kibővített utazási kedvezményeket. Márciustól tehát díjmentesen utazhatnak a magyar igazolvánnyal rendelkezők, bár néhány részlet nem tisztázott: módosítják-e a státustörvényt, a régebben kiváltott, mára betelt igazolványokkal is igénybe vehetők-e a kedvezmények, illetve a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel hosszabbodik-e a Magyar igazolvány kiváltásával kapcsolatos ügyintézés ideje. A Szövetség a Közös Célokért társulás egyelőre nem kívánt reagálni az ezzel kapcsolatos felvetéseinkre. (csá)

Top