Magunkért, újra! – a Komáromi Nagygyűlés évfordulójánKomárom. 2024. január 8-án 14 órától a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulója alkalmából emlékkonferenciára és önkormányzati találkozóra kerül sor Komáromban, a Tiszti Pavilon dísztermében.

„A Komáromi Nagygyűlés közösségünk politikatörténetének kiemelkedő pillanatai közé tartozik. Választott képviselőink közül több mint 3500 fő jelent meg, hogy a sorsdöntő időszakban közösen álljon ki alapvető, magyarságunk megmaradását segítő céljaink mellett, melyeket ott és akkor meg is fogalmaztunk. Harminc évvel ezelőtt sem éltünk jobb időket. Volt három pártunk, sok elképzelésünk, de egy alapelv közös volt bennünk: rólunk nélkülünk, ne döntsenek” – áll a Csallóközi Falvak és Városok Társulása, a Szövetség a Közös Célokért és a Pro Civis Polgári Társulás közös nyilatkozatában, melyben meghirdetik a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójára összehívott rendezvényt.

Balról: Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke, Balódi László, a Csallóközi Városok és Falvak Szövetségének elnöke és Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke.

Rámutatnak, a magyar közösségnek pártpolitikai szinten 2020 óta nincs semmilyen képviselete a szlovák parlamentben: szembesülnünk kell azzal, hogy rólunk döntenek nélkülünk. „Meggyőződésünk, hogy tisztelettel kell adóznunk elődjeink akkori, 30 évvel ezelőtti bátor lépése előtt. Feladatunk a visszatekintés, az elmúlt harminc év tanulságainak levonása, és az olyan értékek megfogalmazása, amelyekkel önkormányzataink, intézményeink a XXI. században azonosulni tudnak közösségi jogaink hosszútávú biztosítása érdekében” – írják a szervezők, hozzátéve, január 8-án Komáromba várják a magyar közösség azon választott községi, városi és megyei képviselőit, akik számára nem közömbös sorsunk alakulása. (d)

Top