Levendulaszüret Búcson

A levendula egy olyan virág, amelyet előbb vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Így gondolta ezt a búcsi Szabó Ferenc és felesége Aranka, akik az Öreghegyen ezer tövet termesztenek, és az elmúlt napokban fejezték be a betakarítását.

„Júliustól augusztusig virágzik a levendula, mely lila virágával és fantasztikus illatával a mediterrán vidékek hangulatát hozza el otthonunkba. Sokan sajnálják levágni a gyönyörű lila illatozó virágokat, ami érthető is, de ha azt szeretnénk, hogy jövőre is virágozzon a tő, fontos a metszés, mert így a következő évig a növény kipiheni magát. Annyi virágot hagyjunk meg, ami a mag begyűjtésére lesz elég, így jövőre újabb töveket tudunk majd szaporítani. Mi a pannonhalmi apátság gyógynövénykertészetébe szállítjuk a betakarított levendulát, ahol levendulaolajat párolnak belőle” – kezdte tájékoztatását a házaspár.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Nézzük, mi mindenre lehet felhasználni a leszedett virágot. A száraz levendulát töltsük kis vászonzacskóba vagy épp nagyobb párnába és este tegyük az ágy mellé, így nyugodt és kellemes álmunk lesz éjszaka, elűzi a legyeket és a szúnyogokat is. A kisebb levendulás párnákat helyezzük el a ruhás szekrénybe, mert elűzi a molytetveket. Készíthetünk belőle házi illatosítót, időnként csepegtessünk rá levendula illóolajat. Aki kedveli a különlegességet a konyhában, bátran próbálja ki a levendulás cukrot. Egy üvegbe tegyünk kristálycukrot és szórjunk rá egy réteg száraz levendulavirágot, zárjuk le, tegyük félre. Pár hét és a cukor átveszi a levendula finom aromáját és illatát, majd a cukrot felhasználhatjuk süteményekhez vagy teához is. Hobbiboltban vásároljuk alapanyagot a szappanhoz, vagy gyűjtsük össze az otthoni megmaradt szappant és reszeljük le. Melegítsük át, majd a végén a formába tegyünk szárított levendulát, így illatos és nagyon kellemes szappant kapunk cserébe. Ha már eltöltött egy hátfájós délutánt a kertben, csak egy levendulás fürdőt kell vennie, hogy megnyugtassa izomfájdalmait. Cseppentsen egy pár csepp levendulaolajat a fürdőbe, és elmúlik az izomfájdalma. A levendula az egyik legértékesebb olajok közé tartozik a pattanások kezelése szempontjából, segít újra egyensúlyba hozni a túlzott faggyútermelést, csökkenti a hegesedést” – árulta el lapunknak Szabó Aranka.

Ne felejtsük tehát, hogy a levendula nemcsak egy szép illatos kerti virág, hanem egy igen sokoldalú gyógynövény is.

(miriák)
Szabó Ferenc felvétele

Top