Lesznek magyar nyelvű diplomák az egyetemen

KOMÁROM. A Selye János Egyetem egyik végzős hallgatója irányította rá a figyelmet arra, hogy az ország egyetlen magyar oktatási nyelvű állami egyeteme eddig nem adott ki magyar nyelvű diplomát. Miután a hazai sajtóban is visszhangot keltett a probléma, az egyetem a Kerekasztallal egyeztetett a kérdésről.

egyeztetés7December 2-án Komáromban folytatott kétoldalú tárgyalásokat a Selye János Egyetem vezetősége és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata. Arról egyeztettek, hogy az egyetem milyen formában tud kiadni diplomát magyar nyelven.

A találkozón elhangzott: az egyetem vezetőségének kiemelt célja a kétnyelvűség teljes mértékű betartása. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyetem vezetősége és az Akadémiai Információs Rendszer együttműködése által már idén biztosítják a magyar nyelvű diploma kiadásának műszaki feltételeit is – szerepel a két fél közös nyilatkozatában.

Az erre vonatkozó törvény leszögezi, hogy az egyetemnek meg kell teremtenie a kétnyelvű, legalább a szlovák-angol diploma kiadásának feltételeit. Ha azonban a hallgató igényli, az angol változat helyett bármely más nyelv is alkalmazható, amennyiben az egyetem biztosítja a szükséges feltételeket. Értelemszerűen a fordítás és a technikai háttér a diplomamellékletre is vonatkozik, ami egy jóval terjedelmesebb függeléke a főiskolai, vagy az egyetemi szintű oklevélnek, mint maga az oklevél. A kétnyelvű, szlovák-magyar oklevelek ügye tehát az idei akadémiai évben megoldódik – előzetesen 154 hallgató jelezte, hogy sikeres államvizsga esetén erre a változatra tartana igényt.

Az azonban egyelőre kérdéses, hogy a háromnyelvű diploma is elkészülhet-e az idei akadémiai évben, avagy az még további tárgyalások részét képezi. Az akadémiai rendszer ugyanis a kétnyelvű diplomákra ad – egyelőre – lehetőséget. A találkozó elején leszögezték a résztvevők azt, hogy mindkettejük érdeke megtalálni a kielégítő, ugyanakkor törvényes megoldást.

A Selye János Egyetem azt tudja jelenleg garantálni, hogy a szlovák-angol, vagy a szlovák-magyar diploma kiadását lehetővé teszi a 2015/2016-os tanévben. Tóth János rektor elmondta, kérték az oktatásügyi minisztérium szakmai állásfoglalását a háromnyelvű diplomák ügyében. Úgy véli, amennyiben jogi és műszaki értelemben kivitelezhetővé válik a három nyelv alkalmazása, természetesen azt lehetővé teszik. Szekeres Klaudia, a Jogsegélyszolgálat koordinátora örvendetesnek tartja, hogy az egyetem biztosítja a magyar nyelvű diplomákat is. Az azonban kiemelten fontos számára, hogy – amennyiben lehetséges – minél előbb, szlovák-magyar-angol verzióban kerüljenek a diplomák kibocsátásra.

A jogsegélyszolgálat és az egyetem képviselői megállapodtak abban, hogy a magyar nyelvű diplomák ügyében a jövőben rendszeressé válnak a szakmai egyeztetések.

(d)

Top