Lesz-e magyar megyefőnök Nyitra megyében?

„Úgy érzem, ezúttal a törésvonal nem a szlovák és a magyar pártok között húzódik majd, hanem a hagyományos pártok és a feltörekvő szélsőséges párt(ok) között“ – vélekedik az őszi megyei választásokról Farkas Iván, akit az MKP Nyitrai Kerületi Tanácsa május 24-én megyeelnökjelöltté választott. Villáminterjúnk.

megye

• A Kerületi Tanács döntése után teljes biztonsággal kijelenthető, hogy ősszel ott lesz a neve a megyeelnökjelöltek között?

– Ott szeretnék lenni, természetesen. Egyetlen kiskapu marad nyitva, ha a szélsőséges Kotleba-párt elnökjelöltje a közvéleménykutatásokban olyannyira magas támogatással rendelkezik majd, ami a rejtett szavazóik támogatásával akár esélyessé teheti őt a megyeelnöki tisztség megszerzésére. Ebben az esetben megfontoljuk, hogy a megyei politizálás mai mederben tartása végett tegyünk-e határozott lépést, amellyel esetleg megelőzhetjük a Besztercebánya megyében négy éve megtapasztalt forgatókönyvet.

• Nem úgy terveztem, hogy megyeelnök-jelölt leszek – nyilatkozta korábban egy internetes újságnak. Mi szólt mégis az indulás mellett?

– Valóban nem úgy terveztem. Úgy gondoltam, újra megpályázom a megyei képviselői mandátumot. Megyei képviselő szeretnék maradni, amennyiben a választók újra bizalmat adnak. Azonban jelentős számú MKP helyi szervezetben jelöltek megyeelnök-jelöltté, ráadásul négy járási konferencia is megye-elnökjelöltté választott. Az esetek döntő többségében úgy, hogy jelen sem voltam a taggyűlésen vagy a járási konferencián. Úgy értékelem ezt, hogy nem a személyes lobbizás, kampányolás döntött, hanem az MKP Nyitra megyei frakciója élén elvégzett munkám. Számomra ez mindenképpen kedvező visszajelzés, a bizalom megnyilvánulása.

• Magyar megyeelnöke korábban még sohasem volt Nyitra megyének. Minek kell történnie, hogy ez az idei megyei választások után másképp legyen?

– A magyar ajkú jelöltnek akkor lenne esélye az egy fordulós választáson, ha legalább négy fajsúlyos (nem „pehelysúlyú”) szlovák ajkú jelölt indulna és nem indulna más magyar ajkú elnökjelölt. Úgy érzem, ezúttal a törésvonal Nyitra megyében nem a szlovák és a magyar pártok között húzódik majd, mint eddig, hanem a hagyományos pártok és a feltörekvő szélsőséges párt(ok) között.

• Számít más pártok támogatására? El tudja például azt képzelni, hogy a Most-Híd is beálljon ön mögé?

– Országos szinten az MKP és a Híd közötti tárgyalások befejeződtek, nevesített, konkrét eredmények nélkül. Ettől függetlenül azonban minden elképzelhető, hiszen a tárgyalások folytatásáról döntöttünk, alacsonyabb, regionális szinten. Más pártok támogatása nem valószínűsíthető, hiszen akár egymaguk, akár koalícióban indulnak, úgy hírlik, elnökjelölteket fognak felsorakoztatni.

Lapunkban két hete részletesen foglalkoztunk a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának felújításával. Forrásaink szerint politikai játszmák és korrupciós ügyek késleltetik a már egy éve húzódó beruházást. Mikor kerülhet végre pont az ügy végére?

– Mivel a legutóbbi megyei képviselő-testületi ülésen a testület elfogadta Szabó Olga határozati javaslatát, a következő, júliusi testületi ülésen eldönthetjük az új közbeszerzési eljárás meghirdetését. Megyei frakcióvezetőként éppen a napokban folytattam legmagasabb szintű tárgyalásokat a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának újjáépítése ügyében. Megállapodtunk a pályázati felhívás keretösszegében, hogy a megye mekkora összeggel járul majd hozzá a belgyógyászati pavilon újjáépítéséhez. A javasolt keret magasabb, mint az első nekifutásnál elfogadott összeg volt. Júliusban ez is benyújtásra kerül a megyei képviselő-testület elé. A kórház üzemeltetője pedig az összeget nyilván kiegészíti majd, hogy a mai kornak megfelelő, korszerű belgyógyászati részlege legyen a komáromi kórháznak. A páciensek és a régióban élők megelégedésére.


Híd: egyedül vagy koalícióban?

„Azzal, hogy az MKP nemet mondott a Híddal kötendő koalícióra, véleményem szerint egy történelmi esélyt szalasztott el, nekünk tehát most az a dolgunk, hogy új partnereket találjunk“ – közölte a Deltával Bastrnák Tibor. A Híd parlamenti képviselője arra ugyanakkor még nem tudott választ adni, hogy pártja egyedül vagy koalícióban indul-e a megyei választásokon Nyitra megyében. „Egyetlen dologra kell nagyon odafigyelnünk: a Kotleba-párt megerősödésére. Mert ez most már nemcsak Besztercebánya, hanem Nyitra megyében is fenyeget. A Komáromi járáson kívül szinte nincs olyan rendezvény a megyében, ahol ne lennének ott – miközben már járásunkban is megjelentek“ – mondta Bastrnák Tibor, hozzátéve: jelenleg több párttal is folytatnak tárgyalásokat, ám egyelőre kivárnak, hiszen a szélsőségesek esetleges előretörése – amire most nagy esély van – komoly tényező lesz döntésükben. „Július közepe lesz az az időszak, amikor már látni fogjuk, hogy kivel indulunk és kik kerülhetnek fel a listánkra. Ha végül egyedül indulunk, biztosan állítunk önálló megyeelnököt. Az mindenesetre katasztrófa lenne, ha Besztercebánya megye után nálunk is a Kotleba-párt jelöltje nyerne.“


Langschadl Mátyás

(Cikkünk a Delta június 5-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Megyei választások: az MKP döntött, a Híd még nem
Megye vagy nem megye?
Láthatatlan önkormányzat

Top