Lengyelországi folklórtalálkozón a naszvadiak

A Kis Viza Citerazenekar és a Pettyem Néptáncegyüttes képviselte Naszvad községet és a szlovákiai magyarságot a lengyelországi Czestochowa városában már 16. alkalommal megrendezett nemzetközi folklórtalálkozón. A találkozóról tájékoztatta hetilapunkat Malomsoki István, az együttes vezetője.

„Együtteseink első alkalommal vettek részt közösen egy többnapos nemzetközi ének-, zene- és tánctalálkozón, amelyre több műsorszámmal is lelkesen készültek.

naszvad
A csütörtök hajnali indulást követően, mintegy 9 órányi buszozás után érkeztünk meg szálláshelyünkre, Garnek településre. Gyors felfrissülés után indultunk is a több, mint 200.000 lelket számláló Czestochowa városába, ahol a csoportjaink a macedón, a lengyel és a horvát együttesekkel felvonultak Lengyelország legnagyobb templomának (Jasna Gora) előkertjében. Másnap délelőtt a horvát és lengyel csoportokkal közösen egy Przyrow környéki folyón próbálhattuk ki vízijártasságunkat, mert házigazdánk egy kisebb vadvízi evezést tervezett számunkra, ami nem telt el eseménytelenül. Szombaton egy czestochowai városnézést és egy délutáni kellemes strandolást követően, Poczesnej település sportcsarnokában léptünk színpadra.

naszvad1
A lengyel közönséget a magyar citeraszó lenyűgözte. Az előadás végén zenészeinknek külön be kellett mutatniuk a hangszert, amelyből a Vizások a különböző, és magyar szívnek különösen kedves dallamokat varázsolták elő. Nem kisebb sikert aratott szólóénekesünk Szabó Julcsi is, aki fiatal kora ellenére hangjával betöltötte a sportcsarnokot.

A gálaestre Czestochowa város színházában került sor.

Összességében úgy gondolom, hogy az első alkalommal több napig külföldön vendégszereplő naszvadi művészeti csoportok méltóan képviselték a települést és a felvidéki magyarságot. Örömmel vettünk részt az eseményen és köszönjük mindazok támogatását, szervezését, akiknek segítsége kellett ehhez a mozgalmas kiránduláshoz” – mondta a vezető.

Miriák Ferenc, Malomsoki István felvétele

Top