Lejár a pótföldek használati jogaAz agrártárca tavaly szeptemberben elfogadott törvénymódosítása értelmében lejár az ún. pótföldek használati joga, ezért új határozatot kell kiadni azon földtulajdonosok számára, akik pótföldet használnak, és továbbra is gazdálkodni szeretnének a területen. Csicsai Gábor, a Híd földművelésügyi államtitkára szerint azonban senkinek sem kell attól tartania, hogy elveszíti földterületeit, a törvénymódosítás csupán a földek újbóli beazonosítása miatt született meg.

csicsai1

A törvénymódosítás mintegy százezer gazdát érint Szlovákiában, különösen sok közülük a déli járásokban élő gazda – a legtöbb pótföldet ugyanis ezeken a területeken (többek között a Komáromi, a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásokban) mérték ki. Az 1991 és 2008 között szétosztott ún. pót- vagy csereföldekhez azok a földtulajdonosok jutottak hozzá, akik a földjeiken gazdálkodó szövetkezetektől vagy állami gazdaságoktól a rendszerváltást követő években vissza akarták azokat venni használatba, ám ezt vagy azért, mert ezek több kisebb, hasznosítatlan részből álltak, vagy azért, mert már megközelíthetetlenek voltak, nem tehették meg: így – mintegy kárpótlásul – pótföldeket kaptak.

A minisztériumban állítják, a mostani törvénymódosításra azért volt szükség, mert a csereföldek szétosztása csupán átmeneti intézkedés volt, s az agrártárca így kíván rendet tenni az évek alatt meglehetősen bonyolulttá és kuszává váló földhasználati és földtulajdoni jog útvesztőjében.

A törvénymódosítás értelmében azoknak a gazdáknak, akik saját pótfölddel rendelkeznek, vagy van érvényes bérleti szerződésük az eredeti tulajdonossal, február 28-ig a pótföldek újraigazolása miatt egy kérvényt kell benyújtaniuk az illetékes járási hivatal földművelésügyi osztályához. Mivel a törvény értelmezése több gazda számára is nehézséget okozott, Csicsai Gábor államtitkár lakossági fórumokat tart országszerte. Január utolsó hetében járt már Komáromban is, ahol hangsúlyozta: aki elmulasztja február végéig beadni a kérvényt, az sem veszíti el a földjét, csak egy kicsit bonyolultabb paragrafus szerint kell majd újra hitelesíteni az általa használt földterületet.

Az arról szóló kérvényeket, hogy az érintett gazdák tovább használhassák a csereförldeket, az illetékes hivatalok 2018. március 1-jével kezdik elbírálni, és a végső döntést két éven belül, 2020. február 29-ig kell meghozniuk.

-lm-

Top