Legalább középfokú végzettség kell majd a polgármesteri poszthoz

Szlovákiában középfokú vagy annál magasabb szintű végzettséggel kell rendelkezniük a jövőben azoknak, akik polgármesterjelöltként kívánnak indulni a helyhatósági választásokon – derült ki az új szlovák választási eljárásról szóló törvényből, amelyet csütörtökön hagyott jóvá a pozsonyi parlament.

A választási eljárásban széleskörű változtatásokat eszközlő jogszabály részeként, egy módosító javaslat formájában elfogadott szabályozás, legalább középfokú végzettség feltételéhez köti a polgármester jelöltek a választási listára való bejegyzését.

A baloldali szlovák kormánypárt, a Smer-SD egyik parlamenti képviselője által előterjesztett módosító javaslat már a novemberi helyhatósági választásokon hatályos lesz.

Megfigyelők szerint az új szabályozást legfőképpen az tette szükségessé, hogy az elmúlt évek során Szlovákia több hátrányos helyzetű régiójában gyakorivá vált, hogy a kisebb települések polgármesteri posztjait alapfokú végzettséggel vagy esetenként azzal sem rendelkező jelöltek szerezték meg, ami a szlovák sajtóban megjelent vélemények szerint hozzájárult a korrupció térnyeréséhez és lehetőséget adott a rokoni alapú kliensrendszer elburjánzásához.

Az új szabályozás – bár azt jelentős többséggel fogadta el a szlovák parlament – nem aratott osztatlan sikert. Daniel Lipšic parlamenti képviselő, a Nova jobbközép párt vezetője a polgármesteri poszt végzettséghez kötését csütörtöki sajtótájékoztatóján alkotmányellenesnek minősítette és jelezte: meg fogja támadni a jogszabályt a kassai alkotmánybíróságon.

Az új szlovák választási eljárásról szóló törvény 2015 júliusától bevezeti a kampányszámlát, valamint új költséghatárokat szab a választási kampányokban. A választási kampány költségplafonját, vagyis azt az összeget, amelynél az egyes pártoknak nem szabad többet költeniük a választási kampányra, a parlamenti választások esetében 3 millió euróban, az elnökválasztás, illetve a megyei és a helyhatósági választások esetében pedig félmillió euróban szabták meg.

Szlovákiában a választási kampányok kiadásainak korlátozása nem, csak az összeghatár számít újnak, magasabbnak. A költséghatár túllépése eddig is büntethető volt, de büntetést még soha nem szabtak ki. Ennek egyik oka, hogy a kampánykiadások limitje csak a hivatalos – két hétig tartó – kampányidőszakra vonatkozik, ez előtt annyit hirdethetnek és reklámozhatnak a pártok, amennyit csak akarnak és tudnak.

(MTI)

Top