Láthatóbbá tenni kulturális örökségünket

Elfeledett és kihasználatlan kulturális örökségek újrafelfedezését és turisztikai kihasználását célozza az idén nyáron indult DANUrB+ elnevezésű projekt. Hat ország – Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária – kevésbé ismert Duna menti térségeit igyekszik turisztikailag vonzóbbá tenni összesen 2,7 millió euró uniós támogatás segítségével.

A nemzetközi projekt régiónkban a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) irányítása mellett zajlik. Gyakorlatilag folytatása a 2017 és 2019 megvalósult első DANUrB pályázatnak, amelynek lényege Duna menti települések ismeretlen kulturális örökségének feltárása, összegyűjtése és kategorizálása volt hét országban, illetve egy stratégiát dolgoztak ki jövőbeni hasznosításukra. Ezeket az információkat egy jól követhető applikációba foglalták bele, de kiállítások, fesztiválok szervezésére is sor került. A projekt fő eredménye a stratégia és a kulturális fejlesztések megvalósítására képes helyi szereplők felkutatása és bevonása volt. A Pons Danubii az INSiGHTS projekt keretében, mely ugyancsak a régiós, fenntartható turizmus fejlesztését célozta meg, már együttműködött a DANUrB partnerséggel.

A most kezdődött DANUrB+ projekt során a megkezdett munkát folytatják. Új partnerekkel kiegészülve a Dunához köthető kulturális-közösségi örökség fejlesztése a cél, mégpedig oly módon, hogy a helyi szereplőkkel együttműködve egy-egy település, kistérség turisztikai kínálata egyúttal színvonalasabbá váljon. Hogy egy eddig felfedezetlen örökséget a kornak megfelelő formában, vonzó és érdekes módon lehessen bemutatni, ami egyben a helyi élhetőséget, a helyi munkavállalói lehetőségeket és a helyi identitást is növeli. Az egyes látványosságokat, szolgáltatásokat és kulturális kezdeményezéseket a tervek szerint minőségi védjeggyel látják el, és egy közös, mind a hat résztvevő országra kiterjedő márka alatt láthatóbbá teszik azokat a potenciális turisták számára. A program kifejezett célja a mellőzött régiók felemelése.

A projekt keretében létrejön egy Duna Atlasz, készül egy dokumentumfilm, kiterjesztik az első programban sikeres PocketGuide túrákat, a Duna napok fesztivál megrendezésére pedig immár nemzetközi hálózatban kerül sor. Összekapcsolják a helyi és nemzetközi szereplőket, bővítik és tovább rendszerezik az első körben készült adatbázist.

A DANUrB+ projekt nyitórendezvényét 2020. szeptember 25-én tartották, tekintettel a járványügyi helyzetre, természetesen online formában. Azóta további partnertalálkozók és workshopok is lezajlottak. A projekt 2022 végén zárul.

(d)

Top