Lakossági összefogással újultak meg a temetők

Szentpéter. Példaértékű összefogással újították fel a temetőket Szentpéteren. A község vezetősége és a lakosok is szerették volna, ha mindazokat, akik mindenszentekkor és halottak napján virággal, gyertyagyújtással szeretnék leróni kegyeletüket elhunyt szerettük iránt, idén már méltóbb körülmények fogadnák az egyházak fenntartásában lévő községi temetőkben.

Az egyházi vezetőkkel való egyeztetés után az önkormányzat munkásai Hamran Tibor polgármester irányításával még október első felében nekifogtak a munkálatoknak. A katolikus temetőben a munka nagy részét el is végezték. „Szponzori támogatásból sikerült új betonkerítést felhúzni, a főbejárattól felfelé vezető úton elkészült az új vízvezeték, a szemétgyűjtő konténerek körül betonkerítés épült, a csapokhoz új öntözőkannákat helyeztünk ki – számolt be lapunknak a munkálatokról Gyarmati Tihamér alpolgármester. – A világítótesteket megjavíttattuk, a régi égőket energiatakarékosakra cseréltettük. A református és az evangélikus temetőben nincs elosztószekrény, így ott különálló napelemes lámpák segítségével bővítjük a közvilágítást; ezek mozgásérzékelőhöz csatlakoztatva működnek.”

Megújult továbbá a katolikus temető bejárata körüli terület is és új virágoskertet hoztak létre. A virágok kiültetését a polgármester családja és aktív nyugdíjasok végezték. A felsorolt munkálatokkal párhuzamosan megkezdték a község tulajdonában lévő ravatalozó felújítását is. Első lépésben felszerelték az új esőcsatornát, és átfestették a terasztartó gerendákat. A nagyterem belseje új gyertyatartókkal, új függönyökkel, és új padtakarókkal szépült meg. Az önkormányzat terveiben szerepel még az épület környékén lévő lejtős szakasz feltöltése és térkövezése. Ezt egy 8000 eurós pályázati projektből még idén szeretnék megvalósítani.

Gyarmati Tihamér hozzátette, a következő években egyéb munkálatokat is terveznek a temetők körül, és ebben továbbra is számítanak a lakosság összefogására. „Piciny István, a Szabó család, a Pócs család, Hamran család, a helyi nyugdíjas klub, a Hudák család, Csanádi Csaba, Csintalan István, Lábsky Viktor és további támogatók segítsége, valamint a községi hivatal dolgozóinak önkéntes munkája nélkül nem tudtuk volna mindezt megvalósítani. Nagyon köszönjük nekik” – mondta.

JN.

Top