Lakikatlan, a kihagyhatatlan

Lakszakállas. Szeptember 6-án már ötödször jönnek össze a gulyásfőzés bajnokai, hogy ismét „megvívjanak” egymással, és eldöntsék melyik csapat vagy főzőgárda lesz méltó arra, hogy elnyerje a Lakikatlan gulyáskirálya címet.

A környéken páratlan verseny még 2010 szeptemberében indult útjára, azzal a céllal, hogy egy főzőverseny keretén belül jó közösségi programot valósítsanak meg. A megmérettetésre nemcsak a környékbeli falvak lakosai, de újabban már más járások fesztivál-kedvelői is eljönnek, hogy egy jót szórakozzanak a gulyás ezen ünnepén. A rendezvény jellegét, színvonalát, programjait, úgy próbálják évek óta összeállítani, megőrizni illetve fejleszteni, hogy a település számára továbbra is egy kivételes közösségformáló akció illetve kikapcsolódás legyen. A szervezők maximálisan ügyelnek arra, hogy minél nagyobb vonzerőt biztosítson a rendezvény az idelátogató egyének, családok számára. A gulyást főző csapatok minden bizonnyal megadják majd a nap alaphangulatát ezen a nem mindennapi gasztro-eseményen. A véghajrá előtt látogattuk meg a fesztivál mindenesét, Domonkos Zsuzsa művelődésszervezőt, aki lapunkat tájékoztatta az V. Lakikatlan programpontjairól, és magáról a versenyről.

laki katlan
„Az eddigi négy rendezvény messzemenően bizonyította, hogy a hagyományápoláson túl sikerült visszaszerezni a baráti beszélgetéseket, és a találkozások okozta örömet. Így a gulyásfesztiválon a főzésen, nemes versengésen túl visszacsempésztük a közösségbe az emberi szó igazi varázsát. Ez az elképzelésünk teljes mértékben  beigazolódott, hiszen ma már sokszor az elmaradt baráti, munkahelyi rendezvényeket helyettesíti a fesztiválunk. Erre a rendezvényre négytagú csapatok jelentkezését várjuk, egészen augusztus 26-ig a következő e-mail címen: domonkoszsuzsa@azet.sk, valamint a 0905 451 393  telefonszámon. A csapatok egyéb különlegességet is süthetnek, főzhetnek, de csak a gulyást fogja a szakmai zsűri elbírálni, melynek pontértékét növelhetik különleges megjelenéssel,  jó csapatmunkával, megfelelő higéniával, terítéssel, frappáns cégtáblákkal illetve humoros bemutatkozással. Egyéb kategóriában is megmérettethetik magukat a csapatok: a legfinomabb sütemény-pogácsa és bor-pálinka kategóriában. A gulyásfőző verseny abszolút győztese elnyeri a  „Lakikatlan gulyáskirálya“ címet, ezen-kívül  arany-, ezüst- és bronzérmes gulyások, különdíjak, közönségdíj és az egyéb kategória díjai is lesznek a megmérettetésen. Újdonságként  jelenik  meg,  hogy minden csapat árusíthatja a termékeit, melyet tallérok értékében fogunk kifizetni. A legtöbb tallért szerző csapat közönségdíjban részesül.

Néhány szóban szeretnék szólni a részvételi feltételekről is. A jelentkezési lapot 2014. augusztus 26-ig kell visszaküldeni és a kauciós 10 euró díjat befizetni, melyet a főzés napján a csapat természetesen visszakap. A főzőhelyeket szeptember 6-án 6.00 órától lehet elfoglalni, előtte jelentkezés a regisztrációs sátornál, itt vehető át a bogrács illetve a tűzifa. A főzés hivatalos kezdete: délután egy óra. A csapatok helyét előzetes egyeztetés alapján a szervező jelöli ki. Természetesen a gulyásfesztivált számos kultúrprogram is kíséri. Így zenés utcai felvonulás lesz a szári Saarer Musikanten fúvószenekar kíséretével, majd Jókai Lajos festményeiből rendezett kiállítás tekinthető meg a helyi kultúrházban. Az ünnepélyes megnyitó után tréfás játékok kavalkádja kezdődik, mint például sörivó, palacsintaevő és sodrófahajító verseny. A kultúrműsorban bemutatkozik a lekéri nosztalgia csoport egy vidám zenés összeállítással, a helyi Jácint népdalkör cigánydalokkal és egy mulatós nótacsokorral, a helyi tánccsoportok, és újból látható és hallható lesz az EljátszLAK színjátszó csoport Nyár van című falusi musicalja. Persze az egész program még szervezés alatt áll, ami röviden annyit jelent, hogy időközben még ennél is több műsorblokk kerül majd az V. Lakikatlan gulyásfesztivál kulturális programjába“ – tájékoztatta lapunkat Domonkos Zsuzsa, a rendezvény főszervezője.

Egy biztos, az eddigi 4 verseny hangulatát ismerve ezen a szombaton Lakszakállason minden valószínűség szerint népünnepély lesz a szó legszorosabb értelmében. Elsősorban köszönhető ez annak a néhány személyből álló csapatnak, akik jó pár éve mozgatják a falu életét. Kitaláltak valamit, aminek egyre nagyobb visszhangja és látogatottsága van.

Pint Sándor

Top