Lakikatlan, a gulyás ünnepe

Lakszakállas. A Lakikatlan a régió egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. Idén már ötödik alkalommal jöttek össze a gulyásfőzés megszállottjai, hogy próbára tegyék eddig megszerzett tudásukat. 2010 óta minden év szeptember első szombatján egyetlen nagy piknikké változik a település.

Szeptember első szombatján újra benépesült a helyi szabadtéri színpad környéke, és kezdetét vette az ötödik Lakikatlan gulyásfőző fesztivál. Most először szakítva a hagyományokkal nem reggel, hanem kora délután indult a gulyásfőző „hacacáré“. Egy órakor Bartal András polgármester üdvözölte a főzőcsapatokat, a közönséget, majd röviddel ezután egy dudaszóval elindította a gulyásviadalt. Soha ennyi csapat, szám szerint 33 nem jelentkezett, mint ebben az évben. A rendezvény zökkenőmentes lebonyolítása komoly előkészületeket igényelt, melynek oroszlánrészét a nagy energiával rendelkező Domonkos Zsuzsa főszervező mögé felsorakozott egyének végezték.

lakikatlan
Este öt órára elkészültek a gulyásköltemények, és a szakmai zsűri, melynek két kvalitás bírálója: Petrezselyem Antal, tatai mesterszakács, cukrász, királyi szakács, a Gasztronómiai Érdemrend tulajdonosa, és Egedi Kálmán, hentesmester nekilátott a gulyások kiértékelésének. Ezalatt a színpadon egymást váltották a rendezvény kultúrprodukciói.  Este hét óra körül megszületett a várva várt végeredmény. Alapos kóstolás után a zsűri úgy döntött, hogy idén a lakszakállasi Betyárok  csapatának adományozza a fődíjat, és így egy évig ők lehetnek a Lakikatlan bajnokai. A második helyen a gelléri Matrózcsajok, míg a harmadik helyen a helyi Jácint  főzőgárdája végzett. Az idei gulyáskirály a Gerlinger Tibor által vezetett pusztavámi csapat lett. A Sörpong versenyt a csicsói CSMB bandája nyerte, a sörivó párbajban a lakszakállasi Sördögök bizonyultak a legjobbnak, a tojásdobó versenyben az ugyancsak hazai színekben szereplő LAK-komák lettek a legjobbak. A lisztes kincskeresés megmérettetésben pedig a frappáns névválasztással rendelkező Icipici pipicici lett a befutó. Különdíjat kapott a legszolidárisabb csapat (Dunaszerdahelyi motorosok) a legvidámabb csapat (Tücsök és hangyák – Komáromfüss), a legszebb sátor (Virágok gyermekei – Lakszakállas), a legszebb cégér (Sördögök – Lakszakállas), a legfinomabb sütemény (Dunaszerdahelyi motorosok), a legfinomabb pogácsa (Tücsök és hangyák – Komáromfüss), a  legfinomabb vörösbor (MeggyógyítLAK – Komárom), a legfinomabb fehérbor (Betyárok – Lakszakállas), és a legfinomabb pálinka (MeggyógyítLAK – Komárom). A zsűri különdíját egyhangúlag a Lakikatlan fáradhatatlan szervezői és rendezői kapták.

lakikatlan_2
Az idei Lakikatlanra 13 településről érkeztek versenyzők, és ezek között két magyarországi csapat is megmutatta főzőtudományát. A verseny főzőhangulata, vidámsága sok embert kicsalogatott az 1200 lelket számláló községbe. Bátran állíthatjuk, ha valaki kikapcsolódásként ezt a rendezvényt választotta, minden bizonnyal nem bánta meg, mert igazi kulináris és kulturális élményben lehetett része.

Pint Sándor

Top