Kutyaterápiás foglalkozások az idősek otthonában

A komáromi Ispotály utcai Idősek Otthonában egyedülálló kezdeményezést indítottak útjára. Vasárnap délutánonként az idős lakók szellemi és lelki vitalitását kutyaterápiás foglalkozásokkal igyekeznek megerősíteni. A nyugati államokban már bevált és jó eredményeket mutató terápia meghonosításának elindítója és ötletgazdája Polgár Hedvig, az intézmény igazgatója, valamint Silvia Hanová, a komáromi Kutyakiképző iskola tulajdonosa, vezetője.

A Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében az országos járványhelyzet miatt hosszú hónapokon át zárva voltak a szociális intézmények és idősotthonok. Az ellátásra szoruló, legtöbbször krónikus betegséggel élő idős lakók elszigeteltségre, bezártságra és magányra voltak kárhoztatva, ami még inkább aláásta fizikai és mentális egészségüket. Erre keresett és talált gyógyírt az intézmény igazgatónője. „Már első alkalommal nagy volt az idős lakóink öröme, amikor megjelentek az udvaron a kutyusok. Simogatták, babusgatták a négylábúakat és felidézték régi kutyás emlékeiket. Többen akkor kezdték keresgélni a botjukat vagy a járókeretüket, amikor ismét elcsendesedett az udvar, mert nagy örömükben hátrahagyták, hogy szabad legyen a kezük és kényeztethessék az okos kis ebeket” – mesélte Polgár Hedvig.

A Kutyakiképző iskola jól nevelt „diákjai” közül Silvia Hanová – aki több évtizede foglalkozik kutyák kiképzésével és oktatásával – szigorú kritériumok szerint választotta ki azokat, amelyek megfelelnek terápiás kutyusnak. A segítő kutya ugyanis csak a jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott, teljes mértékben agressziómentes és barátságos állatból lehet, amely ráadásul nemcsak eltűri az idegenek érintését, simogatását, de kifejezetten keresi az emberek társaságát és képes együttműködni, kapcsolatot létesíteni.

A projektbe kiválasztott ebek gazdái örömmel támogatták a kezdeményezést és vasárnaponként, saját szabadidejüket feláldozva, immár három alkalommal tették szebbé a lakók délutánját és jobbá a hangulatát.

„Meggyőződésem, hogy a kutyaterápia végtelenül jó és hasznos – mondja Soňa Valašíková szülész-nőgyógyász szakorvos, aki Noxyval, a 4,5 fél hónapos welsh springer spaniellel csalt mosolyt az idős lakók arcára. – A kutyák simogatása, ölelgetése pozitív hatással van az ember mentális egészségére, ugyanis közben a jó közérzet és a mentális egyensúly fenntartásához szükséges endorfinok szabadulnak fel az agyban. A velük való interakció során csökken a fájdalomérzet, enyhülnek a szorongásos panaszok, normalizálódik az emberek légzésszáma és szívfrekvenciája. Mindemellett az idős emberek életébe pozitív változást hoz és színesebbé teszi a napjaikat, kiválóan hat a kognitív képességeikre is, hiszen miközben simogatják a kutyusokat, akiket már piskótával várnak, kedvesen elbeszélgetnek velünk, gazdikkal. Elmesélik, hogy nekik milyen kis kedvencük volt. Nagyon megható, hogy sokan még több évtized elteltével is mennyire élénken emlékeznek a kutyuskájukra és érzelmileg még mindig milyen erősen kötődnek egykori kedvencükhöz. Fantasztikusan jó volt látni a boldogságukat.”

Remélhetőleg más intézményekben is meghonosodik majd a kutyaterápia, hiszen amellett, hogy rendkívül pozitív az élettani hatása, emlékezetes élményekkel ajándékozza meg az idős embereket.

(janković)

Top