Kultúrfröccs

Nincs rossz idő vagy jó, Szenassy Timea 7894 org retuscsak a megfelelő időtöltést kell kiválasztani, legyen szó színházról, moziról vagy egy kellemes estéről egy izgalmas könyv mellett. Rovatunkban heti rendszerességgel szemlézgetünk programokból, előadásokból és tartalmas kikapcsolódási lehetőségekből. Kultúrfröccs Szénássy Tímeával.


Színház – Egy férfi és egy nő – őrsújfalusi kultúrház, április 21., 19.00

A címben minden benne van. Szerelem, megcsalás, tánc, zene, nevetés és szomorúság, hiszen egy férfi és egy nő kapcsolatát mindez jellemezheti. És hogy hogyan lehet színpadra vinni egy férfi és egy nő viszonyát, hogy az már ne legyen elcsépelt? A választ megtalálja pénteken az őrsújfalusi kultúrházban.

ferfi es nőMeseautó, Szeretni bolondulásig, 2×2 néha 5, Halálos tavasz… Ezek azok a filmslágerek, amelyeket nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen a régi magyar filmekből ismerjük a fülbemászó dallamokat. Az őrsújfalusi ÉS?! Színház most elhozza nekünk mindezt egy dalest keretében, amelyen felcsendülnek az örökzöldek. Két ember a színpadon, az ő történetük, az ő érzéseik, vívódásaik, egymással és saját magukkal folytatott játszmáik kerülnek felszínre a dalokon keresztül.

Nem akarok ünneprontó lenni, de azért kikívánkozik belőlem. Most már csak az önkormányzaton volna a sor, hogy az ÉS?! Színház színvonalas programjaihoz igazítsa az ottani kultúrház kinézetét. Aki járt a programjaikon, biztosan állíthatja, hogy megérdemelnék!


Kiállítás – Molnár Rozália: Fényszilánkok – Limes Galéria, Komárom, április 22., 16.00

„Az üvegmozaik olyan számomra, received_10211099217053106mint egy kifestő” – mondja az őrsújfalusi Molnár Rozália üvegmozaik-művész, akinek története nem hétköznapi. Volt Léván pedagógus, dolgozott külföldön, három éve pedig – a család mellett – az üvegművészet tölti ki ideje nagy részét. Az üvegmozaikok (vagy ahogyan ő nevezi: az üvegintarzia) világába lánya, Anna vezette be, aki üvegvitrázst tanult a gútai művészeti szakközépiskolában. Anna azóta már mással foglalkozik, Molnár Rozália azonban maradt az üvegnél, és a lévai után első nagyobb komáromi kiállítására készül – amit még ebben az évben további három (Vác, Esztergom, Miskolc) követ. Az érdeklődők a komáromi Limes Galériában, április 22-én megnyíló kiállításán mintegy 40 képet (fényszilánkot) tekinthetnek meg. Az élmény – garantáltan – nem lesz hétköznapi: Molnár Rozália alkotásai a mesék és a szakralitás lenyűgöző világába kalauzolnak el minket. A művésznő azt mondja, amikor alkot, ő csupán hangszer Isten kezében. És valóban: színes fényárban úszó képein a játékosság, a könnyedség, az élet szeretete sugárzik. Pontosan úgy, mint amikor maga a Teremtő játszik kedvenc hangszerén.


Koncert – Halász Judit – VMK Komárom, április 22., 11.00

Halász Juditról a legtöbbeknek elsősorban a gyerekdalok jutnak az eszébe, pedig a 74 éves előadó egy sokoldalú, varázslatos személyiség. Talán ezért sem véletlen, hogy élete során szinte minden fontosabb díjat megkapott. Állandó jókedve és mosolya miatt a korából is bőven letagadhatna.

A színművészeti egyetem elvégzése után a színháznak élt, a Vígszínházban töltött jópár évet. Közel 40 filmben szerepelt, a legjobb rendezők hívták játszani. A legnagyobb sikert viszont azzal szerezte, amivel szinte műfajt teremtett, hogy magyar költők verseit énekelte (nemcsak gyerekeknek) népszerű könnyűzenei szerzők feldolgozásában. Számtalan arany- és gyémántlemez igazolta vissza sikereit. Sok ezer koncertet adott. A közönség szavazatai alapján 2003-ban a Halhatatlanok Társulatának tagja lett.

Halász Judit zenekarával most (újra) Komáromba látogat. Jó alkalom ez az idősebb korosztálynak nosztalgiázni, a gyerekeknek pedig valami igényeset mutatni. Közösen énekelni a régi slágereket, amelyek nem tiszavirág életűek, mint néhány megasztáros produkció, hanem több évtized után is jó hangulatot teremtenek.


HelloGúta Ökonap 2017 – Gúta, április 22., 9.00

Vajon mennyire a kultúra és a kulturáltság része, hogy védjük a környezetünket? Persze a művészeti ágakban is voltak olyan irányzatok, ahol a természet nagy szerepet kapott, de a mai környezettudatosság már másról szól. Ha nem akarjuk lerombolni környezetünket, akkor erre kiemelten oda kell figyelnünk.

hellooA HelloGúta csoportja már több éve szervez különböző akciókat a Föld napja alkalmából, de Komáromban sem ritka az ehhez kötődő esemény. A gútaiak idén a Kis-Duna holtágának és a Dögös kitakarításának állnak neki, mert úgy tűnik, ők nem csak beszélni akarnak a dolgokról, hanem készek tenni is érte. Hogy a kihívás se maradjon el, ezért a legtöbb szemetet gyűjtőt ajándékkal is jutalmazzák.

Várnak minden érdeklődőt, aki kész tenni egy tisztább környezetért. Persze a legnagyobb ajándékból mindenki kap, hiszen a csodálatos, megtisztult Duna-partot mindenki kedvére élvezheti.

Érdemes a családot kirobbantani a tévé és a számítógép elől, hogy a tavaszi napfényből vegyük fel a szükséges vitamint. Erről még csak kezelőorvosát és gyógyszerészét sem kell megkérdeznie, ősi bevált recept!


Top