Krimi és romantika a vízparton

Nyáron a vízpartra választ könyvet az olvasó, ha lehet, minél könnyedebbet. Az úszás, napozás után egy-két nap alatt elolvasható regények szezonja ez. Az általunk megszólított két komáromi könyvesbolt nyári tízes listáján szerepel Fejős Éva Csak egy tánc című új regénye, amelyre másfél évet kellett várni, és Durica Katarina Budapesten élő szlovákiai magyar író harmadik kiadásnál tartó, A rendes lányok csendben sírnak című regénye. Nem véletlenül.

Olvasás a tengerparton-02

„A mostani nyári forgalmat összehasonlítani sem lehet a húsz évvel ezelőttivel” – fogadott Török Ágota, a Jókai utcai Madách könyvesbolt tulajdonosa, aki huszonöt éve kereskedik könyvekkel. „Akkoriban sokkal többen jöttek nyáron is könyvért. Vannak tipikusan nyári könyvek, könnyedebb olvasmányok, amiket a vízpartra visznek magukkal az emberek. Ezekről időben gondoskodom. Ismerem a vevőkörünk ízlését. Az külön öröm, ha hozok egy könyvet, amelyet egy bizonyos olvasónak szánok, ő pedig valóban megvásárolja, és boldog, hogy éppen ilyenre gondolt” – tette hozzá.

„Vannak nyári vásárlók” – fejtegette Bölcskei Dénes, a Kertész utca és az Eötvös utca sarkán álló Diderot könyvesbolt tulajdonosa. „Akik egész évben bennünket választanak, nyáron is jönnek, de akadnak, akik kimondottan azért térnek be hozzánk a nyári napokon, hogy vegyenek valami újdonságot, vagy éppen akciós könyvet választanak” – részletezte.

SONY DSC

Történelmi regények, akcióban már 2 euró 10 centért is vannak náluk, de a „legdrágább” akciós könyv is 5-6 euróba kerül a Diderot könyvesboltban. Nyáron mintegy 30 százalékkal csökken a forgalmuk.

Hűtőmágnes kellene, de nincs gyártó

Turisták érkeztek ottjártunkkor a Madách könyvesboltba. Komáromot ábrázoló hűtőmágnest kerestek. Török Ágota kétfélét tudott adni. „Kevés a gyártó, akik komáromi emléktárgyakat, képeslapokat gyártanának. Ezek, sajnos, hiánycikkek a boltban” – magyarázta.

Térképet meg azért nem vesznek a turisták, mert manapság mindenki GPS-koordinátákat, navigációs rendszereket használ, ezért már papíralapú térképet sem sokat gyártanak. Török Ágota szerint igazán jó komáromi térkép nincs is. „Az idősebbek ragaszkodnak a térképhez, van kínálatunk ebből is, de hozzávetőleg sem annyi, mint amennyi térképet és útikönyvet húsz évvel ezelőtt eladtunk. A csökkenő vevőszám miatt árusítunk díszes füzeteket, ajándéktárgyakat, hogy meg tudjunk élni” – tudatta.

Durica Katarina a sztár

A Madách könyvesbolt nyári könyv-slágerlistáját Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak című regénye vezeti, Borsa Brown: A férj prostija és Margaret Atwood: A szolgálólány meséje című regényei előtt. „Ha kétszer ennyit rendelnénk Durica Katarina regényéből, azt is elvinnék. Olyan témát választott, ami érdekli az embereket. Mindig van több példány a boltban” – vetette közbe Török Ágota, aki a dunaszerdahelyi maffia-témában született másik regényt, Szomolai Tibor A klán című kötetét is a listára tette. Ezt követi Fejős Éva balatoni környezetben játszódó új regénye, a Csak egy tánc, azután Jo Nesbótól a Macbeth című skandináv krimi, majd egy hatalmas romantika-hullám: a Perzsa szerelem, a Kakas bár, a Vidéki menedék és a Ház medencével.

SONY DSC

„Durica Katarina és Fejős Éva regényei vannak a topon” – fogalmazott Bölcskei Dénes, a Diderot könyvesboltban. „Sok fogyott A klánból, azután Leslie Lawrence regényeiből. Amúgy a romantikus regény és a krimi a sláger”. Ám tízes listájukon horror is van, Mo Hajder regénye, A bábu. Ajánlják még nyárra A. J. Finn: Nő az ablakban című regényét, Bill Clinton – James Patterson Az elnök eltűnt című művét, Robin Cook, az orvosi regények királya Sarlatánok című új regényét, John Green Teknősök végtelen sora című művét, Alexander Loyd – Ben Johnson: A gyógyító kód című kötetét, Finy Petra Akkor is című regényét, és Milly Johnson Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban című regényét.

Ez utóbbi regényben Connie élete fenekestül felfordul, amikor megtudja, hogy a férje, akivel huszonnégy éve él őszintének hitt házasságban, azt tervezi, elhagyja őt a szemtelenül fiatal és szőke titkárnőjéért. Vajon képesek lesznek-e a Napraforgó Kávéház hölgyvendégei arra, hogy minden foltot eltüntető tisztítószereikkel megszabadítsák Connie-t a sérelmeitől és a fájdalmától?

SONY DSC

Bosszú, barátság, édes végkifejlet

Talán nyárra nem is kell több. Egy kis bosszú, egy kis barátság, és az édes végkifejlet. A nyár nem a szépirodalom és a versek időszaka. „Egy vékony réteg néha visz szépirodalmat is a nyáron, de a verseskötetek iránt lassan már senki sem érdeklődik. Ezeket sem nyáron, sem télen nem viszik. Az olvasók elszoktak a versektől, eltelik egy hónap is, hogy egy-két verseskötetet eladunk” – jegyezte meg Török Ágota. „A Diákkönyvtár köteteit, a kötelező olvasmányokat viszont nyáron is vásárolják, mert azokat a diákok éppen ezekben a hetekben olvassák. Amúgy az augusztus holtidő. Mintha az egész város elment volna nyaralni, a könyvesboltba sem jönnek” – árulta el a tulajdonos, aki kevés szabadidejében szintén könnyű nyári olvasmányt választ.

Szlovák könyvek toplistája

„Sokkal több magyar vásárló tér be hozzánk nyáron, mint szlovák vevő, de ők is a könnyedebb olvasmányokat keresik úgy a külföldi, mint a hazai szerzőktől” – folytatta Bölcskei Dénes. A szlovák könyvek toplistájának első helyén Rosie Walshová Keby zavolal című regénye áll, Angela Marsonsová Krvavé stopy című krimije és a szlovák kedvenc Urbaníková Evita V lete ti poviem, ako sa mám című regénye előtt. Robin Cook Šarlatáni című orvos krimije is kelendő, akárcsak a szlovák sztárszerző, Bán Dominik List zo záhrobia című új regénye. „Jól ellátják ezt a piacot a szlovákiai kiadók is, senkinek nem lehet panasza a kínálatra. A feleségem éppen Luke Allnutt Nebo je naše című regényét olvassa. Dicséri” – zárta rövidre a tulajdonos.

Olvasás a tengerparton-04

És mit olvas az idén nyáron Bölcskei Dénes, a Diderot könyvesbolt tulajdonosa? „Philip K. Dick Az ember a Fellegvárban című Hugo-díjas sci-fijét, amelyben a szerző azzal a gondolattal játszik, hogy a II. világháborút a németek nyerték meg. Utópisztikus történet, az író kiforgatta a sarkaiból a világot. Nem árulom el a végét, hátha valaki kedvet kap hozzá” – válaszolt Bölcskei Dénes.

Bárány János

Top