Középmezőnyben a komáromi kórház

A mezőny első felében végzett a komáromi kórház a szlovákiai általános kórházak összehasonlításában – derül ki az INEKO társadalomkutató intézet idei rangsorából, mely a 2016-tól 2018 végéig terjedő időszak adatait dolgozza fel. Várható, hogy a komáromi kórház a jövőben előrelép a listán, 2020-ban már az új belgyógyászati pavilon nyújtotta színvonalasabb szolgáltatások is megjelenhetnek az értékelésben, de hamarosan kezdik az új sürgősségi ügyelet építését, továbbá a szülészet-nőgyógyászat és a sebészet felújítása is tervben van.

Az INEKO intézet értékelésében külön vizsgálta a 11 egyetemi kórházat, illetve az 53 általános kórházat. Utóbbi kategóriában azonban csak 33 egészségügyi intézményt értékeltek, mivel a fennmaradó 20 kórház nem felelt meg az összes kvalifikációs szempontnak.

Az átlagosnál kicsivel jobb

Az általános kórházak rangsorában az év kórháza a kassai-sacai magánkórház lett, 70,6 pontot szerezve az értékelés során. A kassai városrészben található intézményt az AGEL csoport működteti, ahogy a komáromi kórházat is, mely a rangsor középmezőnyének első felében foglal helyet: 2018-hoz képest egy helyet visszacsúszva, 52,5 ponttal a 14. helyet szerezte meg.

jis-interne-a-neurologie (1)

„Az értékelés eredményét nem tartjuk sikernek, de megítélésünk szerint nem is kifejezetten negatív a komáromi kórház rangsorban elfoglalt helyezése“ – válaszolta megkeresésünkre Martina Pavliková, az AGEL csoport szóvivője. Hozzátette, a kórház az elmúlt években több nagyobb fejlesztést valósított meg, illetve indított el annak érdekében, hogy javuljon az egészségügyi szolgáltatások minősége, a körülmények. „A kórház új onkológiai központot nyitott, melynek egészségügyi személyzete és felszereltsége, beleértve a CT-szimulátorral ellátott lineáris részecskegyorsító berendezést is, csúcsminőséget jelent Szlovákiában. Vestibulológiai központunk, ahol az egyensúlyzavarok kezelését végzik, nagyon keresett, egyúttal elismert“ – tette hozzá a szóvivő.

Az értékelés során a komáromi kórház jól teljesített a tapasztalat kategóriában, vagyis abban a vonatkozásban, hogy egy-egy műtéti beavatkozást hányszor végeznek el évente, azaz mennyire gyakorlottak az orvosok. Ugyancsak átlag felettinek minősül a kórház gazdálkodása, átláthatósága, valamint a diagnózisok szakmai igényessége. Ezzel szemben a hét alkategóriából álló „minőség“ szempont terén gyengébb a megítélése, elsősorban a 30, illetve 90 napon belüli rehospitalizáció (tehát ismételt kórházi kezelés szükségessége) gyakoribb az átlagosnál. Ezzel szemben jónak számít az a mutató, mely az intenzív osztályról a fekvőbeteg részlegre áthelyezett betegek halálozási arányát méri.

Kritikusak a komáromi páciensek

A komáromi kórház összértékelését meglehetősen rontotta egy némileg szubjektív mutató, mely a legnagyobb súllyal járult hozzá az összpontszámhoz: a páciensek elégedettségi indexe. A komáromi betegek ugyanis az átlaghoz képest kritikusabbak voltak. Legkevésbé az ún. szállodai szolgáltatásokkal – pl. takarítás, ágyneműcsere, étkezés – voltak elégedettek, ugyanakkor leginkább az egészségügyi személyzet – orvosok, nővérek, ápolók – hozzáállását értékelték pozitívan.

NemKom

Ezzel kapcsolatban a kórház szóvivője megjegyezte, az említett terület fejlesztése és megújítása a múltban nagyon el lett hanyagolva, az AGEL számára pedig prioritás, hogy fokozatosan behozzák a lemaradást és a harmadik évezredhez méltó színvonalat biztosítsanak. „Idén három osztályunk is teljesen felújított helyre költözött, ahol már egészen más standardok fogadják pácienseinket, akik értékelik is ezeket a változásokat – az ízléses környezetet, a tisztaságot, a wifit, az új berendezéseket és egyebeket“ – utalt Martina Pavliková a belgyógyászati pavilon 5,2 millió euróba került külső-belső felújítására. Hozzátette, fokozatosan további lépéseket tesznek azért, hogy minél kellemesebb környezetet alakítsanak ki pácienseik számára, ugyanakkor ez egy hosszabb távú folyamat lesz.

Új sürgősségi épül

A sürgősségi felvétel gyorsasága – vagyis a várakozás ideje – Komáromban jelentősen rosszabb az átlagosnál. Az értékelés szerint a sürgősségin minden negyedik beteg esetében fél óránál tovább tart, míg megnézi egy orvos. Lapunknak nyilatkozó páciensek tapasztalatai szerint alkalmanként még ennél is rosszabb a helyzet, több órás várakozások is előfordulnak.

SONY DSC

SONY DSC

E téren hamarosan jelentős minőségi javulás várható, Martina Pavliková ugyanis elmondta, egy új sürgősségi ügyeleti központot építenek ki, mellyel összhangban teljesen megváltozik a páciensek felvétele, a velük való kommunikáció, ami jelentős előrelépést jelent majd. „Alapjaiban módosul a sürgősségi felvétel, szembetűnő lesz a változás“– hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, a projekt keretében három új műtőt is kialakítanak. A beruházás 9,2 millió euróból valósul meg az EU társfinanszírozásával. A kivitelezővel már aláírták a szerződést, és „rövid időn belül“ elkezdődhet maga az építkezés is.

Arra a kérdésünkre, milyen további fejlesztéseket és beruházásokat terveznek a közeljövőben, Martina Pavliková elmondta, a szülészet-nőgyógyászat felújítása is tervben van, ahogy a sebészeté is.

Egy beteg 5 napig fekszik benn

Az INEKO adataiból kiderül, egy év alatt 3716 műtétet végeztek a komáromi kórházban, és 11 858 beteget vettek fel. Egy páciens átlagosan 5,35 napot töltött a kórházban, ez némileg kevesebb, mint az országos átlag. A komáromi egészségügyi intézményben 59 orvos és 184 nővér dolgozik.

A dunaszerdahelyi kórház a komáromitól kissé lemaradva, a lista 16. helyén végzett az általános kórházak értékelése során. A 11 egyetemi kórház rangsorában pedig a besztercebányai intézmény végzett az élen, a nyitrai az országos negyedik helyet szerezte meg, az érsek-újvári pedig a 7. lett. A tervezett kórházreform szerint egyébként az érsekújvári kórházat „lefokoznák“, és a komáromihoz hasonlóan helyi, azaz lokális kategóriájú kórház lenne a jövőben, miközben a legközelebbi magasabb szintű – regionális besorolású – kórház Nyitrán működne.


Tökéletesített műtéti eljárás

Szlovákiában elsőként új, tökéletesített módszerrel hajtottak végre hasfali sérvműtéteket a komáromi kórház sebészei október elején. A beavatkozások sikeresek voltak, az első két páciens már otthon van, jól érzi magát.

nemocnicaKomarno8

Az innovatív laparoszkópos műtéti eljárás a beteg számára kedvezőbb, előnyösebb, mint a hagyományos módszer, hiszen kevésbé fájdalmas a beavatkozás utáni lábadozás, ráadásul sokkal rövidebb is ez az időszak. A sebészek számára ugyanakkor jóval nagyobb szakmai kihívást jelent az újfajta laparoszkópos műtét.

„Ezzel az eljárással minimalizálni lehet a műtét utáni fájdalmakat, az esetleges komplikációkat a hegek gyógyulása során, illetve a sérv kiújulásának esélyét. A páciensek számára pozitív hozadéka, hogy gyors a felépülés, és hamar visszatérhetnek munkájukhoz, illetve megszokott fizikai tevékenységükhöz“ – mondta el Csekes Eduárd műtőorvos.

A komáromi kórház minden, a műtét elvégzéséhez szükséges felszereléssel rendelkezik. „Nagy öröm számunkra, hogy olyan ügyes sebészeink vannak, akik haladnak a korral. Ez egy új technika, orvosaink több külföldi klinikán is képezték magukat, hogy alkalmazhassák“ – mondta Rudolf Pelikán, a komáromi kórház igazgató-helyettese.


Csaba Ádám
fotók: AGEL SK

Kapcsolódó cikkeink:

Komoly szakmai elismerés a kórháznak

Szupermodern belgyógyászat

Mikrobiológiai labor: 5 ezer aláírás gyűlt össze

Új onkológiai központ

Top