Közel 70 jelentkező az önkormányzatba

Nagy az érdeklődés Gútán az önkormányzati posztokért, különösen a független jelöltek száma magas. A polgármesterjelöltek száma a korábbi választásokhoz képest csökkent, a képviselőjelöltek esetében pedig furcsa foglalkozásokkal is találkozhatunk. 

A képviselői helyekre 66 jelentkező a novemberi önkormányzati választásokon Gútán. Az új szabályok szerint már csak 17 képviselőjel lesz a városnak 19 helyett, akiket továbbra is két körzetben (1. körzet: 9 képviselő, 2. körzet: 8 képviselő) lehet megválasztani. A pártjelöltek közt továbbra is a Magyar Közösség Pártja (MKP) dominál, amely teljes listát, azaz 17 jelöltet állított. A Híd 5, az SDKÚ 2, a Smer pedig egy jelölte indít Gútán.

A 66 képviselőjelölt közül 41 párton kívüli. A függetlenek egy része valószínűleg csoportba verődve is kampányol majd. Négy évvel ezelőtt hasonló jelenség volt a Gúta Klub nevű csoport, amely az Angyal Béla körül formálódó néhány képviselőjelöltet jelentette. A polgármesterjelöltként is induló Angyal Béla most is szervez egy csapatot maga köré. Ugyancsak csoportosan indul a HellóGúta polgári társulás, hét jelöltjük van a képviselői posztokra. Ők egyik polgármesterjelöltet sem támogatják, azonban nem tartják kizártnak, hogy négy év múlva már saját jelöltet állítanak.

A polgármesteri poszt esetén 4 jelölt közül választhatnak a gútaiak. Horváth Árpád (MKP) jelenlegi polgármesternek most csak 3 kihívója akadt, 4 éve hatan, 2006-ban pedig nyolcan szálltak harcba a polgármesteri székért. Horváthon kívül mindhárom jelölt – Angyal Béla, Németh Ivett, Palacka Péter – függetlenként indul, de a jelenleg hivatalvezetőként dolgozó Némethet a Híd párt is támogatja. A négy jelölt közül hárman (Angyal, Horváth és Németh) képviselőjelöltként is elindulnak.

A 2010-ben Horváth Árpád utcahosszal nyerte a választást, 2757 szavazattal lett a város első embere, míg a második helyen végző Angyal Béla 591 voksot szerzett. A mostani választások alkalmával a Horváth leváltását szorgalmazó erők arra törekedtek, hogy kevesebb ellenjelölt legyen, ne szóródjanak szét a szavazatok. A választási kedv a korábbi szavazásokon a városokra jellemzően nem volt túl magas, a járási átlag alatti részvétel volt jellemző. 2010-ben a szavazásra jogosultak (közel 9 ezer lakos) 47,7 százaléka, 2006-ban pedig 43,54 százaléka döntött a község vezetőinek sorsáról, amely a járás egyik legalacsonyabb részvételi arányát jelentette.

A képviselőjelöltek listáján akadnak érdekességek is, a választási bizottság elég tágan értelmezte a foglalkozás megjelölését. A „HellóGúta vezetőségének tagja” nehezen nevezhető szakmának, de olyan esetre is van példa, hogy egy jelölt a becenevét, vagy vállalkozásának elnevezését tüntette fel foglalkozásként. Valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy ilyen megoldásra sor kerülhet, mivel az ezzel kapcsolatos törvények jövőre szigorodnak, és csupán a szociális biztosító által listázott foglalkozásokat lehet majd feltüntetni. A gútai képviselőjelöltek teljes listáját ITT találja.

(kb)

Top