Közel 10 ezer euró bírság a fecskefészek leveréséértKözel 10 ezer euróval, pontosabban 9958 euróval büntethető az a személy, aki leveri egy füstifecske vagy molnárfecske fészkét. A fecskefészket csak a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lehet eltávolítani, a környezetvédelmi szakemberek felügyelete mellett.

FEcskefészek

Aki fészek illegális leveréséről szerez tudomást, az a járási hivatal környezetvédelmi osztályán vagy az Állami Természetvédelmi Hivatalnál (Štátna ochrana prírody – ŠOP) tehet bejelentést – tájékoztatott Andrea Lešová, a hivatal zoológusa. Ha költési időszakban történik a fészek leverése, a kár még nagyobb, hiszen a tojások vagy a fiókák is elpusztulnak. A környezetvédelmi tárca által engedélyezett eltávolítás is csak a költési időszakon kívül lehetséges, erre többnyire házak szigetelésekor van szükség.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal adatai szerint országos szinten az elmúlt hat évben 25 ezer párral csökkent a molnárfecske- és 100 ezerrel a füstifecskepár. Drasztikus fogyásuk egyik fő oka épp a házak felújítása, hőszigetelése. További ok az élőhelyük átalakulása, táplálékuk csökkenése, a nem megfelelően végzett szúnyogirtás, a klímaváltozás és a fészkek leverése.

(d)

Top