Korrupt hivatalnokok Komáromban?

Nyolc személyt vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). Értesüléseink szerint a Komáromi Ügyfélközpont állami hivatalnokait, köztük a Komáromi Járási Hivatal közlekedésügyi és közúti osztályának egyes munkatársait gyanúsítják korrupcióval. Régóta folyhattak törvénytelen praktikák az egyik osztályon.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Ricsi fedőnevű rendőrségi akció keretében 8 személyt vett őrizetbe Nyitra megyében, korrupciós bűncselekmény miatt. Bővebb információkat jelenleg nem közölhetünk – ilyen szűkszavú közleményben tájékoztatott a rendőrség a múlt szerdai – március 1-jei – beavatkozásról.

Több, nem hivatalos forrásból is úgy értesültünk, hogy az őrizetbe vételek a Kertész utcai Ügyfélközpontban történtek, ahol a Komáromi Járási Hivatal hét osztálya, továbbá a rendőrség okmánykiadó és jármű-nyilvántartási részlege is működik.

Úgy tudjuk, konkrétan a járási hivatal közlekedésügyi és közúti osztályán zajlott az akció – az iroda másnap átmenetileg zárva tartott. Információink szerint az osztályon a külföldről behozott gépkocsik „lepapírozását“ kenőpénzzel gyorsíthatták – állítólag évek óta működött egy törvénytelen tarifarendszer. Egy-egy ügyért 20-30 eurót kaphattak a hivatalnokok. Ezek azonban hivatalosan nem megerősített információk.

Megkerestük Marek Mihályt, a járási hivatal nemrégiben kinevezett elöljáróját, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mondván, felettes hatóságuk, a belügyminisztérium illetékes bővebb tájékoztatást adni.

A NAKA a speciális ügyészi hivatal felügyelete alatt hajtotta végre az akciót. Az ügyészi hivatal szerint zajlanak a szükséges eljárások, házkutatásokra és egyéb helyszíni szemlékre kerül sor. Folytatólagosan elkövetett korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítják a 8 őrizetbe vett személyt.

(cs)

Top