Körbenézett a piacon is az államfő

Múlt szerdán, november 24-én Komáromba látogatott Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke. A nagypiacon kezdte programját, az árusokkal, termelőkkel is szóba elegyedve, majd a városházán a régió polgármestereivel találkozott. Később a Selye János Egyetemet, a Matica slovenská székházát és a VMK-t is felkereste.

Eredetileg tavaly augusztus 27-én látogatott volna Komáromba az államfő, ám a rosszabbodó járványügyi helyzet miatt ez elmaradt – Pozsonyt pont akkor nyilvánították kockázatos régiónak a koronavírus terjedése miatt. Szerdán viszont, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása komáromi járási szervezetének meghívására pótolta az elhalasztott látogatást és felkereste Komáromot – egy nappal az újabb Covid-szigorítások bevezetése előtt.

Piacozó emberek között

Szerda délelőtt 9 órakor a nagypiacon fogadta az államfőt Keszegh Béla, Komárom polgármestere, egyúttal a társulás elnöke. Egy rövid sétát tettek a piacon, ahol az árusok és a vásárlók is érdeklődve, helyenként tapssal, pozitívan fogadták – egyetlen kivétel akadt, egy idősebb férfi szlovákul kiabált be Zuzana Čaputovának: „Szlovákia szégyene!”

Az elnökasszony több standnál is szóba elegyedett az árusokkal, helyi termelőkkel, elsősorban afelől érdeklődve, hogyan vészelik át a járvány okozta nehéz helyzetet. Megállt a madari Szabó Méhészet pultjánál, ahol méhviaszból készült gyertyát kapott ajándékba Szabó Esztertől, de Rosička Zsolt marcelházi őstermelő és Polgár Sándor kavai méhész standjánál is – utóbbi az országos méhészszövetség komáromi szervezetének vezetője. Ők fűszerpaprikával, illetve mézzel ajándékozták meg. Az egyik pultnál magyarul köszönte meg a figyelmességet, elbeszélgetett néhány vásárlóval is.

A társulás nevében Keszegh Béla mézből készült termékekkel teli kosárral kedveskedett Čaputovának. Ezek alapanyaga az erőd területén lévő kaptárakból származott, így az „erőd kincsei” nevet viselte. Az államfő a mézes ajándékok kapcsán megjegyezte, az elnöki palotában három méhcsalád is él, vagyis a méhészet nem áll távol tőle, ezért a piacon érdemben is el tudott beszélgetni a méhészekkel.

Utak, sertésfarmok, szúnyogok és turizmus

A délelőtt folyamán a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) komáromi járási szervezete ülésén vett részt, melyre a komáromi városházán került sor. Itt elsősorban a régiót érintő problémákról esett szó: a közlekedési in-frastruktúra fejlesztésének elmaradásáról, környezetvédelmi kérdésekről, beleértve a biológiai szúnyogirtás központi támogatásának hiányát és a nagy sertésfarmok okozta problémákat – utóbbi témáról Horváth Árpád, Gúta polgármestere beszélt. Keszegh Béla kérdésünkre elmondta, a nagy sertéstelepek kapcsán az államfő javasolta, hogy az önkormányzatok területrendezési terveik segítségével próbálják megakadályozni az ivóvízkészletet fenyegető beruházásokat.

Zuzana Čaputová délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, egyetért azzal, hogy régiónként arányosan legyenek elosztva a különböző beruházások, különös tekintettel a közlekedési fejlesztésekre, ahogy azzal is, hogy az uniós forrásokból is egyformán részesüljenek az ország egyes térségei – egyúttal a régióknak nagyobb beleszólásuk legyen az elosztásba. A köztársasági elnök egyetértett a járás polgármestereivel abban is, hogy állami segítségre van szükség a biológiai szúnyoggyérítés hatékony alkalmazásában – ezt felveti a környezetvédelmi miniszternek.

Molnár Zoltán naszvadi polgármester arra mutatott rá, hogy a turizmust jobban kellene támogatni, aminek kapcsán az államfő kiemelte, ez a terület óriási lehetőségeket rejt magában. Domin István izsai polgármester pedig a falu határában található Kelemantia római kori tábor világörökségi címéről tájékoztatta Zuzana Čaputovát, egyúttal meghívta őt a községbe. Az elnökasszony hangsúlyozta, azért is jött Komáromba, mert Dél-Szlovákiának jelenleg nincs parlamenti képviselete.

Oktatás és kultúra

Zuzana Čaputová a Selye János Egyetemet is felkereste, ahol Juhász György rektor fogadta. Az egyetemi vezetők és tanárok mellett néhány hallgatóval is beszélgetett. Szóba került az ország egyetlen magyar egyetemének múltja, jelene és jövője, továbbá a készülő felsőoktatási törvény, amely ellen a komáromi egyetem is tiltakozik, miután jelentősen megnyirbálná az egyetemek autonómiáját. Az államfő örömét fejezte ki, hogy a komáromi felsőoktatási intézmény fejlődik és nagy érdeklődésnek örvend.

A köztársasági elnök találkozott néhány civil szervezet képviselőjével, felkereste a helyi Matica slovenskát, illetve a mellette működő Dramaťák színjátszócsoportot, valamint ellátogatott az Egressy Béni Városi Művelődési Központba. Ennek kapcsán megjegyezte, a két kulturális intézmény bizonyítja, hogy a sokféleség és a változatosság olyasmi, ami kölcsönösen gazdagít.

(csá)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Kelemantiát is felkereste a miniszter
Átadták a Monostori hidat
Magyar-szlovák miniszteri tanácskozás
Elnöki látogatás – Andrej Kiska Komáromban

Top