Elnöki látogatás

Andrej Kiska köztársasági elnök Komáromot sem felejtette ki dél-szlovákiai körútja állomásai közül. Miközben a belvárosban sétált, a kisgyerekes anyukákat, a kíváncsiskodókat és a turistákat is szívélyesen üdvözölte. Közvetlenségére és humorára többen is rácsodálkoztak. Csallóközaranyosra és Vágfüzesre is ellátogatott.

DSC_0596

Június 9-én délelőtt 9 órakor Komáromba érkezett Szlovákia köztársasági elnöke, akit a városi hivatalban Stubendek László polgármester, Knirs Imre és Keszegh Béla alpolgármesterek, Bohumír Kóňa hivatalvezető, Csintalan Miklós főellenőr és Gráfel Lajos hivatali osztályvezető fogadott. Pogácsával, rétessel, kávéval várták az elnököt, aki palackos vizet fogyasztott mellé. A városvezetéssel folytatott zárt körű tárgyalás után az államfő beírta nevét a város krónikájába, majd átadták neki a város ajándékát: a komáromi erődrendszert bemutató kötetet, a Komárom, a Duna Gibraltárja című könyvet Szénássy Árpád és Szénássy Zoltán tollából, valamint a Bott Frigyes pincészetéből származó, Putyin és Merkel által is kóstolt palack bort, továbbá a Chocomaze helyi vállalat által készített, komáromi címert formázó csokoládékülönlegességet.

DSC_0632

Fókuszban a régió gazdasági helyzete

Nagy örömmel érkeztem Komáromba – jelentette ki az elnök a városhaza előtt tartott rövid sajtótájékoztatón. A város vezetőivel folytatott 40 perces megbeszélésről elmondta, szó esett a régióban uralkodó magas munkanélküliségről, az egykor sikeresen működő hajógyárról, a nem megfelelő infrastruktúráról – sokan ugyanis Magyarországon keresztül utaznak Komáromból Pozsonyba –, de beszélgettek a Selye János Egyetemről, az idegenforgalomról, és az itt található műemlékek felújításának szükségességéről is.

Keszegh Béla alpolgármester kérdésünkre ezt azzal egészítette ki, a megbeszélés középpontjában a régió gazdasági helyzete volt, de az államfő érdeklődött a helyi iskolákról és az erődrendszerről is. A város vezetése felhívta az elnök figyelmét, hogy utóbbi felújításának költségei hatalmas összegeket emésztenének fel, amelyet a város nem tud előteremteni, így ez csak az állam, illetve az Európai Unió támogatásával sikerülhet. Az alpolgármester a kétnyelvűség terén egy javaslattal is élt, szerinte ugyanis jelzésértékű lenne, ha az elnöki hivatal honlapja a kisebbségek nyelvén is elérhetővé válna. Hozzátette, a találkozó közvetlen, őszinte hangulatban zajlott.

DSC_0575

Az elnök elvegyült, a komáromiak pozitívan fogadták

A sajtónak adott rövid nyilatkozata után Andrej Kiska elvegyült a Klapka téren a fogadására összegyűlt tömegben, ahol mosolyogva nyújtott kezet és váltott néhány szót a helyiekkel, akik közül néhányan kisebb ajándékokkal, virággal, könyvvel kedveskedtek neki. Egy 4 éves kisfiú, Sebastian például egy kék kisautót nyújtott át az ország első emberének, aki különösen megörült a kedves ajándéknak. A rajta látható kettes szám láttán megjegyezte, mivel ez a szerencseszáma, az autó biztosan az elnöki palotában található íróasztalán kap majd helyet.

Ezután rövid sétát tett a belvárosban a képviselők és a városi hivatal munkatársainak kíséretében. Itt tartózkodása alatt végig testőrök kísérték, továbbá Martin Bútora elnöki tanácsadó, illetve asszisztensei és a protokollért felelős munkatársai. Benézett a felújítás alatt álló Szent András-templomba is. A főtérre visszatérve a Ferencesek utcai óvodások kis performanszára kapta fel a fejét, akik éppen a városháza tornyában megszólaló trombitaszót – a Klapka-induló dallamait – kísérték énekükkel. A gyerkőcök magyarul szóltak hozzá, amit természetesnek vett, de megjegyezte, sajnos nem beszéli a nyelvet. A hivatalos program következő állomásaként Andrej Kiska a Selye János Egyetem rektorával, Tóth Jánossal találkozott.

DSC_0622

Elnökként egy-egy téma felvetésére van lehetősége

„Dobrý deň prajem – Jó napot kívánok!” – köszöntötte az egyetemistákból és tanárokból álló hallgatóságot később a Tiszti Pavilon dísztermében. Az államfő beszéde első felében a pedagógusi hivatást méltatta, és felhívta a figyelmet a tanárok munkájának jelentőségére és társadalomformáló szerepére. Mint mondta, a tanárok társadalmi megbecsülését vissza kell állítani. Kiska az elnöki funkciót egy éve tölti be, így arról is említést tett, mit sikerült ez idő alatt sikerre vinni, és mit tart a legfontosabb feladatainak. Kinevezését követően első ízben az igazságügy témakörét vette elő, mint mondta, különösen fontos, hogy a döntéshozók becsületes emberek legyenek. A másik legfontosabb területnek az oktatásügyet tartotta, mellyel kapcsolatban megjegyezte, az egyetemi szakok koránt sincsenek összhangban a munkaerőpiaci igényekkel. A harmadik téma, ami az utóbbi egy évben foglalkoztatta, az egészségügy volt: a piramison, melynek tetején most a biztosítótársaságok állnak, szerinte úgy kéne fordítani, hogy a beteg legyen az első. Kiska az elnöki funkciójáról is mesélt, mint jelezte, újra hitelt szeretne adni a pozíciónak. Döntéshozói joga ugyan csak a kormánynak van, de mandátumának köszönhetően joga van kérdéseket feltenni és felvetni, továbbá észre kell vennie a társadalmi problémákat, melyeket készen áll a kompetens szervek elé tárni az egyes találkozókon. A régiók problémáit, az azok közti különbségek csökkentését pedig prioritásnak tekinti.

DSC_0648

Az államfő néhány, a közönség soraiból érkezett kérdésre is válaszolt. Az egyik hallgatót az érdekelte, mennyivel más az elnöki hivatal élén állni, mint amit a kampány során képzelt az elnöki funkció betöltéséről. Az elnök szerint a funkció nagy felelősséggel jár, s nem szeretné, ha a kormány és közte szembenállásra, vagy politikai csatározásokra kerülne sor. Ugyanakkor meglepte, mennyi időt és energiát vesz el az ügyintézés, és az ország külföldön való képviselete. A kérdések egyike a menekültproblémára irányult, ezzel kapcsolatban Kiska megjegyezte, Szlovákiának fejlett országként kötelessége segíteni az üldözötteket és a kevésbé fejlett országokat, a gazdasági bevándorlást viszont meg kell fékezni. A fórumbeszélgetés végén Tóth János rektor az egyetem arany fokozatú díszplakettjét adományozta Kiskának.

A hallgatókkal való találkozás után az elnök és tanácsadói csapata a Prestige étteremben ebédelt, állítólag a napi menüből választott. Kiska a délutáni program keretében meglátogatta a hajógyárat és a komáromi kajak-kenu klubbot, ahol többek között világbajnokainkkal és a klub vezetőjével, Ladislav Broczkyval is beszélgetett, miközben a fiatalok éppen edzést tartottak. Innen Csallóközaranyosra sietett, ahol a paradicsomtermesztéssel foglalkozó Green Coop céget kereste fel.

IMG_0276

A falu, ahol szinte mindenki Kiskát akarta elnöknek

Körútja utolsó állomásaként a 47. évfordulóját ünneplő Vágfüzesre látogatott, a tavalyi államfőválasztáson itt aratta a legnagyobb arányú győzelmet az egész országban. Forró László polgármester családja kíséretében fogadta őt, egy népviseletbe öltözött lány pedig virágcsokorral, kenyérrel és sóval várta. A lakosok nagy tapssal fogadták a szabadtéri színpadra lépő államfőt, aki magyar nyelven is köszöntötte őket. Megjegyezte, magyar nyelvtudása csupán 5-10 szóra terjed ki – például a Jó napot, a kenyér, a halászlé és a Csípős Pista kifejezéseket ismeri –, ezért inkább szlovák nyelven folytatta.

közt. elnök 012

Az elnök megköszönte az egybegyűlteknek a tavalyi választáson kapott támogatást, a településen ugyanis a szavazók 98,93 százaléka Kiskára adta le voksát, ami azt jelenti, csupán ketten szavaztak ellenfelére, Robert Ficóra. Rá is kérdezett – a hallgatóság nagy derültségére – hol van ez a két választó? Beszédében ígéretet tett, a továbbiakban igyekszik minden téren a tőle telhető legtöbbet nyújtani, miközben ezentúl is figyelembe veszi az erkölcsi szempontokat. Konstruktívan kíván politizálni, de szükség esetén a bíráló hangnemet sem mellőzi majd. Ezt követően néhány járásbeli település polgármesterével fogott kezet, Gúta első embere, Horváth Árpád egy ajándékcsomagot nyújtott át neki, benne az 1965-ös árvízről szóló könyvvel. Andrej Kiska még néhány szót váltott az összegyűlt emberekkel, és a közös fotókat sem utasította vissza, aláírta a falu krónikáját, majd a Dél-Szlovákiában töltött két nap után – a komáromi látogatás előtt Párkányt és környékét kereste fel – Pozsony felé vette az irányt.

Sztankó Annamária

Top