Komoly fejlesztés a komáromi kórházban

Már tavaly kiderült, hogy a belgyógyászat teljes körű felújítása után további komoly fejlesztésekre készül a komáromi kórházat működtető AGEL csoport. Egy teljesen új sürgősségi betegellátó központot építenek ki 11,2 millió euróból – az összeg nagyobb részét, 9,2 millió eurót uniós forrásból fedezik. Két év, míg megépül.

Múlt csütörtökön a kórház vezetősége sajtótájékoztatón számolt be a tervezett beruházás részleteiről – Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Bastrnák Tibor parlamenti képviselő és a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnökei, Csenger Tibor és Igor Éder is jelen voltak.

20180410_Nemocnica_KN_render_03

A beruházás keretében egy teljesen új épületet emelnek a sürgősségi felvétel számára, amely a kórház meglévő részei között épül fel – a megújult belgyógyászati pavilon és a sebészet-nőgyógyászat között. Az említett épületeket egyúttal össze is kötik. Miroslav Jaška kórházigazgató hangsúlyozta, minden kórházi osztályt az új sürgősségi központ szolgál majd ki, tehát egységesen itt történik majd a betegfelvétel. A sürgősségi központot egy nyilvános és egy zárt részre tagolják, utóbbiban három műtőt alakítanak ki, ahol szükség esetén haladéktalan el tudják végezni a különböző sebészi beavatkozásokat és egyéb kezeléseket. Új és korszerű egészségügyi berendezésekkel, eszközökkel látják el, beleértve különböző röntgen készülékeket, három ultraszonográfot, CT-készüléket, aneszteziológiai felszereléseket, defibrillátorokat és egyebeket, továbbá modern informatikai és kommunikációs technológiákat is alkalmaznak. Tizenkét új mobil kórházi ágy, 9 vizsgálóágy, 3 szállításra szolgáló ágy is a minőségi betegellátást szolgálja majd.

A különböző előkészületi munkálatok már megkezdődtek, decemberben felszámoltak egy régi, használaton kívüli épületet. Maga az építkezés vélhetően idén tavasszal kezdődik meg.

20180410_Nemocnica_KN_render_02

„Türelemre és megértésre kérjük pácienseinket és a kórházba látogatókat a hamarosan megkezdődő építési munkálatokkal kapcsolatban. Ezek a munkák elengedhetetlenek ahhoz, hogy korszerűsítsük kórházunkat, amivel hozzájárulhatunk betegeink kényelméhez és az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséhez“ – hangsúlyozta a kórház igazgatója.

Az új sürgősségi betegellátó épülete csaknem 11,2 millió euróba kerül. Az összköltség nagyobb részét az Európai Régiófejlesztési Alapból meríti a kórház, miután sikeresen pályázott vissza nem térítendő támogatásra. A pályázatban szereplő 9,2 millió euró 10 százalékát a kórház állja, ezen felül az AGEL csoport is hozzájárul még a finanszírozáshoz.

Várhatóan két éven belül fejeződik be az új sürgősségi központ kiépítése, valamikor 2022 első felében fogadhatja majd az első betegeket – hangzott el a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón.

(d)

(Cikkünk a Delta január 21-i számában jelent meg.)

Top