Komáromi segítséggel készül a Kárpát-medence kenyereHatodszor sütik meg a Kárpát-medence kenyerét, a burgonyás (pityókás) cipót magyarországi és határon túli pékmesterek, mindig ugyanaz az öt személy, augusztus 20-án, Szolnokon. A Felvidéket a komáromi Földes István pékmester képviseli.

11896165_989837524380319_3908818607217388840_n

„A magyarországi Lipótból hozzák a lisztet, a kárpátaljai Beregszászból a vizet, az erdélyi Sepsiszentgyörgyből a sót, a vajdasági Zentából a kovászt, jómagam pedig Komáromból viszem a burgonyát. Öten együtt sütjük meg a kétszázötven kilogrammos kenyeret a Kárpát-medence kenyere ünnepségen, a Szolnoki Művésztelepen, melynek főszervezője a város és a Szolnok TV. Az eseményhez csatlakozik a lengyelországi Tarnów is, mint testvérmegye” – sorolta Földes István pékmester, majd így folytatta: „Az óriási kenyeret azután hintóval, huszárok, táncosok, zenészek kíséretében az ottani Kossuth térre visszük, ahol megszentelik és szétosztják” – tette hozzá.

De hogyan kerül a Kárpát-medence kenyere augusztus 20-án, e héten, szombaton 17.00 órára Komáromba, Szent István lovas szobrához, a Szent István király napi ünnepségre? „Augusztus tizenkilencedikén éjjel sütjük Szolnokon, majd huszadikán minden a sütésben résztvevő városba visznek ötven-hatvan kilós kenyeret a helyi ünnepségekre” – válaszolt a pékmester, akihez közel áll a jótékonykodás. Az F&K pékség mobilkemencéjében sütik ki immár hagyományosan a mézeskalácsokat, adventkor, a Klapka téren. „Semmi jónak nem vagyok az elrontója, segítek mindenben, ha lehet” – erősítette meg a pékmester. „Gyermektáborokba is viszem a mobilkemencét, közben megmutatom a gyermekeknek, mi mindent lehet tésztából fonni, sodorni. Legutóbb a Komáromi Nyár rendezvényén voltam kint a mobilkemencével, a Tiszti pavilon udvarán, de jártam Eperjesen is” – avatott be.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Földes István: Ezt a péklapátot viszem ajándékba Szolnokra

És hogy milyen érzés, amikor a Kárpát-medence kenyeréből falatoznak az emberek a szolnoki Kossuth téren? „Nagyon jó érzés. Mindig rengetegen vannak a téren. Tavaly két óriáskenyeret sütöttünk, és azok is elfogytak. Rendőrök álltak a korlát mellett, valamennyien szeltük a kenyeret, pékek, díszes szalvétába tettük, a rendőrnők pedig osztották az embereknek. Szólt is az egyik néni, mióta sorban áll, és még nem kapott kenyeret. ‘Ne féljen, drága, jut mindenkinek’ – nyugtatták meg. Nagyon kedvesek az emberek, feledhetetlen az a hangulat” – mondta búcsúzóul Földes István pékmester.

Az eseményt szervező Szolnok TV stábja előzetesen meglátogatja és bemutatja a Kárpát-medence kenyerét sütő pékeket, városukat. Komáromban augusztus 15-én, hétfőn forgatnak.

Bárány János

Top