Komáromi Napok újra együtt

Három év szünet után Észak- és Dél-Komárom újra közösen rendezi meg a régió legnagyobb tavaszi fesztiválját, a Komáromi Napokat. A Klapka téren, az Európa udvarban, illetve a Jókai ligetben lesznek az ingyenes koncertek és programok, míg a Monostori Erődben fizetős lesz az ErődFeszt.

2020-ban és 2021-ben a Covid-járvány miatt nem rendezték meg a Komáromi Napokat, tavaly pedig csak Észak-Komáromban került sor a rendezvényre. Idén azonban visszaáll a megszokott rend, a Duna mindkét partján megrendezik a fesztivált.

A programsorozat már hagyományosan április 26-án, Komárom napján kezdődik – 1849-ben ezen a napon zúzták szét a honvédek a császári sereg város köré vont ostromgyűrűjét. Ekkor kerül sor a város(ok) önkormányzatainak közös ülésére, ezúttal a teljesen felújított Csillagerődben, ahol átadják a két városrész díjait – a díszpolgári címeket, a polgármesteri és a Pro Urbe díjakat is.

A Komáromi Napok idei programjáról Keszegh Béla és Molnár Attila, Észak- és Dél-Komárom polgármesterei tájékoztattak a Monostori híd déli lábánál lévő Látogatóközpontban. Keszegh Béla üdvözölte, hogy a két városrész újra közösen tartja meg a zenei fesztivált, Molnár Attila pedig a Monostori hídra mutatva hangsúlyozta, az összetartozás, a szeretet, a barátság jelképe a két városrészt összekötő építmény.

Észak-Komárom: az Európa udvar az új helyszín

Észak-Komáromban április 26-tól május 1-jéig, azaz csütörtöktől hétfőig lesznek koncertek, amelyek mindegyike ingyenes lesz. Az északi oldal programjait mostantól 4 éven át új csapat szervezi, miután a Kemar Kft. nyerte meg az ezzel kapcsolatos versenytárgyalást – a Komáromi Napok mellett a Borkorzót és a szilveszteri bulit is.

Az új rendezőgárda kisebb változásokat tervez. Míg a nagyszínpad továbbra is a megszokott helyen, a Klapka téren (a Tiszti pavilon szomszédságában) lesz, a kisszínpad és a Borok utcája beköltözik az Európa udvarba. „Ezzel a Klapka tér egy kifejezetten fesztiválos helyszín lesz, az Európa udvar pedig egy beszélgetősebb, korzózósabb tér. A zenei programok így nyugodtan és zavartalanul folyhatnak párhuzamosan a két színpadon“ – vázolta a szervezők részéről Keszeg Dávid.

A program még nincs kőbe vésve, de nagyrészt összeállt, a húzónevek már ismertek. A nagyszínpadon április 28-án, pénteken DJ Čeku, a Queen Tribute és Pápai Joci váltják egymást, másnap DR BRS, Rácz Gergő és a Desmod érkezik. Április 30-án, vasárnap DJ Dominik – Retroradio, Igor Kmeťo és a Bikini áll a közönség elé, végül május elsején, hétfőn Elán Forever, LGT Revival és Első Emelet koncertekre kerül sor. Rajtuk kívül két helyi lemezlovas is gondoskodik a folyamatos jó hangulatról – a koncertek között és után biztosítják a zenei alapot.

Az Európa udvar kisszínpadán régiós előadóké lesz a főszerep. Április 28-án a Zsapka Attila, Farnbauer Péter, Emmer Péter trió és Farkas Péter zenélnek, szombaton Petra Börnerová, az Inými Slovami és az Eli trio következik, vasárnap Jana Krištof Lehotská, majd Sipos Dávid, végül május elsején a Memória, és a Kiss Zenészek szórakoztatják a hallgatóságot. A borokat is főként térségünk borászai kínálják majd – a szervezők szándéka szerint majd a Komáromi Borkorzó során szólítják meg a távolabbi, magyarországi borvidékek termelőit, hiszen a kora őszi rendezvény kifejezetten a borok ünnepe.

Észak-Komáromban tűzijáték helyett fényjátékkal zárul a fesztivál – ez az önkormányzat korábbi döntéséből adódik, amely az óévbúcsúztatás idejére korlátozta a tűzjátékok és petárdázás lehetőségét. A környezettudatos szempontok nem csak ebben nyilvánulnak meg, a fesztivál teljes ideje alatt igyekeznek hangsúlyt fektetni rá: újrahasznosított evőeszközökkel, betétdíjas borospoharakkal, sportos-családi kísérőprogramokkal – az Öregvárban most is lesz Családi nap, és a Tiszti pavilonban is lesznek gyerekprogramok.

Dél-Komárom: ErődFeszttel megspékelve

A zenei fesztiválnak Dél-Komáromban két helyszíne lesz: míg a Monostori Erődben az ErődFeszt zajlik április 27-től április 30-ig, ahová a komáromiak kedvezményes belépőt válthatnak, a Jókai ligetben pedig ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket április 28-tól május 1-ig.

A Jókai ligetben pénteken a Bon-Bonnal és DJ Bólival kezdődik a program, szombaton a Hooligans és az Elektron Band koncertje következik, vasárnap Deák Bill Gyula lép színpadra, az utolsó napon pedig a Republic zenél. Az ErődFeszt színpadán a Tankcsapda, Majka, az R-GO, a Neoton, Demjén Ferenc, Rúzsa Magdi és a Valmar, de itt lesz még Vastag Tamás, Csonka András és Delhusa Gjon is.

Az Észak- és Dél-Komárom közti hagyományos futóversenyre május 1-jén kerül sor, melynek során idén a két városrész erődjeit is érintik a résztvevők – az online regisztráció már elindult.

A helyszínek közti közlekedést autóbuszjáratok segítségével szeretné a fesztiválozók számára megkönnyíteni a két önkormányzat. Idén sem adnak ki külön programfüzetet, a részletes műsor online felületeken és a nyomtatott sajtóban lesz olvasható – lapunkban is.

(cs)

Top