Komáromban látható a nagyívű Grendel75 kiállítás

A Szinnyei József Könyvtár gazdag kiállítással várja látogatóit. Grendel Lajos Kossuth-díjas író születésnapjának 75. évfordulójára emlékezve a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület még 2023-ban hirdette meg képző-és iparművészeti pályázatát, melyre öt ország 129 kortárs alkotója nyújtotta be munkáját. A legkiemelkedőbb alkotásokat felvonultató tárlat megnyitója zsúfolt nézőtér előtt zajlott.

A Komáromi Művészeti Alapiskola diákjainak ének- és hangszeres produkcióival tarkított megnyitón érezni lehetett Grendel Lajos szellemiségét. És nem csupán attól, hogy a falakon lévő képekről ő nézett vissza ránk, az ő szövegeihez beszédesen illeszkedő művek üzentek, hanem mert mindazok a művészek, pályatársak, olvasók, akik ott voltak, személyes találkozások és történetek emlékét, sajátos nyelvezettel megírt, világképét hitelesen közvetítő regényeinek, novelláinak, esszéinek mondanivalóját hozták magukkal.

Tóth László Illyés Gyula- és József Attila-díjas költő, műfordító, egyben a pályázat ötletgazdája beszédében kiemelte: Grendel Lajos személyében azt a szlovákiai írót tisztelhetjük, aki a múlt század nyolcvanas éveitől elsőként törte át a kisebbségi létbe szorítottság falait, és vált az egyetemes magyar irodalom nemzetközileg is elismert alkotójává. A szlovákiai írók közt ő volt az első, aki elmondhatta, több mint egy tucat nyelvre lefordítva jutottak el gondolatai az olvasókhoz. Gondolatai, meglátásai a mai napig nem veszítettek semmit érvényességükből, hiszen végigtekintve világunk mai állapotán, történésein, értékvesztésein, értelmezési vitáin, egyre több olyan eligazódási pontot találhatunk visszanézve, melyek napjainkban is irányt szabhatnának utunknak, döntéseinknek. Majd Grendel Lajos egyik ars poeticáját idézte: „Számtalan módon lehet írni, csak ideológiák szerint nem, mert az ideológiák mindig a szabadság ilyen-amolyan korlátozását hozzák magukkal.” A kiállított alkotások ugyanakkor változatok a szabadságra. Változatok a szabad emberre – fogalmazott az előadó.

A Pozsonyból útjára indult vándorkiállítás kurátora, Miglinczi Éva művészettörténész ismertette a komoly szakmai zsűri értékelése alapján ötvennyolc művész nyolcvankét alkotását felvonultató (helyhiányból fakadóan nem látható valamennyi Komáromban) vándorkiállítás eddigi útját és sikerét, majd köszönetet mondott Fabó Máriának, a könyvtár igazgatónőjének és dolgozóinak, akik segítették a tárlat létrejöttét.

A megnyitó a különböző hazai és magyarországi kulturális intézmények díjainak és felajánlásainak átadásával zárult, melyeket a szakmai zsűri Fecsó Szilárdnak, Kovács Csonga Anikónak, Lévai Ádámnak, Lévay Jenőnek és Szabó Bonifácnak ítélt oda. A díjakat Feke Arnold, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatóhelyettese és Virág Jenő, a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány elnöke adta át. Tőzsér Árpád Kossuth- és József Attila-díjas költő különdíját Kopócs Tibor komáromi festőművész már a pozsonyi megnyitón átvehette.

Az ünnepi rendezvény után a kiállított képek hatására biztosan sokaknak jutott eszébe az író egyik leggyakrabban idézett mondata: „Szerencse, hogy a valóság és a képzelet határán nincs útlevél-ellenőrzés, sem vámvizsgálat, de (…) senki sem lépheti át büntetlenül a valóság és a képzelet határát.”

A tárlat a könyvtár Eötvös utcai főépületének emeletén szeptember végéig tekinthető meg.

JN.

Top