Komárom legtetováltabb embere

Komáromban heten, nyolcan foglalkoznak tetoválással. Három stúdióban várják az érdeklődőket, a Rákóczi utcában, a Klapka lakótelepen és az Európa udvarban, de akadnak, akik otthon dolgoznak. Egyik riportalanyunk szerint Komárom lakosságának a fele már tetovált. Ráadásul, büszkék is lehetünk egy Tattoo aranyéremre! Szeptember elején egy rangos koppenhágai tetováló verseny egyik kategóriáját komáromi nyerte. Hogy kicsoda, az is kiderül riportunkból.

Több tetováló forrásunk megerősítette, Komárom legtetováltabb embere Pluhár Pál. Tizennyolc éves volt, amikor először tetoválták, egy angyalt raktak a bőrére kézimunkával, hagyományos tűvel. „A tetováló srác közben dohányzott, és fújta rám a füstöt” – emlékezik. „Azután, ahogy ment az élet, úgy telt tetkókkal a testem. Ami számomra fontos, az rajtam van” – tudatja, és hozzáteszi, a tetoválást a művészet egyik formájának tartja.

Pluhár Pál-3Pluhár Pál tetkói

Egyedül az arcán nincs tetoválás

A 44 éves férfi életében Omaszta Roland érsekújvári tetováló hozott fordulatot. Tetováló versenyekre jártak Budapestre, ezek hamarosan eredményeket hoztak. Pál Ausztriában élő nővére filmet forgatott róluk, egyre népszerűbbek lettek. Omaszta jóvoltából került a Tattoo Portraits Slovakia című, évekkel ezelőtt megjelent kiadványba. Pluhár Pál világjáró ember, a felkeresett országokból emlékeket „varrat” magára. „Öt dél-amerikai országban jártam, ezért tetováltattam a testemre Emiliano Zapata rebellis ezredes portréját. Thaiföld emlékét egy sárkány meg egy szamuráj őrzi, Kubáét Che Guevara. Három kutyám is szerepel rajtam egy-egy tetoválás formájában. Sok híres mondást is magamra tetováltattam latinul. Például azt: ››Egyedül Istennek van joga megítélni engem‹‹ ” – sorolja. Egyedül az arcán nincs tetoválás. Szerinte azzal elveszítené az identitását. Most fotózásra készül a legtetováltabb komáromi, portfóliót készít Töltésy Rudolf fényképésszel, amelyet ügynökségeknek postáz majd. És nagy terve, hogy elutazzon Új-Zélandra, a tetovált emberek igazi paradicsomába.

Pluhár Pál-1

A nyugati öreg rókákat figyelte

A 24 éves komáromi Auszten Csaba lassan öt éve foglalkozik tetoválással. Tapasztalatot nyugaton gyűjtött. „Németországban, Ausztriában, Dániában, azután Budapesten, Bécsben, Londonban, Milánóban figyeltem az öreg rókákat, mert kell ehhez egy-két trükk is. Nemcsak a tetoválás elkészítése a lényeg, hanem az emberekhez való hozzáállás is. Hogyan fogadom az ügyfelet, miképp hajtom végre a tervezést, milyen technikai fogásokat alkalmazok. Minél több országban jártam, annál több szokást ismertem meg. Mindenütt mások az emberek, másmilyen a kultúra. Jövőre Amerika következik” – ígéri a fiatalember, aki nemrég az 50 Shades Of Ink Copenhagen rangos tetováló versenyen első díjat nyert kisméretű tetoválás kategóriában.

Auszten Csaba trófeája

Most is egy dán városban értük utol telefonon. „Lábfejet tetováltam, az egy nagyon érzékeny pont. Ettől már csak a hónalj, a nyak, térd és a térdhajlat az érzékenyebb területek. Az volt életem legrosszabb napja, amikor a nyakamat tetoválták. Egy baglyot és két hegedűnyakat „varrattam” oda, mert jól néz ki” – meséli Auszten Csaba, aki szerint a test egy vászon, amelyre jöhet az alkotás.

Átizgulták első tetoválásaikat

A Spirit of Color Tattoo és Pearcing Stúdióban, a Rákóczi utca elején Kalocsányi Csaba, vagy, ahogy a szakma ismeri Csabi Kalo kolléganőjével, a csinos Karinnal tetovál. „Először tizenkilenc évesen az egyik ismerősömet tetováltam. Nagyon féltem, mert sok mindent meg kell tanulni a tetováláshoz, a higiéniától kezdve addig, hogy jól beledolgozzam a festéket a bőrbe. Az első tetoválásaimat átizgultam, de jobb volt, mint amire számítottam” – árulja el Csaba.

SONY DSC

„Az egyik kolléganőm mondogatta, hogy próbáljam ki a tetoválást. Addig ismételgette, amíg elkezdtem, és nem bántam meg” – veszi át a szót a bájos Karin. Első vendége neki is az egyik ismerőse volt, de saját bevallása szerint ő félt jobban. Egy sárkányt tetováltatott magára. „Nehéz út volt kitapasztalni, hogy meddig nyomhatja az ember a bőrbe a tűt. Reszkettem és féltem rendesen, hiszen azt az ábrát egy életen át viselni fogja. A tetoválás luxuscikk, de azt ajánlom, senki se sajnálja rá a pénzt, mert nem olyasmiért fizet, ami pár éven belül tönkremegy. Ez egy életre szól – elmélkedik Karin. „Egy kar tetoválása lehet akár ezer euró is” – mondja ki az összeget Kalocsányi Csaba. „Az emberek, ha rászánják magukat egy tetkóra, megspórolják a rávalót. Részletfizetésre még nem volt példa, és nem is tervezzük a bevezetését. Azt valljuk, inkább egyszer csináltasson valaki rendes tetoválást, mint azután öt-hat helyre futkosson kijavíttatni” – teszi hozzá.

IMG_7709

Egyre elfogadottabb lesz

„Van előítélet” – állapítja meg Csambal Péter, az egyik legismertebb komáromi tetováló mester, aki nemrég az Európa udvarba költöztette tetoválószalonját. „Az idősebb korosztály mindig úgy fog tekinteni erre az önkifejezésre, mint valami rebellis dologra. Valamikor is így volt, a tetováltak kilógtak a társadalomból. De az idősek lassan elmennek, egyre elfogadottabb lesz, és a társadalom úgy áll majd hozzá, hogy ez nem valamiféle bűn”– közli a szakember.

SONY DSC

És a hölgyek?

Creed Tóth Laura otthon dolgozik. „Általában ismerősök és azok ismerősei jönnek, nem félek az idegenektől” – jelenti ki. „Nekem nincs tetoválásom, mert én művész vagyok, nem vászon. Talán egyszer lesz, mert ez egy életérzés. Nem beszélek le senkit, de mindig mondom tetoválás előtt, amikor a minta még csak fel van ragasztva, hogy az sem baj, ha meggondolják magukat. Az a fő, hogy biztosak legyenek benne, és ne érezzék, hogy nincs visszaút már az ajtóban. Ha pedig valaki konkrét képet hoz, ami nem éppen szép munka, felajánlom, hogy elkészítem szebben” – sorolja a fiatal hölgy, aki szerint Komárom lakosságának a fele már tetovált. „Egyre többen tetováltatnak. Már nem jelent negatív dolgot, nem csak a bűnözők tetováltak, mint régen. Napjainkban már erőt ad, a tetoválástól keménynek látszik az ember. Nő az önbizalmuk azoknak, akik úgy érzik, szürke egerek, nem elég érdekesek. A tetoválás feltűnést kelt” – elemez Tóth Laura, aki idősebb korában, majd ha már rengeteg tapasztalatot szerzett, akár tanítaná is a tetoválást.

Laura Creed Tóth

A komáromi Ollé Ági egy éve foglalkozik szálas szemöldök-tetoválással. Először rajta végezték el a műveletet. Akkor döntötte el, megtanulja, mert látta, van rá igény. „Sok nő szembesül azzal, hogy korrekcióra szorul a szemöldöke. A szép szemöldök óriási önbizalmat ad” – nyugtázza. Microblading technikával dolgozik, ahogy mondja, a kezelések során érzi, tudja, hallja a bőr sercegését, ahogy a megfelelő mérések után suhan a szemöldökön az orvosi acéltű. Hetente hatan, heten keresik fel, akár 21 órát is tölt szemöldök-tetoválással. A szükséges pigmentet csehországi cégektől vásárolja. „A szemöldök-tetoválás egy, másfél évig tart ki, akkor újra kell csináltatni” – javasolja, és elmondja még, hogy a sminktetoválás egyre divatosabb, a kozmetikusok a szemöldök mellett, a szemhéj és a száj tetoválását is kínálják.

SONY DSC

Mellkasán hordja kisfia portréját

A Csallóközaranyosról indult, Komáromban élő Ferenczi József hamarosan tetoválószalont nyit. Úgy döntött, ebből szeretne megélni. Azt tervezi, hárman dolgoznak majd benne a barátaival. „A tervek szerint a belvárosban lesz, most intézem a papírokat és a helyet” – avat be. Fiatal kora ellenére „régi motoros” a szakmában. Tizenkilenc évesen már volt saját tetováló gépe, az aranyosi házban pedig egy erre kialakított helyiség. Sokan ismerik a munkáit. Természetesen, ő is rendesen ki van „varrva”, felesége nevét, kisfia képét hordja a testén. „A sok egyéb tetoválásom mellett, a mellkasomon a kisfiam portréja van. Nemsokára egy angyalt szeretnék a fejemre tetováltatni, széttárt szárnyakkal” – vallja be.

Ferenczi

Amikor a legnépszerűbb mintákról faggatjuk, nem gondolkodik sokat. „Az első helyen a rózsa, az óra, az iránytű szerepel. A másodikon a mandala. A harmadik helyen pedig az álomfogó és a tollas minták” – listáz. Azután még elmondja, hogy a tetoválók másképp látják a világot. „Akiknek van tetkójuk szerintem sokkal toleránsabbak a másik emberrel” – véli Ferenczi József.

Bárány János

Top