Kolozsnémai tervek

A több mint 500 lakost számláló település nevének hallatán sok embernek elsőként a Járási Dal- és Táncünnepély jut az eszébe, holott ezenkívül más rendezvények is szerepet kapnak a Duna-menti községben. Igaz, ezek nem olyan nagy horderejű események, mint a fent említett Csemadok nap, de ezek a közösségi programok nagyon sokat jelentenek az itt élő embereknek.

Szalay Rozália Kolozsnéma polgármesternojeAz elmúlt héten látogatást tettünk a helyi önkormányzaton, hogy megkérdezzük Szalay Rozáliát, a falu polgármesterét, milyen tervekkel készülnek az idei évre. „Terveink között szerepel az óvoda tetőszerkezetének és az épület külső részének a felújítása. Ez jelenleg még csak tervezet, nem úgy mint a helyi öregotthon tetőszerkezetének és külső részének a rekonstruálása, mely elbírálás alatt van. Lakossági támogatás által aláírásgyűjtést kezdeményeztünk a Kolozsnémát átszelő főút felújításához, mellyel Nyitra megyéhez fordulunk. Katasztrofális állapotok uralkodnak ezen a másfél kilométeres útszakaszon. Nagyon reméljük, hogy a kezdeményezés nem talál süket fülekre. Ezenkívül három helyi útra is vár felújítás, melyet minél hamarabb jó lenne elkezdeni. El kell, hogy mondjam, sajnos a pályázati kiírások határidejével a legkevésbé vagyok megelégedve. Legalább egy évvel előtte ki kellene írni a pályázati feltételeket, hogy legyen idő felkészülni. Ez most nem így működik!

Sikeres pályázatnak köszönhetően felújítottuk a helyi katolikus templom tetőszerkezetét, valamint a külső részek is új burkolatot kaptak. Ez főleg a közösség érdeme, a hívőké, akik vállalták ezt a megújulást. Természetesen a református templom belső részeinek is megtörtént a rekonstruálása.
Ami a közösségi életet illeti, az idén is megszervezzük húsvéti rendezvényünket, a tojásfestést, a gyerekek körében népszerű tojásgyűjtést. A község részt vesz a május elsejei Vének község halászléfőző versenyén. Majd sor kerül a májfaállításra, színházlátogatásokra. Júniusban lesz gyermeknapi mókázás, július első szombatján a Csemadok-nap, majd ugyanebben a hónapban kirándulás a virágkiállításra. Továbbá a helyi gyerekekkel egy augusztusi táborozás, majd a szünidő búcsúztató. Októberben a nyugdíjasnap, ezt követi a novemberi tökfesztivál. Az év vége felé pedig a szokásos helyi programok: a Mikulás-nap, a Luca-nap, a Betlehem felállítása, karácsonyváró és a szokásos szilveszteri buli“ – mondta Kolozsnéma polgármestere.

-pint-

Szalay Rozália, polgármester
Kedvenc étel: bableves, lángos
Ital: debrői hárslevelű
Hobbi: utazás, közösségi programok
Film: A veréb is madár
Könyv: minden, ami könyv

Top