Kollár Gábor: elsődleges feladat a fürdő felújítása

Megkerülhetetlen szerepe van Komárom működése szempontjából a Comorra Servis városi vállalatnak. Tíz városi létesítményt, szolgáltatást működtet, a termálfürdőtől kezdve az uszodán át a Holt-Vág partján lévő csónakkölcsönzőig. Idén március óta Kollár Gábor irányítja a társaságot. Az új igazgatót kérdeztük a járvány jelentette nehézségekről, a jelenről, jövőről. Interjú.


• Eltelt bő két hónap a kinevezése óta. Nem bánta meg, hogy ilyen nagy feladatot és felelősséget vett a nyakába?

– Nem bántam meg. Ugyanakkor az is tény, hogy előzetesen nem gondoltam volna, hogy a sok városi létesítmény üzemeltetése, a közérdekű szolgáltatások biztosítása ennyire sokrétű munkát igényel. Turizmus, sport, parkolás. Ráadásul, mivel nem egy hagyományos magánvállalatról beszélünk, hanem egy önkormányzati járulékos szervezetről, több a papírmunka, az egyeztetés. Nem panaszként mondom, csak tény, ez többletmunkát jelent, viszont az intézményeinkben sok támogatást kapok a kollégáktól, amit ezúton is köszönök.

• Bár a köznyelvben városi cégként szokás hivatkozni a Comorra Servisre, valójában azonban járulékos szervezet. Mi a különbség?

– Egy önkormányzati járulékos szervezet fő tevékenysége a közfeladatok ellátása, közérdekű szolgáltatások biztosítása, melyek egy részét az önkormányzat által juttatott támogatásból, járulékokból fedez, ezek nem termelnek hasznot. Emellett a szervezet végez vállalkozói tevékenységet is, ennek bevételéből fedezi a fő tevékenységnél felmerülő hiányt.

• Talán nem árt felsorolni, mi minden tartozik a Comorra Servis kezelése alá, milyen feladatokat lát el…

– Mi működtetjük a termálfürdőt, az uszodát, a sportcsarnokot, a Panoráma hotelt, a kempinget, a parkolórendszert, a városi piacokat, a csónakkölcsönzőt, a buszpályaudvart, a kajakklubot, de a fűkaszálás egy részét, bizonyos kertészeti munkákat is végzünk – például óvodákban –, valamint közlekedési táblákat helyezünk ki, és a városi utakra is munkatársaink festik a közlekedési jelzéseket. Ezen kívül is akad még néhány apróság, egyes városi ingatlanok bérbeadása ugyancsak a Comorra Servisen keresztül zajlik.

• Sorra is vehetjük, mi a helyzet az egyes létesítményekkel. Sok közülük hónapok óta zárva tart a pandémia miatt, vagy csak most kezdenek nyitni a járványügyi korlátozásokkal összhangban. Ez mekkora gond?

– Ez elég nagy gond, hiszen komoly bevételektől estünk el. Ugyanakkor volt némi bevételünk így is, továbbá igénybe vettük azt a támogatást, amit az állam biztosított a járvány okozta pénzügyi nehézségek enyhítésére. Első körben már megkaptuk a pénzösszeget, most a második körben is benyújtottuk igénylésünket. Emellett igyekszünk figyelni minden pályázatot, akár szlovákiait, akár magyarországit, hogy külső pénzforrásokra tegyünk szert, és ne csak a városra támaszkodjunk. Tisztában vagyok vele, hogy az önkormányzat bevételei is megcsappantak, a város sincs könnyű helyzetben.

• Egyelőre nem folyamodtak városi segítségért. Ez azt jelenti, hogy a körülményekhez képest nem is olyan rossz a helyzet?

– Ezt nem mondanám. A pénzügyi helyzetünk nagyon szűkös, de amíg tehetjük, igyekszünk önerőből kigazdálkodni a bevételcsökkenést. A szándékom az, hogy bízva az enyhítésekben, megvárjuk a nyár végét. Ha például jó nyarunk lesz és a termálfürdő korlátozások nélkül működhet, továbbá más bevételtermelő tevékenységeink is beindulhatnak, az jelentősen javíthat helyzetünkön. Nyár végén már látni fogjuk, hogy sikerül-e az önkormányzat segítsége nélkül átvészelnünk ezt a nehéz időszakot. Városi támogatást csak akkor akarunk kérni, ha nem látunk más lehetőséget.

• Mi volt az első konkrét dolog, amivel kinevezése után foglalkozni kezdett?

– A folyamatban lévő buszpályaudvar főépületének teljes belső felújítása, ami mostanra csaknem teljesen befejeződött. Ez egy határon átnyúló sikeres pályázat részeként valósul meg. A komáromi buszállomás főépületének külsejét már néhány évvel ezelőtt felújították, most a belső került sorra: a váróterem, az emeleti részek, a szociális helyiségek, festés, csempézés. Néhány apróbb dolgot önerőből is elvégeztünk a felújítás során. Jelenleg még a kinti buszmegállók tetejének cseréje folyik, heteken belül minden munkával elkészülhetünk.

• A fedett uszodával mi a helyzet?

– A képviselő-testület két hónappal ezelőtt 16 ezer eurót hagyott jóvá a gyereköltözők és szociális helyiségek felújítására, jelenleg már zajlanak az ezzel kapcsolatos munkálatok. Hamarosan a tetőzet egy részének felújítására is sor kerülhet, ám az ezzel kapcsolatos anyagiakról még a képviselőknek kell dönteniük. A tervek szerint júniustól megnyitjuk az uszodát a komáromi úszóklubok és a vízipólósok számára, ezt a legújabb enyhítések már lehetővé teszik.

Egyébként a sportcsarnokkal is hasonló a helyzet, fokozatosan itt is kezdődhetnek a különböző edzések, így lassan némi bevételünk is lesz ebből.

A komáromi fürdőfejlesztés látványterveinek egyik variánsa (nyitóképünk is)

• Korlátozásokkal a termálfürdő is megnyílt.

– A régióban elsőként nyitottuk meg, szinte azonnal, ahogy ezt lehetővé tették a járványügyi előírások. Ezek értelmében egyszerre 6 fő használhatja a benti meleg vizes medencéket, beleértve az élménymedencét is. Olyan rendszert igyekeztünk kialakítani, hogy minél több ember mehessen be, ezért az áraink arra ösztönzik a vendégeinket, hogy másfél, 2 óránként cserélődjenek. Általában 4 napra előre le vannak foglalva az idősávok. Sokan várják már, hogy végre korlátozások nélkül nyithasson a fürdő.

• Erre mikor kerülhet sor?

– Minden a központi intézkedésektől függ. Mi készen állunk, a tavaszi karbantartást elvégeztük. Amint engedélyezik a strandok nyitását, elkezdjük feltölteni a medencéket. Ezt követően a közegészségügyi hivatalnak is rá kell bólintania a vízminőségre, ha ez megvan, másnap nyithatunk. Szeretném, ha június elsején, gyereknapon már megnyithatnánk.

• Úgy tűnik, elindult egy folyamat, melynek nyomán valóban nagyobb léptékű felújítás lehet a fürdőben. Mikor?

– Tudomásom szerint folyamatban van annak a közbeszerzésnek a lebonyolítása, amely a fürdő főépületének felújítására vonatkozó projektdokumentáció elkészítését célozza. Ez a városi hivatal feladata. A látványtervek már tavaly elkészültek. Ha minden jól megy, még az idén kidolgozhatják a részletes terveket, aminek nyomán az építkezési engedély is kiadható. A városvezetés határozottan támogatja, hogy jövőre már bizonyos felújítási munkálatok megvalósuljanak, ebben jómagam is elszánt vagyok.

• Idén is várható valamilyen fejlesztés a fürdőben?

– Tekintettel a pandémiára és a bizonytalanságra, az idei szezonban nem tervezünk nagy változásokat, a legfontosabb, hogy minél hamarabb megnyithassunk. Ugyanakkor lépéseket tettünk annak érdekében, hogy javuljon a fürdő területén lévő büfék szolgáltatásának színvonala. Tárgyaltunk az üzemeltetővel, megegyeztünk bizonyos minőségi javulást jelentő kérdésekben. Ha ezek nem válnak be, a nyári szezon után versenytárgyalást írunk ki a büfék üzemeltetésére.

• A csónakkölcsönző már működik a hétvégi napokon, ha jó az időjárás.

– Igen, a terv az, hogy május hónap folyamán marad a hétvégi nyitvatartás, ám júniustól már hétköznap délutánonként is szeretnénk működtetni a csónakkölcsönzőt. A két nyári hónapban pedig már hétköznap délelőtt is lehetne vízibiciklit, csónakot, paddleboardot, kerékpárokat kölcsönözni a Holt-Vágon.

• Mi a helyzet a Panoráma hotellel és a jégpályával?

– A Panoráma hotelt egyelőre mi működtetjük, ám a korábbi megállapodás értelmében hamarosan átkerül a KFC-hez. Mindez függ attól is, hogy mikor kezdődik meg a stadionfejlesztés, ebben viszont a futballklub az illetékes. Ugyanez a helyzet a szomszédos kempinggel.

Ami a jégpályát illeti, az egész téli szezonban zárva volt. Lenne mit fejleszteni itt is, a napokban nyújtjuk be egy új jégtisztító gép beszerzését célzó pályázatunkat a Bethlen Gábor Alaphoz.

• A városi rendőrség szomszédságában lévő várpiacon is zajlanak munkálatok.

– A képviselők közel 26 ezer eurót hagytak jóvá a várpiac fejlesztésére, illetve javítási munkákra, melynek része a beázó tetőzet felújítása is. Terveink szerint a felújítás után a lakosok a régi időket idéző, kellemes környezetben piacozhatnak, ahol végre a parkolás is megoldott lesz. Remélhetőleg mindenki megszereti és közösségi hellyé válhat.

• Említette, az idei év inkább a túlélésről szól, de mik a jövőbeni tervek?

– Konkrét és elsődleges cél a már említett termálfürdő főépületének felújítása – lehetőleg már jövőre. Lehetőségeinkhez mérten szeretnénk folytatni egyes épületeink felújítását, csökkentve az energetikai és üzemeltetési költségeket.

Általánosságban a vállalatunk és a lakosság kommunikációját szeretném javítani, ehhez egy új, átláthatóbb weboldalra is szükség van, továbbá javítanánk a facebook-on történő kapcsolattartást. Láthatóbbá akarjuk tenni tevékenységünket. Sok pozitív változás elérhető viszonylag kis ráfordítással is.

• Mindebből úgy tűnik, hosszabb távra tervez. Egy év múlva is ön lesz az igazgató?

– Nem vagyok jós, de megvan a kellő motivációm ahhoz, hogy amibe most belefogtam, azt folytassam és eredményeket tegyek az asztalra.


A héten döntenek a belvárosi parkolás új szabályairól

A belvárosi parkolórendszer üzemeltetése is a Comorra Servis feladata. Valószínűleg már most csütörtökön elfogadják az ezzel kapcsolatos új szabályokat, melyeket a belvárosban élők és az itt vállalkozók észrevételeinek figyelembe vételével, egyúttal a korzózó családok igényeire való tekintettel dolgozott ki a városi hivatal.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere május elején tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a belvárosi parkolást érintő új szabályok során igyekeztek kompromisszumos javaslatot készíteni, amely mindenkinek megfelel. Vagyis tekintettel van arra, hogy a belvárosban korzózók biztonságosan és kényelmesen sétálhassanak, az üzlettulajdonosok áruszállítását sem lehetetleníti el, harmadrészt pedig a belvárosban élők igényeire is figyel.

A polgármester rámutatott, a belvárosi parkolást szabályozó rendelet hosszú évekig nem volt betartatva, egyesek kényelmi szempontok miatt hajtottak be és parkoltak a sétálóutcán, előfordult, hogy önkényesen mozdították el a nekik útban lévő virágtartókat. Hangsúlyozta, január óta a városi rendőrök igyekeznek betartatni a szabályokat, és a kompromisszumos javaslat elfogadása esetén is következetesen ellenőrzik a belvárosba behajtó járműveket.

Elhangzott, bővítve lesznek a parkolási lehetőségek a központ környékén, ráadásul a vár melletti ingyenes gyűjtőparkoló szinte mindig teljesen üres, holott nem sok város képes ilyen lehetőséget kínálni 2 és fél percnyi sétára a belvárosától. Keszegh Béla megjegyezte, megszüntették a városi hivatal, illetve a polgármester számára elkülönített parkolási lehetőséget a Tiszti Pavilonnal szemben – ezzel az önkormányzati vezetők is jó példával akarnak elöl járni.

A belvárosi parkolást érintő új szabályokat tartalmazó javaslat elolvasható a város weboldalán. Ha a képviselők jóváhagyják az új rendeletet, a végleges szabályokról lapunkban is beszámolunk.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Új igazgató a Comorra Servis élén
Felújítanák a komáromi fürdőt

Top