Kolbászparádé Csallóközaranyoson

Január végén már másodszor rendezték meg a kolbásztöltő versenyt a közel 2500 lakost számláló Csallóközaranyoson. 

Kolbász Aranyos

Már az első kolbásztöltő hangulata meggyőzte a kétkedőket, igenis van létjogosultsága a gasztronómiához köthető programnak. A szervezők Németh Andrea vezetésével idén fokozták a tempót, ha lehet, a tavalyinál is színvonalasabb fesztivált rendeztek. Az előkészületek után délelőtt tíz órakor 9 csapat részvételével kezdetét vette a kolbászvetélkedő. A zömében hazai csapatok között ott találhattuk az Alcatraz-bár, a Disznóbanda, a Szobi-team, a Sógorok, a Kolb-Ász, a Csontos Pista, az Agrosteel és a Kezdők gárdáját, valamint az ekeli önkéntes lánglovagok alakulatát. Mielőtt még a csapatok elfoglalták volna a standokat, Aranyosi Gábor konferanszié jóvoltából minden csapat egy kis humoros bemutatkozást ejtett. A szabályok idén sem változtak. Most is 10 kg darált hússal gazdálkodhattak a csapatok, akiknek ezenkívül 20 m bél és 60 perc állt rendelkezésre, hogy feldolgozzák, ízesítsék, végül készre formálják a kolbászműveket. A szervezők idén külön versenyt hirdettek a legötletesebb asztal címéért. Mindent meg lehetett kóstolni, mi szem-szájnak ingere volt. A töltés végeztével a csapatok leadták a saját receptjeik alapján készített kolbászokat.

Kolbásztöltő Aranyos

Csizmadia Zalán vállalta a kolbászok sütését, s amint elkészültek a kolbászalkotások, a kéttagú zsűri megkezdte az értékelést. Szín, ízvilág és fűszerezés – ezek voltak a döntő tényezők a végső helyezések elbírálásánál. A kolbászítészeknek nagyon nehéz volt dönteni a remek disznóságok között, de aztán délután egy órára eredményt hirdettek. Ezek szerint a második kolbásztöltő versenyt a csallóközaranyosi Agrosteel csapata nyerte, megelőzve a második helyezett Alcatraz-bár gárdáját, míg a harmadik hely a Kezdők vegyes csapatának jutott. Díjazták a legötletesebb asztal kategóriát is, melyben a Disznóbanda vegyes csapata remekelt, akiknek egy méretes sonka lett a jutalma.

Fél kettőtől pedig a Három Patak zenekar szórakoztatta a kolbásztöltő verseny publikumát, majd a ógyallai Bellő Konkoly-Thege Néptáncegyüttes lépett fel, melyet egy táncház követett.

A verseny igazi győztese maga a helyi közösség, a falubeliek, akiket a szervezők egy remek hangulatú rendezvénnyel ajándékoztak meg.

Pint Sándor

Top