Petícióval követelik a gyorsforgalmi utat

Aláírásgyűjtést kezdeményeztek Komárom, Gúta, Naszvad, Érsekújvár, valamint Dunaszerdahely polgármesterei az R7-es gyorsforgalmi út építésének mielőbb folytatása érdekében.

Arra kérik a közlekedésügyi minisztérium illetékeseit, hogy a tervezett beruházások listáján részesítsék előnyben az R7-es építését, legalább Érsekújvárig. Továbbá kérik, hogy olyan mechanizmust dolgozzanak ki az utak, hidak felújítására, ahol érvényesül a regionális igazságosság, az arányosság elve az egész ország területén. Jelenleg ugyanis Dél-Szlovákia mind az úthálózat, mind a vasúti hálózat fejlesztése terén lemaradásban van, ami nemcsak a gazdasági lehetőségeket hátráltatja, de helyenként már a közlekedésbiztonságot is veszélyezteti. Harmadsorban nyomatékosan kérik a kormányt, hogy nagyobb pénzcsomagot fordítson az úthálózat fejlesztésére.

A petíciós bizottság tagjai – Keszegh Béla Komárom, Klein Otokar Érsekújvár, Hájos Zoltán Dunaszerdahely, Horváth Árpád Gúta és Molnár Zoltán Naszvad polgármestere – múlt pénteken közös sajtótájékoztatón számoltak be az aláírásgyűjtés elindításáról. A helyszín Gúta volt, nem véletlenül: október derekán ebben a városban zajlott az a munkamegbeszélés is, amelyet Nyitra megye MKP-s képviselői kezdeményeztek a Komárom és Vágsellye közti út mellett fekvő települések polgármesterei, a komáromi és a vágsellyei járási közlekedésrendészet, a járási hivatalok, valamint az útkezelő vállalatok képviselőinek részvételével. A téma a Komáromot Vágsellyével összekötő 573-as másodrendű közút túlterheltségéből adódó gondok megvitatása volt, amelynek szomorú előzménye a 4 gútai fiatal életét követelő közúti baleset volt Ifjúságfalva és Negyed között. A tanácskozáson elhangzottakról Keszegh Béla levélben tájékoztatta Andrej Doležal közlekedési minisztert és találkozót kért a tárcavezetőtől. Megkeresésére már érkezett is válasz, a miniszter november 23-án Pozsonyban fogadja a régió képviselőit, beleértve Milan Belicát, Nyitra megye elnökét, hiszen, mint a sajtótájékoztatón is elhangzott, az egész megyét érintő problémára keresik a megoldást. Klein Otokar szavai szerint történelminek is nevezhető a most tapasztalható összefogás, amikor több járás, sőt több megye keresi közösen a megoldást a közlekedési gondokra.

A petíciós íveket eljuttatják a régió valamennyi önkormányzatához, de remélik, hogy civilek, szervezetek, csoportosulások is bekapcsolódnak az aláírásgyűjtésbe. Az íveket az érintett városok honlapjáról lehet letölteni, elektronikus aláírásgyűjtést egyelőre nem terveznek. Kérdésre válaszolva Horváth Árpád elmondta, legalább 50 ezer aláírás kell ahhoz, hogy kormányszinten foglalkozzanak a petícióban foglaltakkal. Bízik abban, hogy év végéig sikerült is ennyi aláírást összegyűjteni.

(vkm)

Budapest után Pozsony is támogathatná a régiót
Megoldást sürgetnek a közlekedési gondokra
Állami útépítés: megint kisemmizték a déli régiót

Top