Kisközség sok-sok rendezvénnyel

KOLOZSNÉMA. A község nevének hallatán sok embernek a Csemadok-nap, vagyis a Dal- és Táncünnepély ugrik be, de ezen a meghatározó eseményen kívül több más kisebb volumenű rendezvényt is bonyolítanak le ebben az 500 lakost számláló kisközségben. Ahogy megtudtuk, átlagban majd minden hónapra esik egy-egy rendezvény, ami azért régióviszonylatban sem kis dolog. 

Szalay Rozália, Kolozsnéma polgármesterasszonya

A napokban látogatást tettünk a Duna menti település polgármesterasszonyánál, Szalay Rozáliánál, hogy érdeklődjünk az idei tervekről. „Annak ellenére, hogy kisközség vagyunk, tervünk van bőven. Elsőként említeném meg a szabadtéri színpad tetőszerkezetének az esetleges megépítését. Ezen az újonnan épült színpadon szeretnénk megrendezni az idei Dal- és Táncünnepélyt. A pódium része már kész, csak a tetőszerkezet hiányzik, ezt kell még megoldanunk, hogy aztán méltó körülmények között fogadja régiónk népművészeti csoportjainak és szólistáinak népes táborát. Következő tervként említeném a falu három utcájának, a Kis-köz, a Káloczy utca és a Tó sor egyik részének a felújítását. A továbbiakban pedig a helyi Idősek otthonának a tetőszerkezetét szeretnénk felújítani és egy új köntössel ellátni a külső falakat. Itt van még az óvoda nyílászáróinak és szintúgy a tetőszerkezetének az esetleges cseréje. Ezek azok a beruházások, melyek egyre égetőbbek a településen, de azért azt hozzá kell tennem, hogy mindez nyilvánvalóan pénzkérdés, és nagyban függ a pályázati lehetőségektől és a beadott pályázatok sikeres elbírálásától.

Számtalan közösségi programot is szervezünk ebben az évben. Így februárban sítábort tervezünk gyermekeink és testvérközségünk Gönyű gyermekei részére. Utána a gyermekkarnevál következik. Szeretnénk összehozni egy teadélutánt a gönyűi nyugdíjasokkal. Ezenkívül megemlékezünk a március 15-i eseményekről, megtartjuk a húsvétvárót, az anyák napi ünnepséget. Szervezünk egy kerékpáros találkozót a hazai D.P.H.U. és a környező falvak nyugdíjas-klubjaival közösen. Természetesen az évi programok közül kiemelkedik a júliusi Dal- és Táncünnepély, majd ezt követi a többi közösségformáló rendezvény, mint amilyen a tökfesztivál, az idősek napja, a Télapó, a Betlehem, a karácsonyváró. Úgy érzem, programokban nem lesz hiány Kolozsnémán, s merem remélni, hogy mint az elmúlt években is ezekkel a rendezvényekkel örömet okozunk, s még jobban összekovácsolódik ez a kis közösség“ – mondta a falu polgármesternője.

Pint Sándor

Top