Kiskorú lánybanda garázdálkodik Komáromban

Egy főként kiskorú lányokból álló banda garázdálkodik Komáromban a pályaudvaroknál, illetve a vasúti sínpályák alatt vezető gyalogos aluljáró Klapka-lakótelep felőli részénél. Gyerekeket bántalmaznak, rúgnak fejbe ok nélkül, hajléktalanokat is megtámadnak. Az erőszakról videókat töltenek fel a netre, melyekben büszkén mutatják be, hogyan alázzák meg és terrorizálják kortársaikat, vagy akár idősebbeket is.

(illusztráció)

A felháborító jelenségről Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnok-helyettese, továbbá Ryšavý Boldizsár, a városi hivatal közrendvédelmi bizottságának elnöke számolt be múlt csütörtökön, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Levideózta, ahogy arcon rúgja

Elhangzott, egy alapvetően 14-15 éves lányokból álló társaság rendszeresen zaklatja kortársait, de idősebbeket és hajléktalanokat is a vasútállomás környékén, illetve a Klapka lakótelepre vezető gyalogos aluljárónál. Több videó is felkerült a netre, melyeket a lánybanda tagjai maguk készítettek és azért osztottak meg, hogy „dicsekedjenek“ agresszív cselekedeteikkel. A legdurvább felvételen egy térdeplő tizenéves lány látható, akit egyik társa arcon rúg. A videókat a városi rendőrség lementette még azelőtt, hogy törölték volna azokat.

Komárom polgármestere elmondta, a csoport hangadói lányok, ám elfordul, hogy fiúk is csatlakoznak, és olykor 40 fősre duzzad a társaság. Hangsúlyozta, általában nehéz családi körülmények között élő gyerekekről van szó, de nem romákról. Információink szerint a kiskorúak között szinte mindegyik komáromi alapiskolából akadnak tanulók. Keszegh Béla úgy véli, országosan rossz a közhangulat, amihez hozzájárul a járványhelyzet is: „Nagy a feszültség, megnövekedett az agresszió, eldurvult a közbeszéd, mindez a gyerekeken is lecsapódik. A tévében és az utcán is azt látják, hogy az emberek erőszakosan viselkednek egymással.” Elhangzott, az iskolai szocializáció hiánya is hozzájárul a tizenévesek agresszivitásához – a járványügyi korlátozások miatt az elmúlt egy évben csak 2 hónapot jártak iskolába.

Kamerák, segélyhívó, előadások

Hozzátette, a város mindent megtesz azért, hogy senki ne érezze magát veszélyben sem a pályaudvarok környékén, sem másutt. A város ezért tervezi a kamerarendszer bővítését. Erre azért is szükség van, mert az agresszív tinédzserek kifejezetten olyan helyeken támadnak, amelyek nincsenek bekamerázva. A városi rendőrök egyúttal gyakrabban járőröznek a problémás környéken, továbbá az önkormányzat egy segélyhívó karkötőt biztosítana azoknak a gyerekeknek, akik veszélyben érzik magukat. Ennek viselője egy gombnyomással tudja jelezni, ha bajba került – a karkötő nem újdonság, a városi szociális osztálya közreműködésével már osztottak ki ilyeneket idős lakosoknak. Hamarosan egy előadássorozat is indul az iskolákban, melynek során a városi rendőrség nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is tájékoztatja arról, hogyan kerülhetők el és előzhetők meg a hasonló esetek, illetve milyen veszélyt jelent a gyerekekre az, ha egy ilyen csoport tagjává válnak. A polgármester egyúttal arra kérte a lakosokat, fiatalokat, jelezzék az önkormányzatnak vagy a hatóságoknak, ha őket is atrocitás érte.

Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnok-helyettese elmondta, két héttel korábban érkezett bejelentés hozzájuk, ezt követően kezdtek nyomozni kihágás ügyében, majd előkerült az említett videó is. A városi rendőrség beazonosította a kiskorúakat, illetve szüleiket. Kiderült, a kiskorúak gyakran fogyasztanak alkoholt a támadások előtt. Az ügy kapcsán már felvették a kapcsolatot az egyes iskolákkal, de valószínűleg a gyámügyet is bevonják. Miután felmerült a bűncselekmény gyanúja, a városi rendőrség továbbította az ügyet az állami rendőrségnek, amely megindította az eljárást. Úgy tudjuk, a csoport legagresszívebb tagját már az állami hatóságok is előállították és kihallgatták.

Agresszív gyerekbanda Gútán is

A JOJ tévé híradása szerint bő egy hete Gútán is történt egy támadás, ahol mind az elkövetők, mind az áldozat kiskorúak. A televíziónak a sértett édesanyja elmondta, előre megtervezett támadásról volt szó a kamaszok részéről, vártak lányára a vízimalom melletti gáton azzal a céllal, hogy bántalmazzák. A támadók között mind a négy gútai alapiskolából voltak tanulók. A megvert 13 éves lány könnyebb sérülésekkel megúszta a bántalmazást, édesanyja szerint főként lelkileg viselték meg a történtek, azóta fél kilépni az utcára. A rendőrség testi sértés gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

(cs)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top