Kis falu nagy tervekkel

IFJÚSÁGFALVA. A közel 500 lakost számláló kisközség a Komáromi járás legfiatalabb települése. Több mint 65 évvel ezelőtt telepesek alapították egy szovjet mintagazdaság példájára.

Az azóta eltelt több mint fél évszázad alatt nagy változásokon ment keresztül a Vág jobb partján fekvő község, és főleg az utóbbi években egyre többet hallat magáról. Köszönhető ez elsősorban a jó faluvezetésnek, Gönczöl Gabriella polgármesternek, valamint a képviselő-testület tagjainak, akik felelősségük tudatában mindig a legjobb, leghasznosabb és célravezetőbb döntést szeretnék meghozni a falu érdekében.

Ifjúságfalva kultúrház

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a községben működő szervezetek mellett sem, melyek készségesen segítenek mindenkor, de főleg a nagyobb volumenű eseményeken.

Egy jó színvonalú, tartalmas falunap sikere után beszélgettünk Gönczöl Gabriella polgármesterrel a község terveit illetően. „Így az elején azt kell, hogy mondjam, a képviselőkkel közösen több síkon is gondolkodunk, ami azt jelenti, jelenleg 3 pályázatunk vár elbírálásra, és vannak olyanok, melyeknek a tervdokumentációján most is dolgozunk. Itt elsőként megemlíteném a kultúrház felújítását, ami magában foglalná a nyílászárók cseréjét, a külső tér teljes rekonstrukcióját. Emellett a környezetet is szeretnénk még vonzóbbá tenni. Gondolok itt a járdák felújítására, a zöldövezet létrehozására, a parkosításra és egy parkolóhely kialakítására. Ez egy 150 ezer eurós projekt. A számokból is látható: ezt a fajta felújítást csakis pályázati pénzek alapján tudjuk realizálni. Régi vágyunk az utcáink rendbetétele, most úgy néz ki, a Micsurin utcát sikerül majd felújítanunk. Ez 5 ezer négyzetméternyi útszakaszt jelent, ahová – ha sikeres lesz a pályázatunk – egy új aszfaltszőnyeg kerül. Mivel egyre több gyerek születik a községben, így felmerült egy esetleges óvoda indítása is. A régi községi hivatal helyén szeretnénk ezt kivitelezni. Ennél a projektnél a tervdokumentációk kidolgozása már javában folyik. Amint találunk egy elfogadható kiírást, mindenképpen megpályázzuk.

Továbbá szó volt az eko-udvar bővítéséről is. Itt elengedhetetlen egy pótkocsi és a konténerek bebiztosítása az udvar további működéséhez. A Gúta városát Szímővel összekötő kerékpárút is érdekel bennünket, melyben újabb lehetőségek rejlenek. A Regionális Fejlesztési Ügynökség által a Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül szeretnénk megtisztítani Kissziget tavát, melyet később előnyös célokra is felhasználhatnánk” – fejezte be tájékoztatását a falu polgármestere.

Pint Sándor

Top