Kiosztották a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége már 21. alkalommal tartott országos tanévnyitó ünnepséget, ezzel is ráirányítva a figyelmet az anyanyelvi oktatás fontosságára. Az eseményen minden évben külön köszöntik a pályakezdő pedagógusokat, illetve azokat, akik nagy elhivatottsággal, több évtizedes pedagógusi életpályát maguk mögött tudva elérték a nyugdíjkorhatárt.

Idén augusztus 28-án, a zsigárdi református templomban tartották a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségét, amelyen idén is kiosztották a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket. Az elismerést – amelyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége javaslatára az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományoz – azok a nyugállományba vonuló óvodai, általános iskolai, szakiskolai, középiskolai pedagógusoknak és főiskolai, egyetemi oktatóknak adományozzák, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek és kiemelkedő munkát végeztek. A Komáromi járásból is több pedagógus részesült a kitüntetésben.

Az óvónők közül Mesinger Ica, a komáromi Víz utcai Tulipán óvoda óvodapedagógusa, valamint Trenčík Katalin, a komáromi Bóbita Óvoda igazgatója. A nevelők közül Író Mária (ógyallai Feszty Árpád AI és Óvoda), valamint Kiss Gitta és Pinke Éva (mindketten a komáromi Eötvös Utcai AI nevelői). Az alsó tagozatos tanítók közül Gáspár Eszter (komáromi Jókai Mór AI) és Kecskés Mária (ógyallai Feszty Árpád AI és Óvoda).

A középiskolában oktató pedagógusok közül Kürthy Irén, a gútai Magán Szakközépiskola tanára, továbbá Csémy Marianna, Habán László, Horváth Katalin és Holczhei Árpád (valamennyien a komáromi Selye János Gimnázium tanárai). Ugyancsak Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket kapott a komáromi művészeti alapiskola három szaktanára, Fekete Vince, Novák Ágota és Szalay Szilvia.

Állami kitüntetés Vörös Máriának

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke: a felvidéki magyarságért végzett több évtizedes sokrétű tevékenysége elismeréseként augusztus 20-án Magyarország pozsonyi nagykövetségén vehette át az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet. Vörös Mária, aki 23 éven keresztül állt a komáromi Jókai Mór Alapiskola élén, a díj átvételét követő köszönetnyilvánításában úgy fogalmazott, érzése szerint a kitüntetés az egész felvidéki magyar pedagógustársadalomnak szól, amely azért dolgozik, hogy a helyi magyarság életben maradjon, és megtartva hagyományait továbbadhassa azokat.

(d)

Top