Kiléptek a Szövetségből, újjászervezték a Híd pártot

A Szövetség Híd-platformjának egy része úgy döntött, kilép a Szövetségből, majd viharos gyorsasággal újjászervezték a Híd pártot – már azt is bejelentették, hogy Mikuláš Dzurinda pártjával kívánnak együttműködni, de mások is csatlakozhatnak. Indoklásuk szerint azért távoztak, mert az MKP-platform Gyimesi Györgyöt jelölte a Szövetség parlamenti választási listájára. Évekig tartott, mire sikerült összehozni az egységes magyar pártot, most néhány nap alatt sikerült felrúgni a nehezen kiszenvedett kompromisszumokat.

Május 11-én a Szövetség Híd-platformjának vezetése leszögezte, nem hajlandóak egy választási listán szerepelni Gyimesi Györggyel, a OĽaNO (Egyszerű Emberek) korábbi politikusával, mivel szélsőségesen populistának tartják – ha az MKP-jelöli őt a listára, távoznak a Szövetségből. Márpedig két nappal később az MKP a lista utolsó helyére jelölte Gyimesit, amit a Híd vezető politikusai nem hagytak jóvá a közös jelöltállító gyűlésen, és múlt kedden bejelentették, platformjuk távozik a pártból. Valójában csak a Híd politikusainak egy része lépett ki a Szövetségből, köztük a három „legfőbb” vezető: így Sólymos László, az Országos Tanács elnöke, Rigó Konrád, a Híd-platform országos vezetője, valamint Agócs Attila, a Szövetség elnökségi tagja.

Múlt csütörtökön a távozók már a régi-új pártot is megalapították Most-Híd 2023 néven. A régóta létező minipártot, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget nevezték át. A párt elnöke Sólymos László lett, az alakuló közgyűlésen Érsek Árpád korábbi közlekedési miniszter is részt vett, Bugár Béla volt pártelnök viszont nem – sajtóinformációk szerint a háttérből segíti az újjáalakult pártot.

Távozók és maradók

Egyelőre kérdéses, hogy a Híd-platformból hányan távoznak és hányan maradnak. A Tőketerebesi és Rimaszombati járásban működő Híd-platformok elnöksége mindenesetre úgy döntött, a Szövetségben maradnak. Minden más járásból, ahol a Híd jelen van, voltak küldöttek az új párt alakuló közgyűlésén – összesen 66-an, köztük ruszin nemzetiségű politikusok is.

Akadnak olyan járások, ahol a hidas politikusok többsége átlép, a Komáromi járás – és Nyitra megye – nem ezek közé tartozik. A Híd-platform járási elnöke, Tóth Péter szilasi polgármester kérdésünkre elmondta, csak a maga nevében tud nyilatkozni: „A Szövetségből kilépek, viszont az új Hídba nem fogok belépni. Egyesekben nagyot csalódtam, a kialakult helyzet miatt is szomorú vagyok, nem akarok részt venni ebben a továbbiakban.”

Pénteken a Szövetség Nyitra Megyei Tanácsa tartott sajtótájékoztatót Komáromban, melyen – az egységet demonstrálva – az összes tag részt vett. A tanács elnöke, Andruskó Imre kiemelte: a Szövetség Nyitra Megyei Önkormányzatában működő 18 tagú frakció egyik tagja sem lép ki a pártból. Vagyis a Híd-platform négy képviselője, vele egyetemben, a továbbiakban is a Szövetség színeiben politizál.

Az elkövetkező napokban kikristályosodik, a hidas politikusok közül ki marad és ki megy, az eddigi információk szerint elképzelhető, hogy többségük marad a Szövetségben. Azaz van alapja annak az üzenetnek, amit a Szövetség politikusai az utóbbi napokban többször is elismételtek: „Nem a Szövetség szakadt ketté, hanem a Híd.”

Dzurindával, Simonnal és Hegerrel?

Sólymos László pártelnök bejelentette, együttműködnek majd Mikuláš Dzurinda Kékek – Európai Szlovákia nevű formációjával, továbbá a Simon Zsolt vezette Magyar Fórummal és Eduard Heger leköszönő miniszterelnök Demokraták elnevezésű pártjával is.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke sajnálatát fejezte ki, amiért a távozók egy újabb párt megalapításával ismételten megosztják a felvidéki magyar közösséget. „Így szembementek a közös nyilatkozatunkban foglaltakkal, amit ők is aláírtak, és távozásukkal a nehezen létrejött egység gyengítése mellett döntöttek” – utalt a 2020. augusztus 20-án Komáromban, az egyesülési memorandumban foglaltakra, amely megalapozta a Szövetség létrejöttét és a három párt összeolvadását. Megjegyezte, a Szövetségben maradó Híd-platform hamarosan rendezi a sorait, új tisztviselőket választanak a távozók helyett, és reményei szerint egységesen vágnak neki a parlamenti választásoknak.

„A Híd szakadt ketté, nem a Szövetség

Andruskó Imre és Orosz Örs múlt szerdán azt követően tartottak sajtótájékoztatót, hogy a Híd vezető politikusai bejelentették kilépésüket a Szövetségből. Mindketten hangsúlyozták, hogy Nyitra megyében remek volt az együttműködés az egyes platformok jelöltjei között, a Szövetség valóban Szövetségként működött. Éppen ezért nagyon csalódottak.

Andruskó Imre az egyesüléskor a Híd pártot képviselve lett a Szövetség tagja, majd tavaly ősszel a közös párt színeiben szerzett megyei képviselői mandátumot. Tavaly novemberben a Szövetség Nyitra megyei tanácsának elnökévé választották. „Már a Szövetség megalakulásakor tudtuk, hogy bonyolult lesz az együttműködés. Voltak is viták, nézetkülönbségek, de ez a normális. Ezzel együtt is kifejezetten jól működött a Szövetség régiós szinten, illetve a megyén. Úgy éreztem hazaérkeztem“ – nyilatkozta a megyei és komáromi városi képviselő, a Híd-platform tagja. Leszögezte, ő nem hagyja el a Szövetséget. „Ha egyszer úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk a sokszínűséget, a más véleményt, akkor ezt végig kellett volna csinálni egységben. Nagyon szomorú, hogy nem sikerült, ez felelőtlenség. Most arra kell összpontosítanunk, hogy folytassuk a munkát mindazokkal, akik maradtak a Szövetségben“ – emelte ki Andruskó Imre.

Orosz Örs megyei és városi képviselő, az Összefogás-platform elnöke is rendkívül csalódottan beszélt azt követően, hogy a Híd-platformjának vezető politikusai bejelentették távozásukat. „Úgy érzem, a fejünk felett történt a szakadás. Kettőn állt a vásár, ám az utolsó lépést a Híd tette meg. A Híd szakadt ketté, nem a Szövetség. Összességében az idősebb politikai generációt tartom a fő felelősnek” – válaszolta újságírói kérdésre a politikus. Szerinte a vitás kérdéseket zárt ajtók mögött kellett volna rendezni, nem a nyilvánosság előtt üzengetni. „Védhetetlen, hogy egy személy jelölése miatt felrúgják az együttműködést. Gyimesi György azért nem a patás ördög… Mindenkitől elnézést kérek” – zárta szavait.

(csá)
(Összefoglalónk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top