Kilátótoronnyal gazdagodtak Nagykeszin

A Föld napja keretén belül adták át a nagykeszi kilátótornyot a nagyközönségnek, mely egyedülálló a maga nemében. A község határából már messziről látható az új építmény, mely a régi víztorony alapjaira épült.
Csóka Lajos polgármester tájékoztatásképpen elmondta, hogy a természetvédelem népszerűsítése végett esett a választás erre a kilátótoronyra, mivel sokan még a helyiek közül se tudják, hogy hány, és milyen természetvédelmi terület létezik a falu egyes részein. A toronynak nagyon jó helyet találtak, ugyanis innen jól lehet látni mind a három védett területet. Röviden tekintsük át ezeket a részeket: kezdjük a Dérhídja elnevezésű résszel, mely szikes terület sós bázisú talajjal, tipikus növényvilággal, és élő faunával. Főleg bogarak, és egyéb apró élőlények élnek itt. A másik a Nádrét, amely 100 hektáros területet ölel fel, és nagy része Nagykeszi kataszterében található, mocsaras, nádas területre jellemző élővilággal, gazdag madárvilággal, védett fajokkal, mint például az északi pocok és a vöröshasú unka, melyeket a kihalás veszélyeztet. A harmadik pedig a Dunai ártér, mely az itt élő vízimadarak kedvelt élőhelye.

torony
Mindegyik védett területről leírást és fényképeket helyeztek el a toronyban, azonkívül nyilakkal jelzik az irányt és távolságot, hogy hol találhatók meg ezek a területek.

-pint-

Top