Kik költöznek a Timóteus-házba?

KOMÁROM. Év végéig befejeződhet a Timóteus-ház felújítása, amely januárban megnyithatja kapuit a speciális gondozásra szorulók előtt, a következő évtől pedig idősek otthonaként szolgál majd.

Tíz éve kezdődtek a Vág partján, az Érsekújvári úton található Timóteus-ház felújítási munkálatai. Az épület a ’30-as években eredetileg árvaháznak épült, előbb az állam, később pedig a város tulajdonába került. Utóbbi jelképes áron adta el a komáromi református gyülekezetnek, amely már régóta egy több mint 40 fős idősek otthonát szeretne nyitni benne. A felújítás költségeit javarészt a hívek adományaiból és pályázati forrásokból igyekeztek fedezni – évente 50 ezer eurót tudtak befektetni a munkálatokba. Tavaly a magyar kormány az egyház magyar gyülekezeteinek egymilliárd forintos támogatást ítélt oda, amelyből a ház építésére összesen 129 millió forintot (több mint 400 ezer euró) különítettek el. „A tervrajzok, a tűzvédelmi projektek az évek során elavultak, újra kellett rajzoltatni, ez pedig jelentősen hátráltatta a munkálatokat” – tudtuk meg Fazekas Lászlótól, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökétől. Az épület külső részét nemrég sikerült befejezniük, jelenleg a ház belső terein dolgoznak: falat festenek, az ajtókat rakják fel és csempéznek. A berendezés még várat magára. Lesznek azonban olyan munkálatok, amelyeket nem sikerül fedezni a támogatási összegből, mint például a kerítés építése, a parkosítás, a térkővel kirakott parkoló kialakítása – ezekre valószínűleg egyébként is csak tavasszal kerül sor. „Örülök, hogy a hívek is mellettünk állnak, és segítik az otthon elkészülését” – mondta Fazekas László. Hozzátette, a gyülekezet tagjai az istentiszteletek alkalmával rendszeresen adományoznak a ház javára.

timoteus(kép forrása: Galo Vilmos)

Jótékonysági koncert a házért

Az évek során több ízben rendeztek jótékonysági koncertet is a Timóteus-ház javára. Szeptember 24-én ismét egy ilyen eseményre kerül sor – a Tiszti Pavilon dísztermében magyarnóta- és operett-estet szerveznek, ahol Visser Ágnes aranykoszorús magyarnóta énekesnő és zenekara lép fel. Műsorában ezúttal is felcsendülnek a dallamos Kálmán, Lehár és Huszka operettrészletek és csárdások is. A budapesti és a komáromi művészekből álló kilenctagú cigányzenekar pedig nemcsak a kíséretet biztosítja majd, hanem Hubay, Reményi, Strauss, Brahms és Hacsaturján darabjait is előadja. A belépők árát ezúttal is a Timóteus-ház felújításába fektetik majd.

Az idősek otthonát szeptember végéig kellene regisztrálni a megyénél, ezt a határidőt viszont nem tudja tartani a református egyház, ám azt sem szeretnék, ha üresen állna a felújított épület a következő időszakban. Éppen ezért a tervek szerint addig a speciális gondozásra szorulóknak biztosítanak helyet, majd a következő évtől az idősek otthona is megnyitja a kapuit.

(sza)

Top