Kihagyhatatlan a Duna Menti Múzeum új kiállítása

A Kultúrpalota földszinti kiállítótermének küszöbén nem egy másik terembe, hanem egy letűnt korba léphetünk át, ahogy azt Utazás az időben a játékautók és vonatok birodalmába című időszakos kiállítás is ígéri.

Már első pillanatban látni, hogy a tárlat megalkotói tartották magukat ehhez az ígérethez, ugyanis a kiállítótérben valamivel több, mint 1200 darab retro játék mesél a szocializmus éveinek játékkultúrájáról, a Ladák és Wartburgok koráról.

Természetesen a kamionok, repülők, harckocsik és megannyi járgány mellett nem hiányozhatnak az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő, ma már kultikusnak számító kisvonatok sem, amelyekért úttörők és csapatvezetők egyformán sóvárogtak.

„Dunamocson, illetve Komáromban élő Bokros ikrek, Roman és Róbert múlt nyáron kerestek meg minket azzal, hogy a közel húszezer darabos játékgyűjteményük egy részét, amit a 70-es évektől folyamatosan bővítenek, szeretnék bemutatni a nagyközönségnek – meséli Sipos Anna néprajzkutató, a tárlat kurátora. – Mivel a kollekciójuk szerteágazó, első lépésben ki kellett találnunk a tárlat tematikáját. A döntést behatárolta, hogy 2007-ben már szerveztem egy játékkiállítást, régi mackókból és a néprajzi gyűjteményünkben található játékokból. Végül a kört, mivel a gyűjteményükben található vonatmodellek már önmagukban is lenyűgözőek, kizárólag járművekre szűkítettük le. A több ezer, ma már ritkaságszámba menő és értékes gyűjtői darabnak számító régi gyerekjátékból válogattuk ki azokat, amelyek leginkább reprezentálják az adott kort, vagy valami más miatt különlegesek.”

A Bokros-ikrek játékgyűjtő szenvedélye akkor kezdődött, amikor az apukájuk és a keresztapjuk barkácsolt nekik egy asztali vasútpályát. Hamar észrevették ezt a család rokonai, barátai, ismerősei is, így ki merre utazott, onnét hozott ajándékba valamit – bár akkoriban legfőképpen a keleti-blokk országaiba lehetett csak eljutni. Kamaszkorukban pedig már ők maguk szerezték be az angliai matchbox járgányokat. Ebből adódott, hogy a kiállítóvitrinekben országok – Csehszlovákia, Szovjetunió, NDK, Jugoszlávia, Magyarország – szerint csoportosították a több száz kisautót, tankot, harckocsit, mentőautót, kamiont, teherautót, oldtimer modellt.

A szervezők a kiállítótér egyik sarkában egy gyereksarkot is berendeztek, ahol a kicsik különböző járművek képeit színezhetik ki. És míg a gyerekek ügyeskednek, a felnőttek korabeli, játékgyárakban készült riportokat nézhetnek. Közben pedig ki-ki nosztalgiázhat, vagy rácsodálkozhat, mennyit változott a technológia és világ a berlini fal leomlása óta.

A különleges tárlat június 10-ig látható.

JN.

Top