Kiegyensúlyozott beiratkozás Komáromban és Gútán

Kiegyensúlyozottan alakultak a beiratkozási létszámok Komárom hét alapiskolájában, csaknem kétszer annyi gyereket írattak magyar iskolába, mint szlovákba. Nincs kiugróan magas, vagy alacsony népszerűségű komáromi tanintézmény – a legtöbb szülő az Eötvös utcai iskolát választotta gyermekének. Gútán korábban gondot okoztak az aránytalan beiratozási számok, most viszont nincs ilyen probléma.

Összesen 372 gyereket írattak be a hét komáromi alapiskola egyikébe, 7 gyerekkel kevesebbet, mint egy éve. A leendő elsősök 65,9 százaléka jár majd magyar tannyelvű oktatási intézménybe, 34,1 százalékuk pedig szlovák tanítási nyelvű alapiskolában kezdi meg tanulmányait – ez nagyjából megfelel Komárom nemzetiségi arányainak.

Idén is a közelmúltban teljesen megújult Eötvös Utcai Alapiskolát választották a legtöbben, ám a leginkább az ugyancsak magyar tannyelvű Munka Utcai Alapiskola tudott előrelépni a beíratott elsősök számában – tavalyhoz képest 16-tal több gyerek jelentkezett, ezzel a második legnépszerűbb iskolává vált. A komáromi beiratkozási létszámok táblázatunkban olvashatók.

Gútán összesen 120 tanköteles gyereket írattak be valamelyik helyi alapiskolába – kettővel kevesebbet, mint tavaly –, 77 százalékuk magyar tannyelvű intézményt látogat majd szeptembertől. A város egyetlen szlovák iskolájába, a Ján Amos Komenský Alapiskolába 27 leendő elsőst, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába 23-at, a Corvin Mátyás Alapiskolába és a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontba pedig 35-35 gyereket írattak be szüleik. „Kiegyensúlyozottan alakultak a beíratások, az iskoláink megmaradása a legfontosabb, és ezek a számok ezt biztosítják“ – kommentálta az adatokat Halász Béla, Gúta polgármestere, utalva arra, hogy az elmúlt években többször előfordult, hogy a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába nagyon kevesen jelentkeztek, és egyetlen első évfolyamos osztály indítása is nehézséget okozott.

Fontos kiemelni, hogy a beiratkozási adatok minden évben némileg eltérnek a szeptemberben tanulmányaikat megkezdő gyerekek számától, hiszen előfordulnak halasztások, elkésett beíratások, illetve kettős beíratások is történhettek. Gútán például 23 tanköteles gyerek esetében kértek, illetve javasoltak halasztást, így ők idén szeptemberben vélhetően nem ülnek még be az iskolapadba – az elkésett, pótlólagos beíratások ellenben növelhetik a jövő évi létszámot.

(csá)

Top