Kézzel arattak Naszvadon

A régi paraszti világban az év egyik legfontosabb eseménye az aratás volt. Az embert próbáló munka minden egyes mozdulatának megvolt a maga hagyománya, ami apáról fiúra szállt, ahogy a nagy becsben tartott kasza is. Hogy ne merüljön feledésbe ez a minden nehézségével együtt szép hagyomány, a Csemadok Naszvadi Alapszervezete augusztus 13-án második alkalommal tartotta meg a Kézi aratás és cséplés, ahogy a nagyapáink csinálták elnevezésű rendezvényt.

Az aratóünnepséget a város egyik külterületi parcelláján tartották, ahová kimondottan erre a célra vetettek búzát. Elődeink korában az aratásban részt vett a család apraja-nagyja, igazi csapatmunka volt, így a szervezők gondoltak az érdeklődő családokkal érkező gyermekekre is, akiket paraszt játszótér és medence, grundfoci és egyéb szórakozás várt. A helyszínre látogató több száz érdeklődő láthatta miként haladnak előre, egyenletesen, szép rendet vágva a kaszával az aratók, hátuk mögött a marokszedőkkel és a kötözőkkel, akik kötözték a kévéket, amiket aztán keresztbe raktak. Simonics Tibor a Csemadok helyi alapszervezetének az elnöke elmesélte, Naszvadon 13 kévét raktak egy keresztbe, háromszor négyet, kalászával egymásra rakva, a tizenharmadik volt a papkéve, azaz a pap jussa. A kévéket asztagba rakták, így álltak két-három hétig. Utána jött a „hordás”, amikor elvitték az udvarokba, ott zajlott a cséplés. Ezúttal sikerült két cséphadarót is szerezniük, így, az előző évi programot kibővítve, idén már a cséplést is bemutatták.

Az aratók egész nap a földeken voltak, így ott is ebédeltek. Volt, akinek kihozták otthonról az ebédet, volt, aki vitte magával az elemózsiáját. Többnyire házi kenyeret és jó kis füstölt szalonnát, hagymával. Amikor megszólalt a déli harangszó, leterítették a fehér terítőt, és falatoztak. A hagyományőrző aratók idén ezt is bemutatták. Aratás közben gyakran szólt a földeken a nóta, azokról most a naszvadi Búzavirág éneklőcsoport és a szőnyi Duna Népdalkör énekesei gondoskodtak. A jó munka után járt a pihenés és a szórakozás. Nem volt ez másképpen Naszvadon sem, jó hangulatú aratóbállal zárult a nap.

(JN)

Top