Kézilabda visszatekintő

A Naszvad/Ímely bajnok lett, a Csallóközaranyos a középmezőnyben végzett.

Két hónappal ezelőtt fejeződött be a női I. kézilabdaliga 2013/2014-es idénye, melyben járásunkból két csapat is szerepelt, a naszvadi/ímelyi Ferplast csapata és az aranyosi gárda. Most röviden visszatekintünk az őszi illetve a tavaszi szezon mérkőzéseire. Tudvalevő, hogy a Naszvad/Ímely együttese történetének legnagyobb sikerét érte el ebben az idényben.

Először lettek szlovák felnőtt bajnokok Szlovákiában. Első hallásra a kézilabdaberkekben kevésbé jártas személyek számára talán furcsán  hangzik, de a naszvadi/ímelyi alakulat nagyon is rászolgált a bajnoki aranyéremre. Több okból kifolyólag. Elsőként talán a kiegyensúlyozottságot, az erős játékosgárdát, az elhivatottságot, a naszvadi virtust, a csapat iránti elkötelezettséget, az akaraterőt, no és természetesen a nem kis kézilabdatudást említenénk.

Már a bajnokság előtt lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Nyitra, a nagymihályi juniorok és a pozsonyi Inter mellett pont a Ferplast csapata lehet az, amely esélyes még a végső győzelemre is. A bajnokság nyitánya is ezt támasztotta alá, hisz a nyolcadik fordulóig veretlenül masírozott a naszvadi/ímelyi gárda. Ekkor a fiatal trencséni lányok tették ki a stoptáblát a Vlahy Jenő Sportcsarnokba, ahol 5 góllal verték az esélyes hazai csapatot. Ez olyannyira felpaprikázta a lányokat, hogy egy hetire rá Nagymihályban a juniorok ellen mindkét pontot elhozták. Utána sorozatban négy mérkőzésen nem találtak legyőzőre, míg nem a bánovcei csapat ellen idegenben újra betliztek, majd megint egy sorozat, a változatosság kedvéért most öt mérkőzés zsinórban, és újra Trencsén mondott megálljt a naszvadiaknak.

Az idény utolsó mérkőzésén az egyébként sorsdöntő találkozón a Vlahy Jenő Sportcsarnokban telt ház előtt aztán sikerült az álom. Bajnok lett a naszvadi/ímelyi női kézilabdacsapat. Teljesen megérdemelten. Igaz voltak néhányszor kisiklások, de ezek nem tartottak  sokáig, s ez azt sugallja, hogy egy nagyon összeszokott, konszolidált csapatról van szó.

Voltak mérkőzések, ahol a  a Fujasová, Pócsiková, Bízik fémjelezte „naszvadi triumvirátus“ ontotta a gólokat, és volt olyan mérkőzés is, ahol a hazaiak megpróbálták a Ferplast csapatának egyik gólvágóját, Fujasová Zuzkát (112 gól) kikapcsolni a játékból, azáltal, hogy személyit játszottak rá, de általában 10 percnél tovább ezt egyik csapat sem erőltette, főleg azért, mert rájöttek arra, hogy ilyenkor Pócsiková és Bízik vagy Haris Edina szórta meg őket. A Naszvad/Ímely csapata kapusok, a védelem és a támadások területén egyeduralkodónak bizonyult a női kézilabdaliga mérkőzésein. Voltak olyan csapatok, akik remegő lábakkal léptek pályára a hazai meccseiken, és egyetlenegy cél vezérelte őket, hogy a lehető legkevesebb góllal megússzák a meccset. S ahogy mondani szokás: ez már jelent valamit ! Két hónap múlva újra benépesül majd a sportcsarnok, hogy kezdetét vegye az új szezon, melyben a naszvadiak mint címvédők szerepelnek.

aranyos
A másik járási csapatunk, az aranyosi gárda szerényebb álmokkal indult neki a 2013/2014-es idénynek. Nem a legszerencsésebbre sikeredett a bajnoki nyitány, hisz az első mérkőzésen odahaza szenvedtek vereséget a fiatal trencséniektől. A folytatás sem volt valami rózsás, mert a következő találkozón belefutottak egy súlyos vereségbe Nagymihályban. Igaz, a WHIL-ben szereplő Iuventa több nagyágyúja is játszott ezen a meccsen. A harmadik fordulóban a pozsonyi Inter ellen egy nagyon értékes döntetlent értek el, majd ezt követte egy nyitrai kisiklás, és ezek után egy kisebb sikersorozat vette kezdetét. A nagy rivális Naszvad/Ímely elleni döntetlen felvértezte az aranyosi lányokat és több idegenbeli győzelmet is sikerült begyűjteni.

A tavaszi szezon a lehető legjobban indult: idegenbeli győzelem a Trencsén otthonában, majd a következő meccsen újabb hazai győzelem a nagymihályi juniorok ellen a Kóczán Mór Sportcsarnokban.  Ekkor úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben megy, ám közbeszóltak a sérülések. Egymás után estek ki a csapatból a meghatározó egyéniségek, s mivel az aranyosi csapat nem rendelkezett megfelelő játékos háttérrel, jöttek a problémák és a vereségek.  A pozsonyi Inter, a Nyitra, a Naszvad/Ímely, a Bánovce, a Kassa elleni kudarc. Zsinórban 5 mérkőzés, de dicséretére legyen mondva a vezetőknek, az edzőnek és a játékosoknak, hogy ezt az időszakot sikerült józan ésszel átvészelni, és ennek jelét már a Senica elleni mérkőzésen láthatta a hazai közönség. Felgyógyultak a sérültek, és ez meglátszott a csapat teljesítményén is. Az utolsó fordulóban a Mocsonok ellen, már azt az aranyosi csapatot láthatta a kézilabdát kedvelő hazai közönség, amelyért szombatonként eljönnek a Kóczán Mór Sportcsarnokba. Az aranyosi Handball csapata végül az előkelő hatodik helyen végzett az elmúlt idényben.

(pint)

Top