Keveset mozognak a komáromi gyerekek

Átfogó felmérés készült a komáromi gyerekek sportolási és testmozgási szokásairól, amely alapja lesz a jövőbeni fejlesztéseknek. A cél az, hogy a komáromiak minél többet mozogjanak, egészségesebben éljenek. Ezt szolgálja a most elindított komsport.eu weboldal is, mely Észak- és Dél-Komárom összes sportolási és aktív szabadidős lehetőségét tartalmazza.

Világszerte gondot okoz, hogy a felnövekvő generáció egyre kevesebbet sportol, nincs meg a napi minimális testmozgás sem, a gyerekek szabadidejüket legszívesebben okostelefonjukkal töltik – sőt, a mozgáshiány már az idősebb korosztályoknál is jelentkezik. Naponta legalább 1 órányi bármilyen testmozgás lenne ajánlott mindenki számára – akár egy séta is ide sorolható. Ennek hiányában viszont idővel sokaknál jelentkeznek egészségügyi problémák, melyek egy része megelőzhető lenne akár alacsony fizikai intenzitású aktivitással is, ami az általános fittség javításán túl sok esetben gyógyító hatású.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a fentiekkel indokolta azt, hogy a város egy átfogó felmérés alapján célirányosan kívánja fejleszteni azokat a területeket, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a komáromiak többet mozogjanak – adottak legyenek a körülmények az egészségesebb élethez. A város ezért – együttműködve több intézménnyel – egy kérdőívet állított össze, amelyet eljuttattak a helyi alapiskolák, illetve nyolcosztályos gimnáziumok 6–16 év közötti tanulóihoz, és egyrészt a sportolási és mozgási szokásaikra kérdeztek rá, másrészt arra, mennyit és milyen célból használnak számítógépet, okostelefont – utóbbi ugyanis összefügg azzal, hogy a gyerekeknek mennyi ideje „marad“ valamiféle testmozgásra.

A 8 évesek zömének már van mobilja

A felmérésbe összesen 2108 komáromi iskolás kapcsolódott be, ami már alapos kutatásnak nevezhető. Ami a mobilozási szokásokat illeti, kiderült, már 8 éves kortól többen vannak azok, akiknek van telefonjuk (58%), a 11 éves korosztálynál pedig már a gyerekek 95 százalékának van saját mobilja – nyilvánvalóan szinte minden esetben okostelefonról van szó. Míg a 6 éveseknél a többség csak ritkán, vagy egyáltalán nem játszik a különböző platformokon, a 8 évesek csaknem fele már napi szinten, egy részük akár több órát is játszik a különböző elektronikus eszközökön. Érdekes jelenség, hogy a legtöbbet a 12 évesek játszanak, tableteznek, mobiloznak, 82 százalékuk azt a választ (is) megjelölte, hogy naponta több órát. A 12 évnél idősebbeknél némileg csökken az elektronikus kütyükkel eltöltött idő. A 6–16 éves komáromi korosztály internetezési szokásairól összességében elmondható, a legtöbben a Messenger üzenetküldőt használják, de a TikTok videómegosztó és a Snapchat üzenet- és videómegosztó is felfért a népszerűségi dobogóra, míg a Facebook csupán a negyedik helyen végzett.

Kerékpározás a legnépszerűbb sport

A sportolási szokásokkal még részletesebben foglalkozott a felmérés. Nem túl meglepő módon a legtöbb gyerek kerékpározik – a 2108 válaszoló közül 916-an jelezték, hogy rendszeresen bringáznak. 759 gyerek futballozik, 588 fut, 426 kosarazik, 377 röpizik, 347 korizik vagy görkorizik, 338 úszik. A kitöltők minden kérdés esetén több választ is megjelölhettek.

Rákérdeztek arra is, hogy milyen alkalomból ülnek bringára a gyerekek. Mint kiderült, 12 éves korig a többség a családdal, hétvégenként vagy szünidőben pattan nyeregbe, az idősebbeknél viszont fokozatosan csökken a családi biciklizések aránya. Viszonylag sokan mondták, hogy csak ritkán ülnek kerékpárra, illetve minél nagyobbak a gyerekek, annál inkább használják városon belüli közlekedésre. Ugyanakkor nagyon kevesen mennek iskolába bringával. Az is kiderült, hogy a válaszoló gyerekek közül 112-nek nincs biciklije, ennél is többen vannak viszont azok, akiknek ugyan van, de nem ülnek fel rá. A felmérés része volt, hogy a 6–16 éves korosztály mivel jár iskolába, illetve hol sportol – a válaszokat grafikonjainkban dolgoztuk fel.

Szeretnének többet sportolni, de…

Milyen gyakran sportolnak a gyerekek? A tanulók fele erre azt felelte, az iskolai tornaórákon kívül még hetente 2-3 alkalommal, azonban 371-en (17,6 %) azt a választ jelölték meg, hogy a tornaórán kívül nem sportolnak, illetve csaknem ugyanennyien azt, hogy az iskolán kívül hetente egyszer. Ezzel szemben a gyerekek 13,7 százaléka él kifejezetten sportosan, ők szinte minden nap sportolnak.

A diákok több mint fele szeretne többet sportolni, bő harmaduk pedig úgy látja, pont elegendő a mostani testmozgás, ellenben 8 százalékuk úgy látja, már most is túl sokat sportolnak. Azok a gyerekek, akik korábban azt jelezték, hogy egyáltalán nem sportolnak, ezt többségében azzal magyarázták, hogy nincs kivel. Viszonylag jelentős részük – 27 százalék – azzal indokolta, hogy nincs lehetőségük rá, 20 százalékukat viszont nem érdekelte a téma.

Folytatnák a fejlesztést

Keszegh Béla emlékeztetett, a városban már jópár éve elkezdődött a sportolási lehetőségek javítása, nemcsak a gyerekek, hanem minden korosztály igényeit szem előtt tartva. Mostanra minden iskola sportpályája megújult, melyek a tanítási időn túl is használhatók. Az iskolákban kerékpártárolókat alakítottak ki, ezzel is ösztönözve a tanulókat, hogy bringával közlekedjenek. Ezt a célt a városi kerékpárutak fejlesztése is szolgálná, amelyek évről évre épülnek pályázati pénzből, tavaly pedig elkészült egy átfogó terv, mely a városi bicikliút-hálózat kiépítését célozza. A polgármester rámutatott, már az is növeli az ifjúság napi testmozgását, ha a gyerekeket nem a szülők hozzák-viszik az iskolába, hanem bringával vagy gyalog járnak.

Emellett az egyes sportklubokban is számos fejlesztés zajlott, illetve van folyamatban, főként pályázati pénzforrásokból, de a város saját kasszájából is jócskán költött erre, emellett a megye is hozzájárult egy-egy komáromi sportberuházáshoz.

Sportnap a Munka Utcai Alapiskolában

A polgármester kiemelte, helyi vállalkozók egyre gyakrabban dotálnak tömegsporttal, szabadidős mozgással kapcsolatos tevékenységeket. Példaként a benzinkút-hálózatot működtető Real-K vállalatot hozta fel, amely évente jelentős összeggel támogatja az úszótanfolyamok megtartását a 3.-4. évfolyamos komáromi tanulók részére – a városvezetés és a vállalat közös törekvése, hogy minden gyerek megtanuljon úszni.

Érdemes ránézni: komsport.eu

A város folytatná a sportlehetőségek bővítését, hogy adottak legyenek a feltételek a testmozgáshoz – az elkészült felmérés alapján célzottan is.

A lakosság fittségének növelését egy új weboldal indításával is motiválják. A magyar és szlovák nyelven is elérhető komsport.eu honlapon ugyanis összegyűjtötték Észak- és Dél-Komárom összes sportolási lehetőségét, korosztá-lyokra bontva – ebben a dél-komáromi önkormányzat is közreműködött. Bekapcsolódott továbbá a felmérésbe és a weboldal létrehozásába a Komáromi AGEL Kórház, a Dôvera egészségügyi biztosító, a Selye János Egyetem és a komáromi Szabadidőközpont – a város részéről pedig elsősorban Gajdáč Ondrej alpolgármester. Elhangzott, a honlap információit fokozatosan bővítik majd, elsősorban az idősebbek testmozgására, egészségére összpontosítva. „Az új honlapon már most megtalálhatók a sportolással, aktív mozgással kapcsolatos információk, minden korosztály számára” – szögezte le Keszegh Béla, hozzátéve, a programba bekapcsolódó partnerek is tudatosítják, hogy az ellenálló képesség növelése, az egészséges életmód támogatása hosszabb távon megtérül.

(csá)

Új tornaterem a kajak-kenu sporttelepen
Ilyen lehet a komáromi bringaúthálózat
A gyermeknevelés nehézségei az internet világában
Átadták a Jókai iskola sportpályáit
Tanévnyitóra befejeződik az iskolai sportpályák felújítása

Top