Kétszer annyi halott az utakon

Országosan kevesebb halálos kimenetelű közlekedési baleset történt tavaly, mint egy évvel korábban. A Komáromi járásban sajnos ellentétes a trend: míg 2015-ben 3 ember vesztette életét az utakon, tavaly sajnos 7-re nőtt a halottak száma.

DSC_0905_jav-e1437375702413

Tavaly sem nem csökkent, sem nem emelkedett számottevően a közlekedési balesetek száma az egy évvel korábbi adathoz képest. Igaz ez országos szinten, és a Komáromi járásra vetítve is – derül ki abból az összehasonlító statisztikából, amit a Komáromi Járási Rendőrkapitányság bocsátott rendelkezésünkre. Egyetlen lényeges és egyben szomorú változás történt régiónkban: sokkal súlyosabb következményekkel jártak a balesetek. Több halott, több súlyos és könnyű sérült a tavalyi év mérlege.

A közlekedési balesetek 83 százalékát motoros járművek sofőrjei okozták járásunkban, kétharmad részben személyautók vezetői. Valamivel több mint 10 százalékát kerékpárosok, míg gyalogosok csak 2 esetben (1,8 %) voltak vétkesek. Előfordult egy olyan eset is, amikor erdei állat ugrott autó elé.

tablazatForrás: komáromi járási rendőrség

A leggyakoribb okok

Járásunkban a balesetek leggyakoribb oka – közel 40 százalék arányban – a sofőr kötelezettségeinek megszegése, ami egy tág kategória. Ide tartozik, ha az autós vezetés közben telefonál, sms-ezik, vagy például nem ad elsőbbséget a szabályosan közlekedő gyalogosnak és kerékpárosnak, illetve veszélyezteti őket, továbbá ha mondjuk jogsi nélkül ül a volán mögé. Az elmúlt években főleg a telefonálás miatt bekövetkező balesetek száma emelkedik: fontos hangsúlyozni, minden olyan tevékenység tilos a volán mögött, ami elvonja a sofőr figyelmét.

A másik gyakori ok a gyorshajtás, a Komáromi járás útjain összesen 20 baleset történt emiatt. Csaknem minden 5. baleset azért következett be, mert a sofőrök nem tartották be az előírt sebességkorlátozást. A közlekedésbiztonsági szakértők azt is hangsúlyozzák, sokszor a megengedett sebességnél is lassabban kell haladni, hiszen alkalmazkodni kell az útviszonyokhoz, a gépkocsi tulajdonságaihoz: télen például figyelembe venni az utak csúszósságát, és olyan sebességet választani, hogy a sofőr képes legyen megállni az általa belátott távolságon belül.

autobaleset

További konkrét okok a helytelen vezetés (pl. áthajtás a szemközti sávba, tiltott helyen előzés – 7,3%), a helytelen áthaladás kereszteződésen (elsőbbségadás elmulasztása – 6,4 %), de a lekanyarodás (5,5 %) és előzés (4,6 %) szabályainak áthágása is több balesetet okozott.

A munkának vége, de azért érjünk haza épségben!

Általánosságban elmondható, hogy szerte a világon pénteken, a munkaidő letelte után történik a legtöbb baleset. Ezt csak részben támasztja alá járásunk tavalyi statisztikája: pénteken és vasárnap egyaránt 19-19 baleset történt az utakon, miközben a legnyugodtabb nap csütörtök volt 10 esettel. Napszakok szempontjából egyértelműbb a kép: minden ötödik baleset késő délután, kora este – 16 órától 20 óráig – történt, de napközben, délelőtt 8 óra után sem sokkal kevesebb a számuk.

(csá)

Top