Keszegfalva: páratlan vízi világ szívében

Hogy mit látunk madártávlatból Keszegfalván, hamarosan kiderül a Térképészeti Hivatal légi felvételeiből, amit egy projekt keretében fotóztak még két éve. Speciális 3D szemüvegben nézhetik majd a látványt a gyermekek a számítógép monitorán.

Páratlan vízi világ az itteni, a Vág és a Kis-Duna deltájában, néhány percre Komáromtól, mondja irodájában Pataki Dezső polgármester. Három természetvédelmi terület és a Vág két holtága van a határban, kisebb-nagyobb csatornák szelik át a falut.

Messziről indítunk, miután hellyel kínál, az 1400-as évek elejéről, amikor az első írásos emlék Bálványszakállasról tesz említést. „A XV. században a Vág bal partján állt Keszegfalva, ám a gyakori áradások miatt az ott élők átköltöztek a Bálvány körüli homokdombokra” – fejti ki az első választási ciklusát töltő és a poszt ismételt betöltésére készülő polgármester. Hozzátéve: errefelé mindig is halászatból és mezőgazdaságból éltek az emberek. Ma is van mezőgazdasági szövetkezet, igaz, csupán száz alkalmazottal. Hol van már a valamikori 500-600 mezőgazdasági munkás?! A helyi horgászszövetség, Zengő János elnökletével, április másodikán tartja majd közgyűlését.

Elviselhetetlen teherforgalom

Az 1965-ös csallóközi árvíz a falu 85 százalékát elpusztította, ám a házakat télre ismét felépítették, a nagy gyorsaságban sokan nem készítettek betonkoszorút, aminek most látják igazán kárát. A Monostori híd átadása óta óriási kamion- és teherforgalom vonul át a falun. Repedeznek a falak. „Rendszeresek a lakossági panaszok. Hozzászólhattunk a megyei regionális tervhez, két megoldás lehetséges, vagy tereljék az első osztályú utakra a teherforgalmat, vagy a kerülőút, amit berajzoltunk a község fejlesztési tervébe. Ez a vasút mellett kikerülné a falut, majd Bálványnál térne vissza a Komárom–Gúta közötti főútra” – sorolja Pataki Dezső. Úgy véli, ha az állam végre eldöntené, hogy teljesen lemond a Gúta–Komárom közötti vasútforgalom felújításáról, annak nyomvonalán vezethetne a kerülőút, megkönnyítve a község dolgát.

Halastavuk is lesz

Eredmények vannak az önkormányzat tarsolyában. Két éve adták át a felszín alatti csatornát, amellyel megoldották az esővíz elvezetését, 180 ezer eurós beruházással. Tavaly év végére elkészült a tűzoltószertár, tűzoltókocsit is adott a minisztérium, május 7-én, nem sokkal Szent Flórián napja után avatják majd fel. „Most a kultúrház energiatakarékossá tétele van soron. 340 ezer eurót nyertünk erre a célra a környezetvédelmi minisztérium pályázatán, 5 százalékos önrésszel, jelenleg zajlik a kivitelező kiválasztása. A gyűjtőudvarral már nincs ekkora szerencsénk, évek óta várjuk a beadott pályázatunk elbírálását. A szövetkezet irodaházát szeretnénk nyugdíjas otthonná alakítani, és titkos tervünk egy halastó kialakítása, már folyamatban van a terület megvásárlása a Kis-Duna valamikori medrénél. És az idén ismét a Kakasréten lesz a hét határban híres kakasfesztiválunk, a falunappal együtt, július 16-án” – avat be terveikbe Pataki Dezső.

Községháza

Nyusziváró és darts bajnokság

Sűrű a forgalom a főúton, kamionok és teherautók suhannak mellettem, amíg a községházáról a templomhoz érek. Azzal szemben áll a Héra bár. A helyi fiatalok kedvelt központja most csendesebb napjait éli. Az itt székelő Egyesület a Csallóközi Ifjúságért Polgári Társulás két nyári zenei fesztivált is szervezett. „Az idén úgy néz ki, hogy elmarad az Impulse Fesztivál, amelyhez az önkormányzattól mindig kaptunk segítséget. Mégsem lesz Tripla vagy semmi!, ahogy terveztük” – mondja Tóth Zsani, a hely vezetője, ’hamburgergyártó kisiparos’. Az anyagiak hiánya mellett azt is megemlíti, hogy a covid miatt elmaradoztak a fiatalok, az elejéről kell felépíteniük a civil szervezetet. „Nyuszivárót tartunk április 16-án, szombaton este fél kilenctől. Aki nyúlnak öltözve érkezik, ingyen üdvözlő italt kap. Április 23-án ismét darts bajnokságot tartunk kizárólag egyesületben nem szereplő, amatőr darts-rajongóknak” – ad ízelítőt rendezvényeikből. Az egyik asztalnál Textor Bence, az Entrópia zenekar frontembere, gitárosa és szövegírója, és három további zenekar zenésze bólogat: bizony remek volt itt fiatalnak lenni a járványhelyzet előtt, buli bulit követett a bárban. „Imádok a természetben sétálni. Ezért esett rosszul, hogy nemrég valakik három napon keresztül, három helyen gyújtottak tüzet a Konkoly és az Akácos természetvédelmi területeken. Fák égtek meg, megperzselődött a fű. El sem hiszem, hogy valaki ilyesmire vetemedik” – méltatlankodik a napokban a Kőbányai Zenei Stúdióba felvételiző végzős iparista. Tóth Zsani megvonja a vállát.

Szél János,
fotó: a szerző

Top