Kerámia-tábor Bátorkeszin

Néhány éve a községben megalakult a Bátorkerámia csoport, melynek tagjai szabadidejükben a népművészet egyik ágával, a kerámiázással foglalkoznak.

A kerámia lelke a szobrászatnál megismert sokoldalú agyag, mely ellenállás nélkül formálódik forgástestté a fazekaskorongon, követi az alakító ujjakat s a mintázófa nyomát. Égetéskor szétválaszthatatlanul egyesül az agyag és a máz, a forma és a szín. A kerámia a szobrászat és a festészet között foglal helyet, egybefogja a plasztikát és a színt. A keramikus használati és dísztárgyakat készít. A kézi formázás megkönnyítésére használják a fazekaskorongot. Az agyagtárgyakat égetés előtt szárítják, így a nedvesség egy része eltávozik, égetéskor kapja meg az edény a szilárdságát.

kerámia 2

A csoport tagjai rendszeresen találkoznak az önkormányzat által biztosított műhelyben, és igyekeznek fejlődni ebben a tevékenységükben. Eddig Magyarországon vettek részt képzőművészeti táborokban, de idén Bátorkeszin, a Kis Utcai Óvoda udvarán sikerült megrendezni egy háromnapos alkotótábort, melynek témája európai nevezetességek háromdimenziós ábrázolása volt.

A „Nyitott Európánk – Our Open Europe” program keretén belül megvalósított nemzetközi alkotótáborban sok jellegzetes európai építmény makettje agyagalakot öltött, amelyek az augusztusi falunapon kerülnek majd kiállításra. A csoport tagjai a továbbiakban is mindenkit szívesen várnak műhelyükbe, akiket érdekel ez a képzőművészeti ág.

(miriák)
KH felvétele

Top