Kemény hónapok várnak a Jókai Színházra

Komárom. A címben szereplő mondatot Gál Tamás színházigazgató fogalmazta meg a színház múlt heti társulati ülésén, arra utalva, hogy a koronavírus-járvány az intézményben is előre nem látott helyzetet teremtett. Megköszönte mindenkinek, aki munkájával hozzájárult ahhoz, hogy előadásokkal tudták kárpótolni a bérleteseket a járvány miatt elmaradt két bemutatóért.

Harmadszor kapott Ferenczy Anna-díjat Szabó Viktor

Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című színpadi műve mellett, amelyet a Jászai Mari-díjas Gál Tamás és Kiss Szilvia előadásában, a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezésében láthatott a bérletes közönség, a City Reboot Polgári Társulás Rédli Károly rendezte De mi lett a nővel? című produkciója került a bérletes nézők elé.

Varga Emese művészeti vezető az új évad szellemisége kapcsán elmondta, az új előadások tulajdonképpen mind az identitás meghatározásának kérdését boncolgatják, egyaránt a Hamlet nyitómondatának kérdésére – Állj, ki vagy?! – keresik a választ, hol a közösség történelmének keretein belül, hol egy színházművészeti kontextusban. Az első friss bérletes előadás Arisztophanész – Szilágyi Eszter Anna: Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés játéka lesz, Hargitai Iván rendezésében. Bemutató szeptember 18-án. Az új évadban a közönség elé kerül majd Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című zenés történelemleckéje 14 órában, Czajlik József rendezésében, a Matusek Attila által a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem magyar növendékeivel színre vitt Hamlet, Szigeti József zenés népszínműve, A vén bakancsos és fia a huszár, amelyet Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész rendez, Luigi Pirandello hat szerep szerzőt keres című színműve, Michal Vajdička rendezésben, Soóky László Assziszi Szent védőbeszéde című színműve, amelyet Telihay Péter állít színpadra és Laboda Róbert – Matusek Attila Pillanat, ami kilóg az időből című sci-fi monodrámája, Matusek Attila előadásában. A kassai Thália Színház vendégként Mikszáth Kálmán–Gyarmati Kata A Noszty fiú esete Tóth Marival című „csavaros ésszel kifundált szerelmi kalandját” hozza László Sándor rendezésében. Garajszki Margit író, dramaturg a gyermekeknek és az ifjúságnak ajánlott bérletek előadásait ismertette.

Banai Tóth Pál, a színház új gazdasági igazgatója elmondta, e héten Nyitrára várják a megye kulturális intézményeinek igazgatóit és gazdasági igazgatóit, hogy a 2021 és 2023 közötti költségvetésről tárgyaljanak. Egyben 730 ezer eurós megyei támogatásból megvalósuló üvegfelület- és nyílászárócserét jelentett be.

Az évadzárón 2016 és 2018 után harmadszor kapott Ferenczy Anna-díjat Szabó Viktor színművész. Fabó Mária, a marketingosztály vezetője lett az évad színházi dolgozója. A színházigazgató virágcsokorral gratulált Szentpétery Aranka színésznőnek, a színház örökös tagjának, akinek március 15. alkalmából a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

A most véget ért hatvanhetedik évadban 83 saját előadást tartott a Komáromi Jókai Színház, ebből 30 tájelőadás volt, emellett 16 alkalommal tapsolhattak a nézők vendégjátéknak.

Bárány János
Fotó: Milan Drozd

Gál Tamás: arról sem feledkezünk meg, hogy ez Lehár és Jókai városa

Top