Kellemes séta az új tanösvényen

Gúta. Nyolc megállót magába foglaló tanösvénnyel gazdagodott a gútai hajómalom térsége, a Dögös. A kezdeményező a helyi Hajómalom Egyesület volt, a megvalósítást a Közép-európai Alapítvány (CEF) 8 ezer euróval támogatta.

Az ünnepélyes átadón Ľubomír Augustín, a több mint 30 éve alakult egyesület elnöke elmondta, az 1,8 kilométeres tanösvény európai jelentőségű, védett övezeten vezet keresztül. Létrehozását egyrészt a térség kivételes természeti-kulturális adottságai motiválták, másrészt az a tény, hogy a hajómalom felújításáért egyesületüket a környezetvédelmi minisztérium különdíjban részesítette az Ország díja (Cena pre krajinu) versenyen. Az egyes megállóhelyeken elhelyezett, szlovák, magyar és angol nyelvű információs táblák szövegének összeállításában segítségükre volt a komáromi Duna Menti Múzeum két munkatársa, Dorotovič Csilla és Bucz Veronika, a Békavárról szóló részt pedig Pavol Rusnák, az érsekújvári Thain János Múzeum történésze készítette el.

A könnyű terepen vezető útvonalat bejárva a látogató egyebek mellett megismerkedhet a vizek és mocsarak élővilágával, a rétek varázslatos életével, az ártéri erdők növény- és állatvilágával, sok érdekességet megtudhat a vízfolyások változásairól, a Békavárról és magáról a hajómalomról is. „Az élőhelyek növény- és állatfajairól a táblákon található képek tájékoztatnak. A természetben barangolva természetesen nem láthatjuk egyszerre az összes ábrázolt fajt, hiszen a terület különböző részein és időpontokban fordulnak elő. De talán ez is motiválja majd a látogatókat, hogy visszatérjenek” – fogalmazott Dorotovič Csilla. A táblákon igyekeztek a legjellemzőbb fajokat bemutatni, illetve néhány ritkább, veszélyeztetett fajt is. Az őshonos fajok mellett pedig a behurcolt, idegen fajokról is tájékoztatnak, amelyek terjedését meg kell akadályozni.

Halász Béla polgármester azt reméli, hogy az új tanösvény hozzájárul a turizmus felélénkítéséhez. Köszönetet mondott a Hajómalom Egyesületnek nemcsak a tanösvény megvalósításáért, hanem a műemlékvédelem alatt álló hajómalom felújításáért is, és bízik benne, hogy a jövőben szorosabbá válik a város, valamint az egyesület közti együttműködés. „Jelenleg csupán fél napot töltenek a turisták Gútán, azt szeretnénk elérni, hogy két-három napig is itt maradjanak – mondta. – Már készül az egész Dögös térségére vonatkozó projektdokumentáció, a megvalósítást pedig uniós forrásokból finanszíroznánk.”

vkm

Top